Læsetid: 2 min.

Klik! Manden der gav stjernerne liv

Allan Grant, fotograf 1919-2008
Kultur
13. februar 2008
Den amerikanske filmskuespiller og sexsymbol Jayne Mansfield (1933-1967) fotograferet af Allan Grant i Los Angeles, 1967.

Den amerikanske filmskuespiller og sexsymbol Jayne Mansfield (1933-1967) fotograferet af Allan Grant i Los Angeles, 1967.

Allan Grant

Allan Grant, fotograf for Life Magazine, manden der tog de sidste billeder af Marilyn Monroe og indfangede øjeblikke som de første atombombesprængninger i Nevada-ørkenen i begyndelsen af 50'erne, er død.

Hans arv af ikoniske billeder omfatter fotografier af Lee Harvey Oswalds kone, Marina, få timer efter attentatet mod præsident John F. Kennedy, og af Audrey Hepburn og Grace Kelly, ventende bag scenen ved Oscar-uddelingen i 1955, hvor de begge var nomineret til prisen som bedste skuespillerinde.

Billeder af VE Day (Victory in Europe, red.) på Times Square, og USS Enterprise i New York Harbour en tidlig morgen i 1945, er billeder der stadig brænder igennem. Han fotograferede Howard Hughes' mindeværdige flyvning i 1947 med den kolossale Spruce Goose-vandflyver, en tur der varede under ét minut. Han var også kendt som opsøgende nyhedsfotograf, og fangede den tidligere vicepræsident, Richard Nixon på toppen af privatboligen i Bel Air, hvor han med vandstrålen fra en haveslange forsøgte at holde en katastrofal skovbrand stangen.

Richard 'Dick' Stolley, chef for Life Magazines Los Angeles-redaktion i 1963, beskrev Grant som "meget flot og glamourøs, to dyder der gjorde ham populær i Hollywood".

Sidste billeder af Marilyn

Under optagelserne med Monroe, var denne bekymret for lyssætningen.

"Hun spurgte mig om lyset var ok, og jeg svarede, 'For at sige det som det er, er det første gang jeg laver et portræt, og jeg ved faktisk ikke hvordan lyset skal være'".

Hun tog det alvorligt. Efter at hendes pressesekretær havde skældt ham ud:

"For Guds skyld, Allan, du må ikke drille Marilyn på den måde," undskyldte han, og sagde:

"Det var for sjov, jeg er virkelig ked af det."

Grants billeder blev bragt sammen med en historie i Life Magazine den 3. august 1962. Hun døde to dage senere.

Hans portræt af kongresmedlem Joe Martin på valgnatten i 1946, anses stadig for at være et af de bedste studier af en amerikansk politiker. Som så mange andre af hans arbejder, var det resultatet af omhyggelig planlægning.

Grants største opgave kom den 22. november 1963, den dag John F. Kennedy blev skudt af Lee Harvey Oswald i Dallas. Grant ankom om eftermiddagen, begyndte straks at lede efter Oswalds familie, og fandt snart hans russiske kone, Marina, som kun talte en smule engelsk, sammen med hendes to børn og Oswalds mor, Marguerite. Familien blev taget med til et hotel i Dallas, hvor Grant tog billederne til deres solohistorie.

"Min Gud, hvor var hun forvirret over alting," fortalte han senere.

Grant blev født den 23. oktober 1919 i New York City. 10 år gammel byttede han et modelfly bort for sit første kamera. Mens han stadig gik i skole, fik han arbejde på et professionelt fotolaboratorium.

Snart blev han assistent for kendte fotografer som Robert Capa og Alfred Eisenstaedt. Han blev ansat på Life Magazine i 1946, hvor han arbejdede til slutningen af 60'erne.

Han døde 1. februar i sit hjem i Los Angeles, 88 år gammel, men familien udsendte først meddelelsen her i den forgangne weekend.

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her