Læsetid: 6 min.

En megasucces, der ikke virker

Hvad nu? Ny britisk undersøgelse dokumenterer, at antidepressive midler kun virker på de allermest deprimerede. Hvad stiller de 40 millioner patienter op nu?
Ked eller syg. Vi har aldrig debatteret, om almindelige vanskeligheder med livet skal behandles som en sygdom. Medicinalindustrien har fået lov at give svaret.

Ked eller syg. Vi har aldrig debatteret, om almindelige vanskeligheder med livet skal behandles som en sygdom. Medicinalindustrien har fået lov at give svaret.

Laurent Hamels

29. februar 2008

Amerikanerne bor i Prozac Nation og briterne i Unhappy Kingdom. Danskerne er også pænt med i forbruget af antidepressionsmidler. I 2003 gik en kvart million danskere på apoteket med en recept på et middel mod depression.

Derfor er det en ubehagelig nyhed for både medicinalfirmaer og patienter, at britiske forskere via en granskning af 47 videnskabelige undersøgelser nu kan dokumentere, at det bedst sælgende middel Prozac, der tages af 40 millioner mennesker verden over, ikke virker. Det gælder også en række andre lignende typer af den nye generation antidepressiver, også kaldet SSRI, som forskerne har undersøgt.

Den eneste undtagelse er meget syge patienter, der får det bedre af medicinen, viser studiet, som professor Irving Kirsch, Hull University, sammen med en række internationale forskere står bag.

Men selv i gruppen af meget depressive mennesker er virkningen ret begrænset. Ifølge de nye forskningsresultater, der er publiceret i tidsskriftet PLos Medicine, er placebo (snydepiller) næsten lige så effektfuld som den antidepressive medicin.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Den artikel er fyldt med ævl. Depressioner går ikke over af sig selv. de fleste depressive oplever at få flere sygdomsperioder igennem deres liv, og mange invalideres.
Det er almindeligt accepteret blandt læger, og vist igennem undersøgelser, at den bedste behandlingsform er en blanding af medicin og samtaleterapi. Iøvrigt kan man stille spørgsmål ved om undersøgelsen ikke i højere grad påviser en betydelig overdiagnosticering og overbehandling, i U.S.A og England, af folk som ikke er deprimerede. Det er vigtigt at forstå, at SSRI-præparater hjælper med at genoprette balancen imellem neurotransmittere i hjernen, og derfor kan de selvsagt kun hjælpe folk som fx. har et for lavt niveau af serotonin i hjernen.
Det er velkendt at mennesker kan have et sænket stemningsleje uden at være fysiologisk syge.

Hvis man generelt føler at være i dårligere humør end normalt, så skal man snakke med sin læge, og denne vil hurtigt, igennem en samtale og en lille test, kunne konstatere om patienten har brug for medicin. Typisk vil man først prøve med SSRI-præparater, da bivirkningerne er meget begrænsede, men hvis der ikke er nogen effekt, så vil man prøve med et af de andre mange former for antidepresiva der findes på markedet.