Læsetid: 2 min.

God kamp

Tag det som en hyldest
Tag det som en hyldest
8. marts 2008

Åh, Gud! udbryder du. Ikke at du ligefrem er forarget, men det havde du alligevel ikke regnet med. At få stukket et billede af den beskaffenhed i synet fra morgenstunden - og så på Kvindernes Internationale Kampdag. Med sådan en close-up på bagsiden kan børnene ikke ligge på gulvet og lege med avisen i weekenden. Så må de muntre sig med Børsen i stedet.

Før jeg tager hul på en gennemgribende billedanalyse, vil jeg gerne sammenfatte billedets historie. Trods den fotografiske realisme er der tale om et berømt maleri, som den franske billedkunstner Gustave Courbet (1819-77) malede i 1866. L'Origine du Monde (Verdens oprindelse) er oprindelig et stykke bestillingsarbejde fra en hovedrig tyrkisk-egyptisk diplomat med smag for det, man i dag ville kalde 'det frække'. Khalil Bey, som han hed, hængte det lille maleri bag et grønt betræk i sit soveværelse. I de næste 130 år skiftede det hænder mange gange, men var hele tiden genstand for en kuriøs diskretion. Courbet, der ellers gjorde, hvad han kunne for at tiltrække sig opmærksomhed, havde hverken dateret eller signeret det, og han omtalte det aldrig i sine breve.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu