Læsetid: 3 min.

Filmisk er den forråede jord

NatFilm Festivalen viser i disse dage den svenske instruktør og billedpoet Roy Anderssons samfundsrevsende værker - fra de få unikke spillefilm over de krasse kortfilm til de skarptskårne reklamefilm
NatFilm Festivalen viser i disse dage den svenske instruktør og billedpoet Roy Anderssons samfundsrevsende værker - fra de få unikke spillefilm over de krasse kortfilm til de skarptskårne reklamefilm
28. marts 2008

Skræmte, nøgne mennesker gennes ind i en lastbil. Den lukkes, og udstødningsgassen ledes ind i bilen, som begynder at cirkle rundt på en trøstesløs, grå parkeringsplads. Kort efter ser man i en ny scene en far få tatoveret "Volvo" i panden på sin tennistalentfulde dreng. Han lægger hånden på sønnens skulder. Er det omsorg eller pres?

Filmen er Roy Anderssons kortfilm Dejlig er jorden, og man glemmer den aldrig. Selv så jeg den første gang for snart 15 år siden på Odense Film Festival, hvor den løb med førsteprisen. Billederne sidder stadig ætset på nethinden, og siden har flere føjet sig til med de 46 tableauer i Roy Anderssons hyldede spillefilm Sange fra anden sal.

Med Du levande er han nu igen spillefilmsaktuel, og fans af den samfundskritiske svensker med sorthumoristisk sans for at skære ind til de følelsesforarmede velfærdsben skal skynde sig at få et smugkig inden den almindelige biografpremiere. Men frem for alt må man ikke misse morgendagens visning af hans kortfilm i Posthus Teatret, hvor han selv vil være til stede og have nogle af sine legendariske reklamefilm med.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu