Læsetid: 3 min.

En farlig film ingen har set

Terrorberedskabet i Holland er på næsthøjeste niveau, og EU's nuværende formand appellerer til forsigtighed. Årsag? Den hollandske politiker Geert Wilders korankritiske film 'Fitna'. En film, ingen endnu har set
Kultur
12. marts 2008
Den hollandske politiker Geert Wilders film, -Fitna-, har ført til flagafbrændinger og øget terrorberedskab, allerede inden filmen er blevet vist. Men Wilders har tidligere gjort sig bemærket som islamkritiker ved at foreslå at forbyde Koranen.

Den hollandske politiker Geert Wilders film, -Fitna-, har ført til flagafbrændinger og øget terrorberedskab, allerede inden filmen er blevet vist. Men Wilders har tidligere gjort sig bemærket som islamkritiker ved at foreslå at forbyde Koranen.

Fred Ernst

Den hollandske antiterror-koordinator, Tjibbe Joustra, har meddelt, at der nu er øget risiko for terrorangreb i Holland, og beredskabet er på næsthøjeste niveau. Han fastslår, at det i høj grad hænger sammen med politikeren Geert Wilders planer om at offentliggøre sin film Fitna.

Fitna er en kort dokumentarfilm på omkring 15 minutter, siges det. Kun få ud over Geert Wilders ved det med sikkerhed. De fleste, der udtaler sig om filmen i Holland og i udlandet, har ikke set filmen, der angiveligt skulle være korankritisk. På hjemmesiden www.fitnathemovie.com står endnu kun "coming soon".

Ud over navnet, der på arabisk betyder noget i retning af strid, oplyses intet om indholdet, længden eller andet, der kan give nogen som helst idé om, hvad det er ved filmen, der potentielt kunne udløse vrede blandt muslimer.

Ingen vil vise filmen

Ikke desto mindre er der allerede sket afbrændinger af det hollandske flag efter den massive presseomtale, der nu breder sig fra Holland til resten af Europa.

Geert Wilders har også tidligere gjort sig bemærket som islamkritiker, blandt andet da han for et halvt år siden foreslog at forbyde Koranen, som han mente var en "fascistisk bog". Wilders er medlem af Tweede Kammer, det hollandske parlament, for det højreorienterede Frihedspartiet og er under konstant politibeskyttelse, da han har modtaget adskillige mordtrusler.

Den statslige radiokanal NOS udråbte i december 2007 Geert Wilders til årets politiker og fremhævede hans evne til at dominere den politiske debat og få presseomtale ved hjælp af velplacerede one-liners.

Og nu dominerer han endnu engang debatten i Holland, hvor han har haft problemer med at få nogen til at offentliggøre filmen, men fastholder, at det vil ske, om det så kun bliver via YouTube eller den nyoprettede hjemmeside www.fitnathemovie.com.

Den hollandske avis de Volkskrant har spurgt samtlige kommercielle og statslige tv-stationer, og ingen ønsker at offentliggøre Wilders film. Også på politisk niveau er man skeptisk. Den hollanske udenrigsminister har sagt til flere medier, at Wilders ikke på nogen måde repræsenterer regeringens standpunkter. Den danske tegner Kurt Westergaard har i hollandske medier opfordret Wilders til at offentliggøre filmen og udtalt, at han ikke forstår de hollandske politikeres modstand.

"Ingen danske politikere ville handle sådan. Det ville være politisk selvmord. Enhver dansk politiker ved, at man aldrig skal begrænse ytringsfriheden," siger Kurt Westergaard til de Volkskrant.

'Jeg har ikke set den, men'

Det lader ikke til, at Wilders skal forvente opbakning fra EU. Den slovenske udenrigsminister og EU-formand, Dimitrij Rupel, sagde i går til Ritzau:

"Konfrontation bør undgås. Jeg forstår ikke, hvorfor man vil score politiske point med sådanne provokationer, der påvirker mange mennesker, mange millioner af mennesker. Så lad os være meget forsigtige."

Selvom Rupel udtalte sig fordømmende om Geert Wilders film, så er det ikke udtryk for en fælles EU-holdning. En sådan regner man først med at opnå på et topmøde i morgen eller fredag.

Den hollandske regering deler ikke holdningerne bag projektet, men har søgt støtte hos Frankrig, Spanien, Sverige og Danmark af frygt for konsekvenserne af en modreaktion fra den islamiske del af verden, som den man så det under Muhammedkrisen. Premierminister Jan Peter Balkenende skal således ifølge hollandske medier have talt med statsminister Anders Fogh Rasmussen i fredags. Samme dag sagde Balkenende i følge Ritzau:

"Jeg forventer, at emnet vil komme op på topmødet."

Den danske udenrigsminister Per Stig Møller siger til Ritzau, at han ikke vil kommentere en film, han ikke har set og ikke ved noget om, men siger så alligevel, at Holland kan regne med Danmarks støtte, hvis det går galt, og hvis Holland får "problemer med ytringsfriheden".

