Læsetid: 2 min.

Mere end flower power-nydelse

Meditationens mester er død. Det er en påmindelse om, at verden mere end nogensinde har brug for meditation
Spirituelt. -Art of Living--Guruen Sri Sri Ravi Shankar deltager i meditationsguruen Maharishi Makesh Yogis begravelse. Han lærte The Beatles om meditation, og brugte så deres berømmelse til at fremme sin forretning.

Spirituelt. -Art of Living--Guruen Sri Sri Ravi Shankar deltager i meditationsguruen Maharishi Makesh Yogis begravelse. Han lærte The Beatles om meditation, og brugte så deres berømmelse til at fremme sin forretning.

Rajesh Kumar Singh

15. februar 2008

Så farvel da, Maharishi Makesh Yogi, du lærte The Beatles om meditation, og brugte så deres berømmelse til at fremme din forretning. De tog hjem, og du fortsatte med at udvide din internationale bevægelse med et universitet i Iowa og hovedkvarter i senest Amsterdam. Nu hvor du er død, synes visse kommentatorer ivrige efter at afskrive din lære sammen med al denne 60'er flower power nydelse som en fase af naiv barnlighed, der greb tidens unge og sendte dem i den forkerte retning.

De tager næsten alle sammen fejl. Verden har mere end nogensinde brug for meditation. Det er vanskeligt at forstå, hvad den såkaldte fnisende gurus specifikke lære rummer, andet end at den kræver betydelige beløb, resulterer i bizarre aktiviteter og har dannet grundlaget for en fond med en værdi på omkring 600 millioner pund. Måske er det fondens opgave at sprede budskabet, hvad dette budskab så end måtte være.

Derimod kostede det mig kun en bogs pris at lære, hvad jeg ved om meditation, bogen hed Teach Yourself Meditation. Jeg havde planlagt at besøge Indien for anden gang og vidste allerede, at landets overvældende spirituelle liv havde en underlig og foruroligende effekt. Så jeg tog for en sikkerheds skyld bogen med mig. Og da øjeblikket kom - et roligt og smukt sted, en afslappet periode - sad jeg i skrædderstilling på en pude og begyndte at læse.

Jeg lærte hurtigt én ting den dag: Meditation er ikke let. For hektiske, travle hjerne, fyldt med tanker og ideer er det virkelig svært.

Men jeg fortsatte stædigt under hele mit ophold i Indien og begyndte langsomt at få en anderledes fornemmelse for ting, end jeg havde haft tidligere. Det var totalt udbytterigt og gav en snip af forståelse for tings kosmiske natur, og umiddelbarheden i vores plads i tid og rum.

Jeg er nu i stand til at meditere ordentligt i op til fem minutter ad gangen; derefter sniger en eller anden lumsk ide, en distraherende tanke sig ind i min bevidsthed og ødelægger det grænseløse lærred af stilhed, som er, hvad meditation stræber efter. Og så må jeg begynde helt forfra igen.

Ville meditation gøre verden bedre? Til en vis grad. Maharashien troede på, at hans bevægelse kunne skabe verdensfred, og John Lennon skrev senere den smukke, men fantasifulde 'Imagine'. De foretager begge det ulogiske spring fra individet til samfundet. Meditation er grundlæggende personligt, indadvendt, ja endog narcissistisk. Meditation sigter efter at besejre egoets kræfter, men er først og fremmest selvbeskuende. Det kan rense den enkeltes sind for rod og forvirring. Men samfund fungerer ikke på den måde. Det er derfor helgener ikke slås mod hinanden, men stater går i krig under hellige flag. Transcendental meditation forestiller sig en verden, hvor alle er så åndeligt afslappede og i ro, så krig bliver overflødig. Farerne ved universel kvietisme er, at den ville fjerne al den vrede, vi føler når vi oplever uretfærdighed. Der bør være plads til vrede over verdens tilstand, til modstand mod undertrykkende kræfter. Men meditation kan hjælpe med til at moderere vreden.

Oversat af Ebbe Rossander

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne F. Nielsen

Jeg har læst og genlæst artiklen i forventning om forargelse.

Bare lidt.

Men jeg tror, det er en god artikel, så den anbefales til de læsere,
der søger afslappende selvfordybelse.