Læsetid: 2 min.

Et klik ind i Danmarks bogskatte

Danmarks ældste bog, Christian IV's yndlingslæsning og Søren Kierkegaards kærlighedsbreve til Regine Olsen findes allerede til fri beskuelse på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside. Snart er det meningen at hele Danmarks bogmasse fra 1472 til i dag skal findes på nettet
Danmarks ældste bog, Christian IV's yndlingslæsning og Søren Kierkegaards kærlighedsbreve til Regine Olsen findes allerede til fri beskuelse på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside. Snart er det meningen at hele Danmarks bogmasse fra 1472 til i dag skal findes på nettet
Kultur
18. februar 2008

Midt i al snakken om bogens død på grund af de digitale mediers indtog på bibliotekerne er Det Kongelige Bibliotek stilfærdigt gået i gang med et arbejde, der i sidste ende skal munde ud i et storstilet projekt: digitaliseringen af den samlede danske bogmasse, fra den første danske bog fra 1472 og frem til i dag.

”Ambitionen er at den danske litteratur kun skal være et klik væk fra borgeren. Så hvis du vil se førsteudgaven af Kingo eller Saxo kan du søge i bibliotekskatalogerne på normal vis, men i stedet for at du skal møde op på biblioteket for at se bogen, vil du kunne klikke den digitaliserede udgave frem med det samme,” siger Steen Bille Larsen, vicedirektør for Det Kongelige Bibliotek og Chef for Nationalbiblioteket.

Hele projektet er indtil videre kun på Kulturministeriets tegnebræt og præcis hvornår det bliver realiseret er endnu ikke til at sige, oplyser chefkonsulent i Kulturministeriet Niels Jørgen Nielsen.

Men allerede nu kan man på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside få en forsmag på hvordan projektet vil folde sig ud. Her har man nemlig i nogle år arbejdet med at digitalisere specielt gamle og sjældne bøger der normalt ikke er tilgængelige for offentligheden. Som interesseret læser kan man således bladre gennem digitaliserede udgaver af alt fra gamle numre af tidsskriftet Kritisk Revy til Georg Brandes’ dagbøger fra 1860 eller Tycho Brahes Horoskop for Frederik II’s søn Hans fra 1583.

Hensigten er at man selv som almindelig borger kan få bibliotekets sjældne og skrøbelige bøger at se, fortæller Steen Bille Larsen.

”Hvis du i dag kommer ind til os og siger, at du gerne vil se første nummer af Anders And, så har vi jo eksemplaret liggende. Men samtidig er det trykt på meget skrøbeligt papir og så vil vi blive nødt til at sige til dig, at vi ikke kan finde det frem til dig, hvis det kun er af nysgerrighed at du vil se det. Men den dag, det bliver lagt på nettet kan alle gå ind og se det. Så det bliver ikke bare et nemmere redskab for forskere, der vil sidde og gå tilbage i de gamle bøger – det bliver adgang for alle. Det er en demokratisering af adgangen til information.”

Se selv et udvalg af Det Kongelige Biblioteks mange smukke digitaliseringer nedenfor, eller surf selv rundt på bibliotekets hjemmeside for elektroniske ressourcer.

<?php
drupal_add_js('files/flash/swfobject.js', 'module');
?>

var so = new SWFObject("/files/flash/bogskatte/soundslider.swf?size=1&format=xml", "soundslider", "620", "503", "6", "#ffffff");

so.write("slideshow");

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her