Geert Wilders film får premiere et eller andet sted den 28. marts.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tøger Seidenfaden har lige begået en ualmindelig velskrevet leder, hvor han simpelthen piller tøjet af Villy Søvndal og den danske kamp for ytringsfrihed. Læs den!

Adressen er:

http://blog.politiken.dk/lederpladsen

Seidenfaden:
"Søvndal fik et godt valg, og det var velfortjent. Det er ikke længe siden, at han formåede at forene politisk popularitet med slagfærdig oppositionspolitik. Lige nu er han desværre mest et symptom på tidens omsiggribende politiske syge: selvretfærdighed og intolerance. Uanset om han får varig succes ud af det eller ej, er det en sørgelig udvikling."

Så sandt. Og vi kan vel ligeså godt begynde at forberede os på Søvndals kommende opbakning til Wilders' åh så nødvendige hadpropaganda.

I øvrigt planlægger SIAD en snarlig demonstration med masseoptryk af Westergards karikaturtegning. Den som Søvndal mener er åh så nødvendig. Man må vel kunne forvente, at se Søvndal skulder ved skulder med SIAD til den forestående demo. Ligesom SIAD helt sikkert vil være at finde til Søvndals eget annoncerede prestigeprojekt.

Hvis der er nogen der spreder hadpropagande og intolerence så er det næppe Søvndal eller Wilder. Er der ikke nogen der mener, at det maner til eftertænksomhed, at der ikke findes nogen demokratiske muslimeske stater?

Den dag muslimerne begynder at respektere menneskerettighederne er den dag hvor vi kan begynde at overveje ikke at offentliggøre tegninger og lave film.

Hvorfor skal muslimerne have særbehandlling? Havde det været en film om Bush eller det kristne U.S,A. eller Indre Mission ville ingen have sagt noget.

Er det ikke symtomatisk for Islam, at man ikke kan lave en kritisk film uden at vi skal forhøje terrorberedskabet?

Vi bør ikke give efter for facismen, vi har gjort det en gang, denne gang bør vi stå imod og ikke give efter for vores frygt.

Filmen eksisterer ikke.

Hele historien er et godt eksempel på, hvordan man kommer i medierne i Europa.

Det lyder som om hr. Per Thomsen tilhører Helle Thornings og de nyliberalistiske socialdemokraters indtil nu meget lidet succesrige spin-kontor.

@Jakob Schmidt-Rasmussen

Hold da helt ferie - interessant indlæg om denne Cairo-erklæring, var ikke klar over, at de muslimske lande havde denne specielle FN-menneskerettighedskonvention. Hvorfor hører man aldrig om den slags på DR eller TV2 , de har da ellers rigeligt med debatprogrammer på sendefladen?

Mohammed-tegningerne, især Westergaards, og Salman Rushdie's De Sataniske Vers har to ting til fælles - at frembringelserne som kunst (humor?) hhv. litteratur i deres helhed ikke er af usædvanlig høj kvalitet, og at de provokerende indslag (bomben i turban'en, Mohammeds seksualliv) er højst postulerende og, i Rushdies tilfælde, tilsyneladende uden sammenhæng med handlingen, der foregår et helt andet sted, i en anden tid. Det er derfor - for undertegnede, der måske er over-indpodet med respekt for det finkulturelle, unikt-individualistiske, epokegørende kunstværk - paradoksalt at skulle forsvare frembringelserne, evt. med våbenmagt, for enhver pris. Havde det så bare været Bibelen, Dante, Mozart osv. Her er det et forsvar for moderniteten og kulturradikalismen, retten til at frembringe hvad som helst. Men jeg har vel allerede afsløret, at jeg ikke har forstået, hvad det drejer sig om, så ... bare lige ...

Nej, intet af det er OK, men Westergaard, Hirsi og Rushdie opnår ikke alene heltestatus, men det bliver nærmest uofficielt lovpligtigt - i mediekredse f.eks. - at hylde deres tapperhed, integritet og personlige mod; aber Einer merkt die Absicht und wird verstimmt - Presse und Politiker werden zwar gar nicht verstimmt, ganz im Gegenteil ...

Jeg har en dårlig "sag" - men med visse perspektiver; det er jo ikke sådan, at Det Internationale Samfund = USA, Danmark, UK, Holland, Polen, Ungarn, Rumænien osv. minus Frankrig og nogle gange Tyskland - at Det sidder med hænderne i skødet, tværtimod bekæmper vi fundamentalistisk Islam både i Irak og Afghanistan, og det er, mener Søren Pind (V), en krig mod Ondskaben! Det er en krig for frihed, fred og demokrati (idet demokrati = fred) ledsaget af globalisering, frihandel og markedsøkonomi.

Og så må vi se, når krigen mod Ondskaben er vundet, hvis vi lever til den tid, om der skulle være nogle brådne kar tilbage - det er der ifølge Star Wars-Ringenes Herre-Bush filosofien vistnok altid! Viel Spass dabei!