Læsetid: 3 min.

Kunst og syrebomber

Med kulturfolket til fernisage
22. februar 2008

"Det er ligesom at drikke syre," lød det på klingende århusiansk fra direktøren for et større jysk kunstmuseum, da talen faldt på vin til ferniseringer. Den stakkels mand bestræber sig på at passe sit arbejde og må derfor fredag efter fredag se på udstillinger, nippe til triste pindemadder og lide gennem galleriejeres og museers særlig trang til at servere elendig vin.

Informations læsere, der formodes at være særligt kulturelt interesserede, modtager sikkert med mellemrum fantasifulde invitationer til kunstforeninger, gallerier eller lokalmuseer, hvor en kreds af veluddannede borger sankes om kunst. De kan måske formentlig nikke genkendende til mandens lidelser og kan sikkert med museumsdirektøren undres over, hvorfor i al verden det skal stå så ringe til. Tænk, hvilken glæde det ville berede, hvis der i stedet for det sædvanlige glas sure hvidvin stod velskænkede og velduftende glas fyldt med fornøjelse - man må da formode, at vejen til gæsternes pengepung ville blive lidt kortere.

Rådgivning

"Snobberi," råber husfruen i baggrunden, men da hun er for klog til at drikke glassene med syre, har hun strengt taget ikke taleret i denne sag.

Ugens klumme er derfor - her på vej mod slutningen af ferniseringssæsonen - et opråb til kunstmiljøet om at lade den høje standard, de forhåbentlig kræver af kunstnerne, smitte af på vinindkøbet. Til inspiration følger en lommeguide til rimelige køb, der med sikkerhed vil give højere humør på udstillingerne.

Har man en gedigen kolorist i stald, kunne galleristen prøve med en Rooiberg Winery Shiraz fra 2007. Denne sydafrikaner har saft og kraft, lidt kant af eg og masser af frugt, og med 14 pct. vil samtalen om kunsten hurtigt blive mere højrøstet end normalt. Prisen er uhyre fornuftig, og skulle der være en enkelt frikadelle til traktementet, vil det hele glide fint ned.

Elegance

Er man lidt mere eksklusiv eller bare har bedre råd, er en Chianti Castiglioni 2006 ingen dårlig løsning. Ordentlig Chianti er ikke hverdagskost, så det kunne måske i sig selv glæde gæsterne at blive præsenteret for den gode smag af sangiovese med det let bitre, men meget behagelige smagsindtryk.

Tør man udfordre gæsterne, er Arenal Hoppe 2004 på Cabernet Sauvignon og Camenere et interessant bekendtskab. Den har naturligvis en snert af medicinskab over sig, men er man til Carmenere, vil man formentlig nyde den elegante og meget tørre eftersmag, der følger med. Chilenerne har længe været kompetente vinmagere, men eksempler som Arenal Hoppe, hvor elegancen også er med, bliver der flere og flere af.

Det korte liv

Hvis man til gengæld synes, at kunsten giver udfordringer nok i sig selv, er Viu Manent Cabernet Sauvignon reserve 2003 en sikker vej til glade gæster. Viu Manent er tidligere blevet skamrost i denne klumme, og årgang 2003 er ingen undtagelse. Der er folk, der mener, at bundsolid chilensk Cabernet Sauvignon er kedelig, men er man til blød, kraftig, velduftende vin med tydelige solbærtoner, er der ingen vej udenom. Det er simpelthen godt håndværk.

Om denne opfordring bliver fulgt, og vinkvaliteten stiger i det danske kunstmiljø, er ikke til vide, men alternativet er at følge husfruens råd: se på kunsten, lad syrevinen stå og nyd i stedet et glas eller to derhjemme. Livet er for kort til tarvelig ferniseringsvin.

2007 Rooiberg Shiraz. Normalt 64,75 - 6 fl. for 240 kroner. Magasin/Vinspecialisten.

Casiglioni 2006 Marchesi de Frescobaldi. 64,95 til 30. april (normalt 84,75). Magasin/Vinspecialisten

Arenal Hoppe 2004 59,- v. 12 flasker. www.vinovenue.dk

Viu Manent 2003 Reserve. 59,95 v. 12 flasker. www.philipsonwine.com

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu