Note
Læsetid: 1 min.

Blue Velvet (1986)

"Jeg ved ikke, om du er detektiv eller bare pervers," er nøglereplikken i David Lynchs lillebythriller Blue Velvet, en film fyldt med olmt stemningsmættede scener
Kultur
14. marts 2008

"Jeg ved ikke, om du er detektiv eller bare pervers," er nøglereplikken i David Lynchs lillebythriller Blue Velvet. Spørgsmålet stilles til Jeff (Kyle MacLachlan) af pigen, han er lun på, Sandy (Laura Dern). Pæn og præsentabel ser Jeff ellers umiddelbart ud, men forløbet giver os god grund til at dele Sandys tvivl. Jeff finder et afskåret øre, og snart er han amatørdetektiv i en sag, der involverer den sexede natklubsangerinde Dorothy (Isabella Rossellini) og den seksuelt afsporede voldspsykopat Frank (Dennis Hopper i sin til dato mest urovækkende præstation). Skyerne trækker sig sammen over Jeff og Sandys æblekindede romance, da et ødipalt drama begynder at tegne sig mellem Jeff, Frank og Dorothy. Blue Velvet er fyldt med olmt stemningsmættede scener, men to er særligt svære at fortrænge: Den, hvor Jeff i løbet af sin 'efterforskning' i en mareridtsagtig variant af den freudianske urscene belurer sine 'forældre' Frank og Dorothy, mens de gennemfører en virkelig syg sexseance, og den, hvor han tvinges til at møde Franks freaky ven Ben, der mimeoptræder med Roy Orbison-nummeret 'In Dreams'.

Blue Velvet. David Lynch. På dansk dvd fra Scanbox

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her