Læsetid: 2 min.

Den Frie truet af lukning

Trods et bredere publikum og stigende besøgstal har Kunstrådet med kort varsel fjernet grundlaget under det selvejende, historiske udstillingssted på Østerbro
Trods et bredere publikum og stigende besøgstal har Kunstrådet med kort varsel fjernet grundlaget under det selvejende, historiske udstillingssted på Østerbro
Kultur
11. marts 2008

J.F. Willumsens historiske og fredede bygning på Østerbro er i dag det eneste udstillingssted for samtidskunst i Danmark, der er kunstnerdrevet. Den Frie Udstillingsbygning er altså en selvejende institution, hvis økonomi hidtil har været baseret på indtægter fra de udstillinger, der vises i huset, men det reelle grundlag for udstillingsstedet bygger på støtten fra Kunstrådet, da udstillingerne i sig selv ikke dækker den høje husleje og de mange kræfter, som dagligt får huset til at fungere.

Med Kunstrådets nye handlingsplan og omfordeling af sine midler er det ikke længere muligt for kunstnerne at hente tilskud til udgifter som husleje. Det betyder, at Den Frie Udstillingsbygnings finansieringsgrundlag med ét bortfalder, og uden store tilskud fra nye kilder står Den Frie Udstillingsbygning på Oslo Plads i København til at skulle lukke pr. 31. december i år, forklarer den daglige leder, Karin Hindsbo, som ellers har oplevet et udstillingssted i fremgang, hvilket konkret kan måles i en markant stigning i besøgstallet foruden en større bredde i publikumsgruppen.

Kort varsel

"Det er os sådan set forståeligt, at Kunstrådet ikke har tilstrækkelige midler på sigt til at vedblive med at yde en sådan indirekte støtte til Den Frie Udstillingsbygning. Kunstrådet har alt for få midler til at kunne håndtere dette. Vores problem er bare, at vi efter mange års fast tilskudspraksis kun har fået et varsel på cirka et halvt år. Det giver os slet ikke tid nok til at finde alternative finansieringsmodeller. Det kræver år at omstrukturere en kunstinstitution økonomisk, og i dette tilfælde har vi kun få måneder," siger Karin Hindsbo.

Den Frie Udstillingsbygning henvendte sig straks efter Kunstrådets melding til Kulturministeriet for at bede om tilskud derfra til at drive bygningen. I midten af februar var resultatet dog et blankt afslag.

Mangler et millionbeløb

Den Frie Udstillingsbygning står derfor nu i den situation, at der fra næste år mangler et millionbeløb. Penge, som altså ikke kan hentes gennem hverken Kunstrådet eller Kulturministeriet.

"Vi kan formodentlig få et mindre driftstilskud gennem Kunstrådet, men det vil være i størrelsesordenen 0,5 millioner kroner. Det slår slet ikke til med en udstillingsbygning, der viser 10 årlige udstillinger og endda er fredet. Det er mange penge, vi står og mangler, og dem skal vi finde inden for et halvt år. Hvis vi ikke kan det, må vi lukke," erkender Karin Hindsbo.

Også Den Fries bestyrelsesformand, Freddie A. Lerche, ser med alvor på den nuværende situation:

"Vi håber på at finde en løsning snarest muligt. Den Frie Udstilling, der ejer udstillingsbygningen og har ansvaret for driften, har ikke selv nogen midler. Det vil være tragisk at lukke et udstillingssted med så megen historie, et hus som oven i købet er i stor fremgang i disse år," siger Freddie A. Lerche.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Endnu en skandale. Gad vide, hvad der er tilbage af dansk kultur, når vi engang slipper af med Fogh og Brian?