Nyhed
Læsetid: 3 min.

Bognyt

Kultur
6. marts 2008

Holocaust-selvbiografi er det rene opspind

Det vækker opsigt, når et barn bliver adopteret af en flok ulve for senere at vende tilbage til samfundet og fortælle historien. Men nu har den belgiske forfatter Misha Defonsecas bestseller-selvbiografi om Holocaust vist sig at være fri fantasi, skriver The Independent. Misha Defonseca, der i virkeligheden hedder Monique De Wael, skriver i selvbiografien Overlevede blandt ulve - et krigsbarns skæbne blandt andet om, hvordan hendes forældre blev deporteret til KZ-lejren Auschwitz, og hvordan hun som seks-årig forsøgte at krydse Belgien, Tyskland og Polen til fods for at finde sine forældre. Undervejs kollapser den lille pige i en skov og bliver passet på og fodret af et ulvekoppel.

"Bogen er en historie, det er min historie," siger forfatteren i en pressemeddelelse underskrevet med hendes rigtige navn, Monique De Wael. "Det er ikke den sande virkelighed, men det er min virkelighed. Til tider finder jeg det svært at skelne mellem virkeligheden og min indre verden," fortsætter hun og undskylder i et interview med belgiske Le Soir over for alle, der har følt sig snydt.

I virkeligheden var forældrene ikke af jødisk afstamning, men romersk-katolske og faderen var oven i købet mistænkt for kollaboration med nazisterne.

"Jeg blev kaldt 'forræderens datter', fordi min far var mistænkt for at have talt under tortur i Saint-Gille-fængslet. Så længe jeg kan huske, har jeg følt mig jødisk," siger den 71-årige forfatter, der i dag er bosat i USA.

Selvbiografien udkom i 1997 og skabte dengang sensation. Monique De Waels tilståelse kommer få uger efter, at en fransk filmatisering af bogen har haft premiere. ee

Få Jørgen Leth på mobilen

Nu er det muligt at downloade og høre lydbøger direkte på mobilen. Et samarbejde mellem Storytel.dk og forlaget Gyldendal, giver adgang til en lang række udenlandske og 60 danske bogtitler, herunder Jørgen Leths selvbiografi Det uperfekte menneske og Kronprinsessen af Hanne Vibeke Holst. For at kunne downloade en lydbog ned på mobilen kræves der et program der kan hentes gratis på Storytel.dk, hvor man også kan danne sig et overblik over udvalget. Man kan enten høre 15 minutter af lydbogen gratis, eller købe hele lydbogen for 175 kroner, der vil blive trukket direkte på telefonregningen.

"Flere og flere bruger deres mobiltelefon til at lytte til musik og lade sig underholde, når de er på farten," siger Gertrud Smith, der er redaktør for Gyldendal Lyd. "Hvis du har mobiltelefonen med dig, kan du nu også vælge at høre en god bog. Du behøver ikke længere have flere forskellige apparater med eller huske på at overføre lydbøger til telefonen, inden du tager hjemmefra," siger hun i en pressemeddelelse fra Gyldendal. ee

Lær at skrive til børn

Det er en særlig kunst at skrive til børn. I hvert fald hvis man spørger Forfatterskolen for Børnelitteratur, der i aften holder informationsaften for mulige fremtidige børnebogsforfattere i København.

"Der er stor forskel på at skrive til den voksne læser og på at skrive til børn," siger Kari Sønsthagen, der leder Danmarks eneste forfatterskole for børnelitteratur. "På skolen diskuterer vi børnelitteraturens egenart. Vi sætter fokus på sprog og virkemidler. Og på hvordan man skaber en historie, der sætter gang i børnenes fantasi og giver dem oplevelser, samtidig med at de udvider deres begrebsverden," fortsætter Kari Sønsthagen, der understreger vigtigheden af at uddanne gode børne- og ungdomsbogsforfattere, set i lyset af hvor stor en del litteratur er af børns liv.

Forfatterskolen for Børnelitteratur er en to-årig uddannelse, der startede i 1999 under Center for Børnelitteratur på Danmarks Pædagogiske Universitet, og har indtil videre uddannet 62 forfattere. Interesserede kan høre mere på informationsmødet, der foregår fra klokken 17-19 på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole i København. ee

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det værse ved De Waels løgn er, at den giver holocaust-benægterne et påskud til at hævde, at så må andre beretninger også være løgn.