En lille pakke, tak

Fogedrettens indgreb mandag overfor den svenske hjemmeside The Pirate Bay peger i retningen af et mere kommercielt internet - et friseret envejsmedie i stil med kabel-tv
Kultur
6. februar 2008

At myndighederne spærrer en svensk hjemmeside, der har medskyld i massive brud på ophavsretten, lyder vel nærmest harmløst. Men potentialet i fogedrettens afgørelse rækker videre - og den konkrete teknologi, der nu skal forhindre danskerne i at tilgå thepiratebay.org er ikke anderledes end den teknologi, der forhindrer kineserne i at tilgå eksempelvis BBCs nyheder på internettet.

The Pirate Bay er en af de største sider for fildeling via bittorrent. Alligevel har det voldt de svenske myndigheder overordentligt store problemer at dømme piraterne ude. For ganske vist kan man på thepiratebay.org finde links til alverdens film og musik og eksempelvis lige nu Coen-brødrenes No country for old men, der først har biografpremiere i Danmark i begyndelsen af marts. Men The Pirate Bay ligger ikke selv inde med hverken film eller musik - de linker blot til dem. Et langt stykke af vejen kan man sammenligne den svenske side med en telefonbog - og en sådan betegner man jo ikke som borgerlig, blot fordi man kan finde telefonnummeret til Det Konservative Folkeparti i den.

Prøv selv på Google at søge efter: bitttorrent + "No country for old men".

Og forklar så, hvorfor ikke også Google skal blokeres af de danske internetudbydere?

AllofMP3

Det var den danske pladebranche, der har fået fogedretten til at pålægge Tele2 at blokere for The Pirate Bay - og som nu forventer, at de øvrige internetudbydere følger efter. Det var sådan, det gik, da pladebranchen i oktober 2006 fik nedlagt forbud mod den russiske internetside AllofMP3.com. Også den afgørelse var betænkelig, men den aktuelle er værre: Mens AllofMp3 fra russisk lovløshed hostede og solgte musik, de ikke ejede, er The Pirate Bay blot en vejviser. Derfor har piraterne i årevis drevet gæk med pladebranchens advokater - korrespondancerne mellem piraterne og advokaterne kan man læse på thepiratebay.org - hvis altså ikke man tilgår internettet via Tele2. De øvrige danske internetudbydere afventer en henvendelse fra pladebranchen. For som Telias kommunikationsdirektør sagde i går til Computerworld:

" Vi vil gerne have en kommentar fra IFPI, inden vi udøver selvtægt."

Pladebranchen mente eller ikke, at der var grund til at vente på noget som helst:

"Det er svært at forstå, at internetudbyderne ikke selv føler anledning til at rydde op i det morads af ulovligheder, de lægger netværk til. Særligt fordi flere af dem sideløbende er i færd med at etablere spændende, lovlige alternativer til pirateri," sagde pladebranchens marketingsdirektør, Jesper Bay, således i går til Comon.

Læs bare sætningen igen. Den er god nok: Jesper Bay opfordrer internetudbyderne til at begå selvtægt og til at afskære deres kunder fra bestemte sider på internettet, fordi det kunne være økonomisk attraktivt at lukke for potentielle konkurrenter. Formuleringen 'morads af ulovligheder' er blot et figenblad, der dækker over Jesper Bays mavefornemmelse for, hvad der er lovligt og hvad der er ulovligt. Der er ikke fældet dom over noget morads.

Pluralistisk kabel-tv

Hvis TDC nu vil have gang i deres digitale musikbutik, hvorfor så ikke lukke for kundernes adgang til iTunes ved samme lejlighed - eller i det mindste gøre forbindelsen ubærligt langsom. Det har de store amerikanske internetudbydere længe argumenteret for, at de har ret til - at dele internettet op i en motorvej, hvor den kommercielle del af internettet kan få lov til at køre mod betaling, og en landevej, hvor alle amatørerne og de, som ikke vil betale, må traske af sted.

Internettets unikke struktur har indtil videre ligestillet den glade amatør og store selskaber som TimeWarner. Det har skabt det virtuelle vilde vesten, men dermed også en fantastisk innovativ kræft. Ganske vist blev eksempelvis Kazaa dømt ulovligt, men uden Kazaa ingen Skype. Pladebranchen er ikke alene: De er blot en ud af mange brancher, der står i kø for at gøre internettet lige så pluralistisk som kabel-tv, hvor man jo både kan vælge mellem en lille, en mellem og en stor pakke.

Ophavsret i krise

Seneste artikler

 • Frisæt musikken

  24. august 2009
  To hjemmevideoer - af et bryllup og af et akvarium - har skabt uventede hits på YouTube. Begge videoer gør ulovlig brug af musik, men de har samtidig betydet forøget salg af de involverede sange og dermed indtjening til rettighedshaverne. Er det begyndelsen på en ny, friere kultur?
 • Kritik af TDC's nye musikordning

  2. april 2008
  Kunder hos TDC kan downloade alle de hits, de har lyst til, men musikken er låst til computeren, og skifter kunden abonnement, så ryger musiksamlingen
 • En branche på vej mod selvmord

  14. marts 2008
  Underholdningsindustrien skal vågne op nu. Producenterne afliver sig selv, hvis de ikke begynder at sætte brugerne i centrum i stedet for stædigt at holde fast i copyright
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Damgaard

Hvis man skulle være så uheldig at være berørt af den censur som bl.a. Tele2 er blevet pålagt at udføre, findes der en guide på siden The Jesper Bay (http://thejesperbay.dk/) som viser, hvordan du kan komme uden om spærringen.