Læsetid: 2 min.

Obama - som set på tv

Barack Obama har faktisk inspireret en kendt tv-serie om præsidenter, før han overhovedet stillede op til præsidentposten
Kultur
29. februar 2008

Opmærksomme DR2-seere har nok for længst regnet den ud. Ung karismatisk mand - der ikke er hvid - kæmper sig på trods af manglende erfaring vej til præsidentembedet i USA via sit retoriske talent og en vision om et Nyt Amerika. Barack Obama er tydeligvis en tro kopi af Matthew Santos fra tv-serien Præsidentens mænd. Begge indledte for øvrigt deres karriere som aktive på græsrodsniveau, begge er gift og har to børn og begge møder hård modstand på vej til at blive demokraternes kandidat.

Men også på den anden side af bordet går kabalen op. For Santos er i Præsidentens mænd oppe i mod to republikanere, der også har en vis lighed med virkelighedens kandidater. Her står valget mellem en kristen præst, der minder meget om virkelighedens Mike Huckabee, og en ældre, hvis liberale synspunkt har skabt splid i det konservative bagland, hvilket i virkelighedens verden er blevet til John McCain.

For at gøre det endnu mere kompliceret, er det faktisk ikke kun virkeligheden, der imiterer tv, men også tv, der i først omgang imiterede virkeligheden: For Matthew Santos bygger rent faktisk på Barack Obama. Det vedkender manuskriptforfatteren til Præsidentens mænd, Eli Attie, nu. Da han skulle kreere figuren Santos, fandt han således inspiration i Barack Obama, der på det tidspunkt var et forholdsvis ubeskrevet blad på den politiske scene. Og bl.a. Obamas forhold til sin rolle som sort, blev direkte planket til tv-serien. Santos insisterer i serien på ikke at blive defineret ud fra sin latinamerikanske baggrund, men er samtidig stolt af, hvor han kommer fra, hvilket ifølge Attie kommer direkte fra Obamas måde at håndtere spørgsmålet om sin baggrund på. Attie fremhæver Santos' særlige aura i serien, som en af de mange ligheder, der er imellem fiktionens og virkelighedens præsidentkandidat.

Dansk model findes

"Resultatet er et bizart tilfælde af kunst, der imiterer virkeligheden - for at virkeligheden i sidste ende begynder at imitere kunsten," siger Eli Attie.

Fra dansk side kan man nu kun vente med spænding på, hvornår også danske tv-serier kan skabe præcedens for virkeligheden og vice versa. Kunne man som i DR's Forbrydelsen forestille sig en ung, karismatisk politiker som Troels Hartmann, der med ny energi og med integration som mærkesag bragede igennem i dansk politik.

Alternativt kunne det være en journalist, der som i Kongekabale kæmper sig fri af det indspiste Christianborg-miljø og endelig får skovlen under Statsminister Anders Fogh Rasmussen, som politikeren Erik Dreier i Nikolaj Arcels film bygger på?

Amerikanerne har nu vist vejen, og som det plejer, spreder tendenser fra USA sig ofte ud i resten af verden.

Der er kun tilbage at vente i åndeløs spænding på, at tendens for alvor rammer Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kopister?

Denne historie er klippet fra internetmediet Slates videosider, hvor den blev offentliggjort 27. februar.

Interesserede kan følge linket: http://link.brightcove.com/services/player/bcpid988327350?bclid=10377053...

Lars Ringhof