Læsetid: 9 min.

Ground Control to Major Tom

Den populære Hollywood-stjerne Tom Cruise har opnået en høj position inden for Scientology med adgang til alle grundlægger L. Ron Hubbards hemmeligheder. Ny Cruise-biografi portrætterer Scientology som en penge- og magtgrisk sekt, der på alle måder manipulerer og kontrollerer skuespilleren
Kultur
19. marts 2008
Lift-off. Tom Cruise er godt på vej til at blive Scientologys helt store stjerne og vigtigste reklamesøjle. Her er filmstjernen på talerstolen, da Scientology i 2004 åbnede en ny kirke i hjertet af den spanske hovedstad Madrid

Lift-off. Tom Cruise er godt på vej til at blive Scientologys helt store stjerne og vigtigste reklamesøjle. Her er filmstjernen på talerstolen, da Scientology i 2004 åbnede en ny kirke i hjertet af den spanske hovedstad Madrid

Paul White

Det begyndte på en sofa hos Oprah Winfrey i maj 2005. Ja, egentlig begyndte det næsten 20 år tidligere, men det var under en optræden i talkshowet Oprah for tre år siden, at offentligheden fik øjnene op for, at Tom Cruise tilsyneladende havde mistet jordforbindelsen. Han hoppede rundt i Oprahs møbler, grinede hysterisk, knælede foran hende, slog i luften med knyttede næver, og det, der fra hans side angiveligt var tænkt som en kærlighedserklæring til sin nye kæreste og senere kone, den 16 år yngre skuespillerinde Katie Holmes, mindede mest om en plaget mands sammenbrud.

Den populære skuespiller og magtfulde filmproducent, der i år bliver 46, er kendt som et meget privat menneske, der kontrollerer alt omkring sig, og som kun lader folk vide det, han vil have, de skal vide. Derfor kom det som et chok for de fleste, at han pludselig opførte sig som en teenager høj på kærlighed. Man gjorde grin med Tom Cruise, og det at 'hoppe i sofaen' blev hurtigt et slangudtryk for at opføre sig afsindigt og bizart.

Ud af skabet

Men for nogle var Tom Cruises opførsel slet ikke så mærkelig. Den var, sagde man, blot en naturlig følge af hans store engagement i den velhavende og indflydelsesrige, nyreligiøse bevægelse Scientology.

"Hans hoppen i sofaen er et direkte resultat af, at han har mistet kontakten med virkeligheden," har den tidligere top-scientolog Peter Alexander sagt til forfatteren Andrew Morton, der for nylig udgav den omdiskuterede bog Tom Cruise: An Unauthorized Biography.

"Ingen normal mand ved sine sansers fulde fem ville reagere sådan på et kærlighedsforhold, fordi han ville være i kontakt med sig selv, og hvor han befandt sig i virkeligheden. Når man er 'OT VII', mister man den kontakt, fordi en del af én stadig befinder sig i en hypnotisk tranceagtige tilstand."

OT VII betyder, at Tom Cruise er en såkaldt 'Operating Thetan' på niveau syv, en meget høj position inden for Scientology, som giver én adgang til alle grundlæggeren L. Ron Hubbards hemmeligheder. Men mere om det senere.

Tom Cruise blev 'outed' som scientolog allerede i 1990 - han havde været medlem siden 1986 - men han har aldrig været lige så glad for at tale om sin tilknytning til den nyreligiøse bevægelse som sin gode ven og med-scientolog John Travolta, der gennem mange år har fortalt Gud og hvermand om, hvordan Scientology reddede ham og hans karriere, da de begge var helt til rotterne i midten af 1970'erne.

Lobbyarbejde

Efter terrorangrebene på USA den 11. september 2001 skete der dog noget med Tom Cruise. Han begyndte at tale åbent om Scientology som et middel til at gøre verden bedre og f.eks. hjælpe de brandmænd og nødhjælpsarbejdere, der havde forestået oprydningsarbejdet på Ground Zero, hvor luften var fuld af farligt støv og røg.

'New York Rescue Workers Detoxification Project' hed Cruises og Scientologys hjælpeprogram, og som alt inden for Scientology, der har med behandling af psykisk og fysisk syge at gøre, var der tale om en renselsesproces med naturlige midler og uden brug af medicin. Man skulle i stedet svede stofferne ud i en sauna, spise vitaminer og indtage olier af forskellig slags. Mange brandmænd og nødhjælpsarbejdere sagde ja tak til at få hjælp, men lægevidenskaben og myndighederne var ikke begejstrede og anklagede Cruise og Scientology for kvaksalveri.

I det hele tage begyndte Cruise at bruge sin berømmelse i politisk øjemed og til at fremme Scientology og bevægelsens interesser. Han mødtes med indflydelsesrige politikere i den amerikanske regering i et forsøg på at få dem til at påvirke myndighederne i lande som Tyskland, Australien og Spanien, hvor Scientology enten er helt forbudt eller anses for at være en farlig sekt, man skal holde nøje øje med.

Motion, ikke medicin

Skuespilleren, der er ordblind, begyndte også at udtale sig om uddannelse og advokerede kraftigt for, at man benyttede L. Ron Hubbards teknikker til at hjælpe børn med ind-læringsvanskeligheder. Tom Cruise brugte sig selv som et eksempel på et menneske, der har kunnet bruge Scientology til at overvinde sit 'handicap', men i sin bog argumenterer Andrew Morton overbevisende for, at det var Cruises lærere i skolen og gymnasiet, som - længe før han opdagede Scientology og Hubbards tekster - hjalp ham med at lære at læse og skrive.

Og så var der balladen med Brooke Shields. I en biografi afslørede skuespillerinden, at hun havde haft en fødselsdepression efter at have fået sit første barn, og at hun derfor havde taget antidepressiv medicin. Scientology er en svoren fjende af psykiatri og ordinering af medicin til psykisk syge mennesker - og vil gøre meget for at komme sine fjender til livs - og i et interview udtalte Cruise, at Shields da blot havde brug for nogle vitaminer og lidt motion.

Tragiske konsekvenser

Hun svarede igen i medierne, og i juni måned 2005 gik en sammenbidt Tom Cruise til angreb på både psykiatri og Brooke Shields i et tv-interview med Today Show-værten Matt Lauer.

"Jeg vil bare gerne hjælpe hende," sagde Cruise, og en uge senere kunne man læse en kronik i New York Times af Brooke Shields, hvori hun tog til genmæle på vegne af de hundredetusinder af kvinder, der har haft en fødselsdepression.

"Nu gætter jeg bare, men jeg vil tro, at hr. Cruise aldrig selv har haft en fødselsdepression," skrev hun blandt andet.

"At antyde, at det var forkert af mig at tage medicin for at klare min depression, og at jeg i stedet skulle have taget vitaminer og motioneret, demonstrerer en fatal mangel på forståelse af fødselsdepressioner og fødsler. Hvis der kan komme noget godt ud af hr. Cruises tåbelige tirade, så lad os håbe, at det resulterer i et længe behøvet fokus på en alvorlig sygdom."

Det offentlige skænderi vakte opmærksomhed, og Cruises afvisning af psykiatri og nytten af medicin til psykisk syge fik også tragiske konsekvenser, da en ung, skizofren mand efter at have set ham på tv droppede sine piller og stak sin mor ihjel.

Respektabilitet

Det var Tom Cruises første kone, skuespilleren Mimi Rogers, der introducerede ham for Scientology på et tidspunkt, hvor han var ved at etablere sig som stjerne med film som Top Gun (1986) og Det handler om penge (1986), men stadig kæmpede med efterveerne af en omskiftelig barn- og ungdom med en tyrannisk og i lange perioder fraværende far.

Ifølge Andrew Mortons bog - der portrætterer Scientology som en ond, penge- og magtgrisk sekt, som på snart sagt alle måder manipulerer og kontrollerer Tom Cruise - steg skuespilleren hurtigt i graderne og fik således indblik i sektens hemmeligheder.

I 1989 blev han blandt andet inviteret til Scientologys hovedkvarter, Gold Base i Californien, som mange menige scientologer angiveligt ikke engang ved, hvor ligger, og mødte her for første gang sektens absolutte leder, den jævnaldrende David Miscavige. Miscavige er siden blevet en af Cruises allerbedste venner - rygter vil vide, at Cruise faktisk er Miscaviges højre hånd i Scientology - og spillede en vigtig rolle, da skuespilleren i 1990 blev gift med Nicole Kidman og i 2006 med Katie Holmes.

Morton citerer - dog uden kildeangivelse - Mischavige for i 1989 at have sagt om Cruise, at "den vigtigste rekrut nogensinde er ved at blive sikret. Hans indlemmelse vil ændre Scientology for altid".

Der er stor forskel på, hvordan menige scientologer og berømthederne bliver behandlet. De såkaldte 'Celebrity Centres' - der ligger et i Hollywood og efter sigende er Tom Cruises andet hjem - forkæler stjernerne, som er vigtige for sektens ansigt udadtil og dermed også for medlemstilstrømningen og respektabiliteten. Ingen tvivl om, at populære Cruise således har været et guldæg for Scientology.

Dårlig science fiction

Lafayette Ron Hubbard stiftede i 1953 Scientology som en kirke og tog udgangspunkt i sit eget, pseudovidenskabelige selvhjælps-system, Dianetik, der ved hjælp af intens spørgsmål-svar-terapi, kaldet revision, og et såkaldt 'E-meter' kan kurere sygdomme, fjerne ens følelsesmæssige problemer og øge ens intelligens.

Scientologys mål er "en civilisation uden sindssyge, uden kriminalitet og uden krig, hvor de dygtige kan trives, og de ærlige har rettigheder, og hvor mennesket er frit til at stige til store højder."

Ifølge Scientology er mennesket "et spirituelt væsen, hvis eksistens spænder over mere end ét liv, og som er udstyret med evner, der går langt ud over disse, han normalt mener, at han besidder".

Dette udødelige væsen, menneskets sjæl, kaldes en thetan og ved at studere Hubbards skrifter, der anses for at være hellige, og gennemgå revisioner - som man betaler i dyre domme for - kan man udvikle sig til en såkaldt Operating Thetan. Og når man er nået højt nok, OT III, får man indblik i Hubbards mere avancerede teorier. Teorier, der indtil for nylig har været tophemmelige, hvilket ikke er så svært at forstå, deres lattervækkende natur taget i betragtning:

For 75 millioner år siden var en fjern galakse overbefolket, og rumvæsenet Xenu sendte milliarder af mennesker til jorden, hvor de blev placeret ved vulkaner og sprængt i stykker af brintbomber. Deres sjæle overlevede og begyndte i hobetal at klynge sig til mennesker, hvilket de gør den dag i dag. Disse såkaldte krops-tethanere var blevet hjernevasket med alskens løgne omkring filosofi og religion og er skyld i alle verdens dårligdomme, hvorfor det er OT'ernes opgave at fjerne dem gennem revisions-terapien.

Pyramidespil

Det lyder som et dårligt stykke science fiction fra 1950'erne, og L. Ron Hubbard ernærede sig da også som science fiction-forfatter, inden han kastede sig over selvhjælpsfilosofien. På et tidspunkt i 1940'erne skulle han have sagt, at "det er latterligt at skrive for en øre pr. ord. Hvis en mand virkelig er interesseret i at tjene en million dollars, ville den bedste måde være at starte sin egen religion".

Hubbard var også godt klar over, at han, hvis han gjorde Dianetik til fundamentet i en religion, en tro, heller ikke ville skulle forsvare sig lige så indædt mod latterliggørelse, som da han til at begynde med forsøgte at fremhæve de ikke videre velfunderede videnskabelige aspekter af Dianetik.

Fra starten greb han Scientology og Dianetik an som en forretning, og han tjente millioner af dollars på alle de søgende, ensomme, desperate mennesker, som faldt for hans pyramidespils-agtige terapi. I løbet af årene, både under Hubbard og efter den store leders død i 1986, har Scientology ofte været i myndighedernes søgelys for alt fra skattesvig og ulovlig overvågning til lægesjusk og chikane af tidligere medlemmer og kritikere.

Intet af det har dog påvirket Tom Cruise, der efterhånden er nået så langt, at han kan underkaste sig selv revision. Det er ophøjelsen af individet til sin egen gud, der har et svar på alting, og hvis metoder er de eneste rigtige. Det er denne selvsuggestion og trance-agtige tilstand, som eks-scientologen Peter Alexander refererer til, når han siger, at Cruise har mistet jordforbindelsen.

Nye virkeligheder

I løbet af de seneste år har Tom Cruise omgivet sig med loyale familiemedlemmer, ikke mindst sin mor og storesøster - der også er med i Scientology - og hyret betroede Scientology-folk til at passe på sig. Hans forskellige koner og kærester er alle blevet introduceret til Scientology - ifølge Andrew Morton har Scientology udvalgt og godkendt Katie Holmes - og under optagelserne til Steven Spielbergs War of the Worlds (2005) fik Cruise overtalt instruktøren og filmselskabet til, at han måtte stille et Scientology-telt op på settet, hvor filmholdet kunne søge spirituel assistance.

Tom Cruise er stadig en stor filmstjerne, der alene kan åbne en film og får millioner for det. Men spørgsmålet er, om ikke hans totale dedikation til Scientology på et tidspunkt vil blive en belastning for ham. Hans fans har brugt mange kræfter på at underminere Andrew Mortons bog, der da også på mange måder er både unødigt giftig og sladderagtig. Men der er dog talrige eksempler på, at Cruise opfører sig mærkværdigt og magtfuldkomment, og der er kommet grimme ridser i Teflon-Toms image. Senest har man f.eks. kunnet se ham i en slags reklamevideoer, produceret af Scientology selv, hvor han fremstår om muligt endnu mere fanatisk end før.

"En scientolog har evnen til at skabe nye og bedre virkeligheder og forbedre forholdene," siger Cruise blandt andet.

"Når man som scientolog kører forbi en ulykke, gør man ikke som alle andre og kører forbi. Man ved, at man er nødt til at hjælpe, fordi man ved, at man er den eneste, som kan hjælpe. Det er det, der driver mig."

Andrew Morton: Tom Cruise: An Unauthorized Biography. St. Martin's Press. 344 s. 199 kr. i Politikens Boghal. ISBN 978-0-312-35986-7

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

OTT!

Endnu mere OTT at Cruise er en af de mere normale celebs.

Uden at komme ind på nærmere detaljer, vil jeg gøre opmærksom på, at Scientologys teknikker uden tvivl virker, at Scientology har klare paralleler til traditionel okkultisme, dvs. det, der i de sidste mange århundreder er blevet kaldt Teosofi, at det åbenbart er meget svært at komme ud af det igen, når et vist niveau er nået hhv. visse kontrakter indgået og så endelig - at Scientology på de højere niveauer detaljeret blander sig i eller i al fald rådgiver om medlemmernes tilværelse efter Døden, hvilket må siges at være ganske uhørt inden for vor kristne forestillingsverden.

Dokumentation: Der er skrevet så meget og i så mange år om den slags på Internettet, at ALT er lagt frem, hvis man ellers er i stand til at leve sig ind i emner, der er SÅ usædvanlige og fjernt fra den danske hyper-rationalitet.

Om "New York Detox" program som Tom Cruise har været med til at grundlægge og støttet økonomisk:

"In July 2004, project physicians and advisors reviewed the folders of 286 individuals (240 men and 46 women) who had completed detoxification.

These patients included 187 firefighters, 13 paramedics, 8 police officers and 78 citizens (volunteer rescue workers, those who live or work downtown).

This review found that neurological, muscle and lung symptoms had resolved fully in three out of four cases and greatly improved in virtually every case."

Web site:
http://www.nydetox.org/results6.htm

Har du en rigtig kilde på det?

Troens uvæsen.

En interessant omtale af Scientology - og ganske skønt igen at se disse bizarre klip med den amerikanske skuespiller - og visse ret spøjse kommentarer i denne blog.

Det kræver ikke megen menneskelig indsigt at konstatere, at en fremtræden som i de nævnte videoklip klart indikerer et markant forstyrret menneske - overdreven intens og nærmest manisk i sin fremtoning, messende og nærmest truende i sin argumentation, affærdigende andre menneskers anderledes synspunkter med påstande om de pgl.s mangel på viden, en total mangel på blot rimelig selvkontrol, og endelig en kvalmende selvglæde. Det burde ikke være svært for de fleste at stille en diagnose.

Jeg har ikke har behov for religion eller den slag tåbeligheder, som Scientology lever af at prakke folk på; min anledning til at komme med et indlæg her er, at visse af bloggerne totalt ukritisk bringer andres indlæg, artikler o.l. som værende sandhed. Og dette er jo netop religionens inderste væsen.

Jeg anerkender, at en del mennesker ikke formår at hvile i sig selv og sine medmennesker og finder, at de selv ikke kan bære ansvaret for deres eget liv - og at de derfor ikke formår at have en åben og ubundet tilgang til hvad de oplever og til de mennesker de møder. Og jeg forstår godt, at de derfor støtter sig til religionens eller troens gitterstruktur; det, vi andre opfatter som et bur . Men at de selvsamme religiøse og troende mennesker samtidig føler sig berettiget til - ofte med kvalmende uetiske markedsføringsmetoder som f.eks. at udnytte fattigdom, at fraråde brugen af kondomer og råde folk fra at tage beviseligt virksom medicin - at missionere deres opfattelser, er indskrænket og småfazistoidt.

Når man også i Danmark ser Scientology markedsføre eksempelvis sine dianetik-bøger og kurser bevidst uden direkte at fremstå som Scientology, og når Scientology dyrker lukkethed og logetilværelse, så fremstår de nøjagtigt lige så frastødende som f.eks. Hitzb-ut Tahrir.

Tak Information for en god omtale.

LOL! Jeg havde ikke lagt mærke til videoerne. Den sidste er næsten den bedste, meget intens. Tom spiller sig selv og han gør det bare SÅ dårligt, klam som en daggammel vandmand.

Men: Læg mærke til mandens grin. Det er perfekt! Man kan ikke se Tom grine overgivent uden selv at trække på smilebåndet. Kors, hvis jeg kunne grine sådan skulle jeg snart komme i bukserne på The Big Kiwi.

Fantastisk! For en gang skyld er jeg enig med Erik B. Prøv også at gå ind på YouTube og se alle parodierne på Scientology-videoen...

Kritik af Scientology er gratis. Jeg ville ønske denne religionskritiske bølge kunne vendes imod islam. Der er så frygteligt brug for kritik af islam, der desværre er blevet pylret om. Ingen tvivl om at religion er en pest på menneskeheden, men Scientology sprænger ikke sig selv i luften.

Gnosticisme a la albigenserne/katarerne? At skaberguden - demiurgen - er ond?

I øvrigt har det, Cruise siger om psykiatri meget for sig. En skam han er en omvandrende reklame for psykofarmaka.

Jacob Schmidt Rasmussen.

A den snak om lavere og højere niveauer er typisk for bedrageriske "filosofiske" teorier eller religioner af hermetisk karakter. At sige, at man ikke kan komme til forståelse uden at passe igennem lavere niveauer og frem til højere er en udnmærket måde at tjene penge på de stakler som falder for den slags, og det er helt klart at det var Hubbards mål i sin grundlæggelse og "udvikling" af scientology. Interessant er det, at når man spørge Scientologer hvad disse niveauer bestå af, skal man først betale penge for at få dem oplyst. Det gør f.eks. den katolske kirke eller islam ikke.

Scientologys angreb på psykiatri er også stensikkert motiveret af, at de ser psykiater mm. som konkurrenter i Scientologys eget forsøg til at tiltrække folk, der mangler psykisk stabilitet, således at Scientology kan udnytte deres svagheder til at tjen fedt på dem.

Nu er Scientology ikke den eneste sekt af den slags, men den er nok en af de største og bestkendt, og deres vaner med at fremføre retsager og at forfølge dem, der siger dem offentligt imod er yderligere beviser på deres ondskabsfuldhed.

@Oscar J: egentlig kan jeg godt se noget rigtigt i, at "kritik af scientology er gratis", men skift du blot "scientology" i mit indlæg ovenfor ud med "islam" - det bliver værdien i principielt ikke større af.
@Jakob Schmidt-Rasmussen: religion eller tro - det er mig inderligt ligegyldigt. Og som @Patrick Reay Jehu så rigtigt påpeger, så er det sandeligt nemt og bekvemt at afvise enhver kritik ved at henvise til, at man selv befinder sig på et højere bevidsthedsniveau - og derfor er uden for rækkevidde.
Endelig tak Jakob m.h.t. anbefalingen af bogen "Tankens Grundbegreber". Du glemte vist at skrive, at den er skrevet af "L. Ron Hubbard". Fortielsens kunst er vist gået dig i blodet, min ven.

Scientology er en blanding af dårlig B-science fiction og vulgær-freudianisme. Meget mere er der ikke at sige om det...

Men hvorfor er tyskerne så paranoide overfor Scientology? De er da ikke værre end alle mulige andre religioner.

Læg mærke til hvordan Cruise formår at tale nærmest eksalteret i små 10 minutter (den nederste video) om 'at gøre noget' og at 'gøre det', at 'få det gjort' osv. Som altid bliver referencerne til noget fuldstændig uhåndgribeligt, men serveret med manisk passion. Det er ikke bare skræmmende, det er egentlig også ekstremt latterligt.

Apropos latterligt, jeg lo højt og inderligt over "afsløringen" af rumvæsenet Xenu og brintbomberne. Fantastisk! :-)

Og så lidt internethumor ;-)

Erik B:

"Men hvorfor er tyskerne så paranoide overfor Scientology? De er da ikke værre end alle mulige andre religioner."

I så fald kan du måske give os en god forklaring på, hvorfor Jacob Schmidt-Rasmussen så er så ekstremt langt ude i hampen, hvis det ikke netop er pga. af hans medlemsskab af Scientology?

Jakob Schmidt-Rasmussen skriver:

"Det kræver intensiv undervisning og supervision, samt auditering leveret af højtuddannede specialister, at beskæftige sig med Scientologys højere niveauer. Det er ikke gratis ... Du ville heller ikke bede f.eks, en læge om at undervise gratis på universitetet, vel? Forskellen er, at scientologer på de højeste nivaeuer ofte har en meget længere uddannelse bag sig, end de fleste læger har ..."

"Højtuddannede specialister" I hvad består deres uddannelse, og hvem har uddannet dem? Samme spørgsmål ang. det om scientologers længere uddannelse end de fleste læger. Det som lægerne uddannes i principielt er åbent for alle dem, der gider finde ud af det.

Min egen søn er læge, og jeg kan spørge ham til enhver tid om inholdet i hans uddannelse og eller erfaring, og han svarer mig gerne, går jeg ud fra, med sandheden om det. Han siger netop ikke, at jeg ikke kan forstå fordi jeg har for lavt et niveau, eller at jeg skal betale for at komme videre og "auditeres".

Jacobs svar er typisk for scientologer, som ikke er i stand til at dokumentere deres "høje uddannelse". Mystificerende vås, som sædvanligt.

Ja, men så vil jeg da gå til yderligheder for at påvise, hvori Scientology adskiller sig fuldstændigt og aldeles fundamentalt fra enhver anden religion (ja, OK det er jo netop en religion), men tangerer Buddhismen: Det sker efter det, vi plejer at kalde "Døden": Andre religioners tilhængere afventer ydmygt, hvad der nu skal ske, højniveau-scientologen tager sagen i egen hånd og lader sig genføde straks på eget initiativ med det formål at få endnu flere ind i Scientology i det næste liv. Det kan man da kalde et drastisk brud med hele menenskehedens idéhistorie og al hidtidig religiøs tradition, derfor er en vis skepsis over for mål ud over den forhåndenværende skepsis over for midler vist på sin plads. Den overlegne omgang med materien og dens begrænsninger kan man så kalde "gnostisk", mens idéerne om engrammer, genetiske entiteter og total hukommelse svarer til teosoffernes "æterlegeme". Nå, men kardinalspørgsmålet må være: Findes der en objektiv virkelighed, eller kan man (eller har ret til at) skabe sin egen?

