Læsetid: 10 min.

Verden reddes ikke af ånd eller politik - men af kapitalisme

Tidens forandringsagenter tror ikke på politik. De tror på markedet. Fremtidens revolutionære går derfor ind i erhvervslivet. Social entrepreneurship kalder man de profitorienterede velgørere, som globaliseringen og Vestens stigende velstand har skabt grobund for. Nu vil de ændre verden
En dårlig forretning. Man kan ikke lave forretninger med folk, der ikke har mad på bordet eller tøj på kroppen. Bekæmpelse af sult og fattigdom, der kun baserer sig på medmennekelighed, er derfor en dårlig forretning. Bistand skal derfor også skabe forandring, marked og vækst.

En dårlig forretning. Man kan ikke lave forretninger med folk, der ikke har mad på bordet eller tøj på kroppen. Bekæmpelse af sult og fattigdom, der kun baserer sig på medmennekelighed, er derfor en dårlig forretning. Bistand skal derfor også skabe forandring, marked og vækst.

Mads Nisssen

9. februar 2008

Hvis du vil gøre en forskel her i verden, skal du ikke gå ind i politik. Hvis du vil bekæmpe fattigdom eller aids, skabe rent drikkevand eller støtte bananproduktionen i et tredjeverdensland, skal du ikke gå til politikerne. Staten arbejder for tungt og for langsomt, og det kan være svært at se en direkte effekt af dit bidrag. Du skal i stedet fokusere på markedskræfterne og det private erhvervsliv. Dynamik, profit og selvopretholdende støtte. Det er dét, det 21. århundredes revolutionære gør - de sociale entreprenører.

"Hvis man skal gøre en forskel i verden og bekæmpe fattigdom og uretfærdigheder, så skal det kunne betale sig. Og det skal gerne kunne blive ved med at betale sig," siger Kasper Kofod, der er stifter og partner i designfirmaet Social Action. De har specialiseret sig i at parre erhvervsliv og velgørenhed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steen Rasmussen

EN SMUK FORTÆLLING OG EN DUFT AF PARFUME

Det politiske system er for langsomt, man må overlade det til markedskræfterne at tage sig af bivirkningerne ved den økonomiske verdensorden, siger den troende Kasper Kofod. De initiativrige gode mennesker, som inkarnerer symbiosen mellem de frie kræfter - der sammen med den politisk betingede økonomiske verdensorden, har ført til den skæve fordeling af købekraft, som gør at ca. 900.000.000 mennesker står uden for pengeøkonomien, og et par milliarder, så godt som - skal sørge for at de selv samme kræfters afslørede katastrofale virkninger afhjælpes:
”Hvis man skal gøre en forskel i verden og bekæmpe fattigdom og uretfærdigheder, så skal det kunne betale sig. Og det skal gerne kunne blive ved med at betale sig," siger Kasper Kofod, der er stifter og partner i designfirmaet Social Action. De har specialiseret sig i at parre erhvervsliv og velgørenhed.
Politikerne gør også deres, men det tager bare så lang tid. Den politiske maskine er en kæmpe flåde, der skal sættes i gang. Derfor ville jeg aldrig gå ind i politik for at gøre en forskel. Erhvervslivet er mere dynamisk end det politiske liv. Politikerne er simpelthen ikke gode nok til at give deres egne borgere de redskaber, de skal bruge for at yde en direkte hjælp. Det kan erhvervslivet."
De gode penge strømmer til ulandene, 300 milliarder om året og der omsættes for 2,3 milliarder i fair trade med ulandene, med en vækst på 40% årligt. Det er belægget i artiklen, for at den gode udvikling følger det fri marked.

Til sammenligning, for ikke at blive alt for benovet, skal man lige huske på hvad USA har betalt alt indberegnet for kontrollen med Iraks oliereserver, 7500 000 000 000 kr. Man skal også huske, at det man i ”Bush den andens” regeringstid har haft et underskud i samhandelen med omverdenen på ca. 9000 000 000 000 dollars. Et underskud som finansieres med seddelpressen, altså den ret billige produktion af grønne sedler, hvis værdi sikres ved kravet til OPEC om at lade det sorte guld handle i dollars og ikke andet, noget som USA så også sikre ved at ”eksportere” sikkerhed i stor stil til lande som Saudi Arabien, der skam betaler for ydelserne, med (? ) og som skyldigt sætter sine surt optjente petrodollars i amerikanske banker, altså sender dem tilbage i Onkel Sams store lommer, huller.

Kasper Kofod har ret i at det politiske system er ekstremt langsomt, når det drejer sig om at tage hånd om de fattigrøve, som flyder i slipstrømmen på den globale og globaliserede økonomiske verdensorden. Men han skulle måske se lidt på hvor infamt effektivt det politiske system arbejder, når det drejer sig om at sikre drivmidlet i økonomien, altså olien og selve funktionen af det kommunikationsmedie som pengene/dollaren er. Her er ingen tøven. Her hersker den vanvittigt slagkraftige politik i et omfang, der får folk som Kasper Kofod til at ligne det de er, reklamefolk, folk som lever af at sælge virkeligheden pakket ind i løgn og parfumeret toiletpapir.

Bent Jespersen

Der er ingensomhelst tvivl om at magt korumperer, det har vi alle altid vidst, ligesom vi også allesammen altid har vidst at penge og klæder skaber folk og at medie- og politikprostitution fremstår som opium for folket.
Jeg tror ikke en gang at Moses var den første, der tog Gud til indtægt for egne synspunkter og krævede leveregler opfyldt op imod "dansen om guldkalven".
Den politiske, religiøse og multinationale fachisme udvikler sig altid over tid, så længe et søvnigt, forvændt og ligegladt folk ikke tænker fantasifuldt, langsigtet, humant og medmenneskeligt.
Våbenproducenter, oliehandlere og vejrguder har kronede dage i deres forsøg på at sælge "frygt og tryghed".
Side om side med godhedsindustrien, fovansker de/vi virkeligheden til gummeceller og overbedøvet af forbrug, narkotika, sprit og andre beruselsesmidler, humper vi rundt på krygstokke og de mest kendte af os indlægges til designermedicinmisbrug, der også bliver til underholdning.
Nogle hævder at sådan har det altid været og disse processer forløber, ligesom klimaændringerne, der kan sammenlignes med bølgerne, der ruller ind imod land.
De ser ganske store og uoverskuelige ud, når de ruller rundt, men ind imod kysten flader de alligevel ud, således at også disse trusler, blot er en del af underholdningsindustrien, hvor den ene forsker efter den anden begrunder sine ansøgninger til yderligere forskning i uenighed med andre forskere, uagtet at alle ved selvsyn f.eks. på Møns klint (taleren), eller når gletcherne på indlandsisen kælver, kan se at klimaet altid har ændret sig over tid.
Nogle må efterhånden "tage bladet fra munden" og sige det, så enkelt som det er, vi er nemlig allesammen borgere på denne klode og afhænger således alle af at fordele tykt og tyndt, fordele og ulemper, muligheder og ansvar, samt drømme og livslyst mv.
Bent A. Jespersen

Så faldt endnu en totalitær ideologi, og dermed en masse illusioner hos den fanatiske venstrefløj.

Trist for dem - men godt for menneskeheden!

Giver Heinos kommentar ovenfor overhovedet mening i forhold til artiklen?

Som entrepenør, der arbejder på at tjene penge til at starte selvkørende projekter i Afrika, kan jeg fint identificere mig med artiklen. Min personlige begrundelse er, at alt for meget af den statslige bistand ender i lommen på korrupte embedsmænd, og at det er meget bedre at skabe arbejdspladser og livsgrundlag for dem på bunden. Et samfund ændres fra bunden, ikke fra toppen - som tilfældet Irak jo tydeligt har vist.

Og så står jeg i øvrigt politisk set sådan et sted omkring centrum-venstre.

Wauuu, hamrende god artikel, Lasse Lavrsen!

Dén vil jeg videreformidle.

Kapitalsime og socialisme kan nemlig ikke undvære hinanden.

Som Stalins utenrigsminister Litvinov skrev i sin hemmelige dagbog kort tid efter indgåelsen af Hitler-Stalin-pagten 1939: "Hvis dette er diplomati, hvad er da idioti?"

Hvis dette totalitære vrøvl om kapitalismens velsignelser er "hamrende godt" osv., hvad er da elendigt?

Hvad er det som producerer dette:

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=503717

og dette:

http://politiken.dk/videnskab/article469553.ece

Det skulle vel aldrig være det samme økonomiske system som har produceret to verdenskrige, koncentrationslejre og arbejdslejre verden over og i dag mindst 25 millioner slaver? Og som i dag sørger for at USA ruster op for 650 milliarder dollars i året, krigene i Irak og Afghanistan ikke medregnet, mod resten af verdens samlede 500, Kinas 65 og Ruslands 50 (begge selvfølgelig hurtigt stigende, men ikke så hurtigt som USAs militærindustrielle kompleks'), et system som nu er ved at ødelægge klodens termostat i raketfart mens dets medier jubler over snart at kunne sende firs tusinde milliardærer som turister til månen.

At "venstrefløje" som "højrefløje" i dag alle hylder dette mere monolittisk end Stalin og Goebbels kunne drømme om, er dog selvfølgelig ikke nok for de troende. Hvad har nogensinde været nok for religiøse af alle afskygninger? For dem der tror fanatisk på at enhver sum penge altid skal vokse eksponentielt er i dag intet godt nok, de mener vel næppe menneskeheden kan betale sig. Svaret bliver "Die Endlösung der Menschenfrage".

Som USAs sikkerhedsrådgiver Richard Perle sagde 11 sept. 2001: "Just wage a total war". Og det bliver gjort - af alle kapitalismens profeter fra Bush til Bin Laden.

Kære Lasse,

Dejlig artikel og lige to små rettelser - MyC4 er ikke en internetbank men en infrastuktur der forbinder investorer med forretninger i Afrika - der er mikro finanserings instituter eller mæglere som administerer de enkelte lån på investorenes vegne.

I artiklen står der desuden at 96% har betalt deres lån tilbage. Så hurtigt går det trodsalt ikke da vi startede i maj/07 med 6-12-24 mdrs lån!

Det forholder sig dog sådan, at der på MyC4 ikke er én eneste af de afrikanske låntagere som ikke har betalt deres månedlige afdrag og renter og 97.5% har gjort det til tiden. Alle lån og deres historik kan ses på www.myc4.com under Opportunities og klik så på FUNDED eller REPAID.

Forydeligere statistik kan man kigge på http://www.wiseclerk.com/myc4-loans/

PS: der er 6 år og 10 mdr og 20 dage til 2015 slutter - skulle vi ikke se at nå de FN 2015 mål!

PSS: vi har ligesåmange afrikanske låntager klar de næste 4 uger som vi udbød til jer de første 9 mdr

God weekend,
Mads - Co-Founder af MyC4 A/S

Det er vel stadigvæk en god ide at hjælpe individer i den 3. verden *selv om* kapitalismen ikke i sig selv er god.

Personlige egenskaber knytter sig da vist ikke rigtig til ideologi, jeg kan let komme til at tænke på gode såvel som onde eller kloge eller dumme mennesker hvad enten jeg leder blandt kapitalister eller kommunister ;)

Jeg tror at det onde ved ideologier er at de af nogle udnævnes til at stå over moral, men det gør *intet*.

Hej

Jeg skriver ang. delen af udlandsbistanden som en del af Danida. J er ingeniør og har en kammarat, der også er det. Hvor meget det bliver ødslet med pengene i Danida-projekter og hvormeget og hvorfor det er et obligatorisk krav at rådgivere skal være danske Ramboll, COWI eller Carl Bro bliver uvist. For mig lyder det mere som en af de mange måder at holde staten Danmarks hjul kørende.

Nogen der har holdninger til det?

Abdullah: At Danida er forlovet med Rambøll, Carl Bro og COWI er velkendt. Dette skyldes dels at der i mange år har cirkuleret en del penge i det miljø, dels at det nemmere at tage dem man kender og dels at disse firmaer er så store og så erfarne med udviklingsarbejde at man hurtigt kan få projekter etableret. Altså en blanding af gode argumenter, åndelig dovenskab og nepotisme.

Ang. artiklen er det er spændende koncept - kapitalismen trækker på folks urkraft - deres ønske om at maksimere en værdi - og hvis den kan styres henimod socialt gode formål er vi kommet langt. Samtidig berører markedsmekanismerne langt flere mennesker i I-landene end den traditionelle bistand så man vil kunne involvere en meget større del af befolkningen.

Ja, som tiderne dog skifter.

Her er en passende modernisering af en strofe fra den gang socialisme ikke endnu var blevet et fy-ord (vist nok lanceret af folkesangeren Cæsar over en gammel banal skillingsvise):

-
Sådan er kapitalismen
profit er de riges løn
de'et de armes slid og slæb men
jeg syn's fa'me det er skønt
-

Steen Rasmussen

Lasse, Mads og Anders har ret i at der isoleret set ikke er noget i vejen med de tilsigtede heldige virkninger af de gode penge. Men Kasper Kofod begår den fejl, sammen med artiklen i øvrigt, at tilsidesætte det politiske systems funktion. Det er bare meget meget dumt og usympatisk. Helt i tråd med en reklamemands forsøg på at opreklamere sin egen nytte på bekostning af noget, der er kæmpe stort i forhold til ham selv. Det politiske system kan stadig gøre den helt store forskel. F.eks. er det ikke naturlov, at det politiske system underkaster sig markedet, som om det er rationelt, som om at det kunne løse alle de problemer, det skaber. Men så længe det politiske system orienterer sig som om markedet var rationelt, var guden, som vi skylder alt, og som vi dybest set lige så godt kan overlade alt, æren fremtiden og sig selv, ja så har det politiske system kastreret sig selv.

Fattigdom og det økonomiske systems underminering af egne mulighedsbetingelser, miljø, er ikke en del af det økonomiske systems problemstilling. Det økonomiske system har ingen overordnet rationalitet, det er bare et faktum. De gode, dvs. de moralske penge vil måske nok være der i højere og højere grad i takt med problemernes voksende omfang, men den moralske reaktion er en virkning af elendigheden med dens løsrevede økonomiske og selvnegerende rationalitet. Det eneste der dybest set kan hamle op med det økonomiske system, det er det politiske. Men det fordrer at det ikke underlægger sig økonomien, og at man ser, at det økonomiske i sin funktion kan styres og afgrænses af politiske beslutninger.

Økonomien er funderet i lovgivning, og lovgivningen kan, hvis det politiske system indføre de retningslinier, der kan afstikke handelsbetingelser, og fastlægge magtstrukturer som udelukker den udnyttelse, som de rige gør sig skyldig i og den blinde forfølgelse af økonomisk vækst på et stadie, hvor mere for de rige bare er for meget, destruktivt for omverdenen. Men budskabet om at fremtiden ikke ligger i at slikke de rige i røven, det som reklamefolkene lever af, det er uhørt i Kasper Kofods lille løgnagtige verden. I stedet synger han videre på Nannas sang om Afrika, og om at det bliver bedre dag for dag, hvis vi gir en hånd til Afrika, vi gør hvad vi kan, ja, åh Afrika, det bliver bedre dag for dag åh Afrika….