Thomsen:
Jeg spekulerede netop over, at Jakobs indlæg med usvigelig sikkerhed var både velovervejede og sobre og at det dårligt stemte med mine (meget tågede) forestillinger om en scientolog.

Jeg indrømmer gerne at hans udredninger vedr. scientology lyder lidt tågede, men sådan er religion jo, og jeg kan ikke se, hvorfor netop scientology skulle være farligt, som Hans Højhed Kaliffen påpeger, minder de lidt om de (komplet uskadelige) teosoffer.

Deres Majestæt:
Mange religioner indeholder en tradition for genfødsel, f.eks. kristendommen, hvor dåben vasker din synd af og genføder dig i kristi fællesskab.

Svaret på spørgsmålet må i øvrigt være: Begge dele eller ingen af delene.

Tak for de ærbødige og velanbragte kommentarer; jeg antyder egentlig, at Scientology ikke er ufarlig, fordi højniveau-scientologerne unddrager sig Skæbnens Hjul, ligesom den oplyste buddhist, men uden autorisation fra de Højere Magter. Er karma virkelig gennemarbejdet og udlevet, når de uden anden vejledning end L. Ron Hubbards direktiver ufortøvet søger genfødsel?

Ja, men jeg spø'r bare (der må gerne rystes på hovedet hhv. trækkes på smilebåndet, men "sådan er religion"!)

Erik B.:

"Thomsen: Jeg spekulerede netop over, at Jakobs indlæg med usvigelig sikkerhed var både velovervejede og sobre og at det dårligt stemte med mine (meget tågede) forestillinger om en scientolog."

Grunden til at du finder jacob Schmidt-Rasmussens indlæg "velovervejde og sobre", er naturligvis at du er lige så langt ude i hampen som ham.

At din kroniske islamfobi og xenofobi ikke er religiøst funderet som hos Jacob er vel i bund og grund en mindre væsentlig detalje...

Jeg tror nu mere det er fordi, at Jacob ikke bruger barnlige skældsord som 'islamofobi' og 'xenofobi' i sin argumentation og at han altid underbygger sine påstande med eksempler eller kilder.

"Jeg tror nu mere det er fordi, at Jacob ikke bruger barnlige skældsord som 'islamofobi' og 'xenofobi' i sin argumentation og at han altid underbygger sine påstande med eksempler eller kilder."

Man kan være enig i, at i dette tilfælde har hverken islamofobi eller xenofobi noget med sagen at gøre. Dertil er dog også at tilføje, at indtil videre er "eksemplerne" og "kilderne" fra Schmidt-Rasmussens svære at glimte her.

"Jeg tror nu mere det er fordi, at Jacob ikke bruger barnlige skældsord som 'islamofobi' og 'xenofobi' i sin argumentation og at han altid underbygger sine påstande med eksempler eller kilder."

Man kan være enig i, at i dette tilfælde har hverken islamofobi eller xenofobi noget med sagen at gøre. Dertil er dog også at tilføje, at indtil videre er "eksemplerne" og "kilderne" fra Schmidt-Rasmussens svære at glimte her.

Jakob er da en af de eneste der har leveret konkrete oplysninger om Scientology her på tråden.

Desværre er disse konkrete oplysninger en tynd kop te. Man lærer ikke en kæft om Scientologis virkelige inhold, hvordan deres koryfæer er "højt uddannet" osv.

Det er vel bare hvad man kan forvente. Nu er kommentaren slettet, men jeg bemærkede tidligere at Jakob netop i denne tråd lød lidt underlig og at det sikkert skyldtes religion.

Det er muligvis tynd te, men det er den eneste te vi har.

Jeg er lidt skuffet over, at denne debat løber ud i sandet af mangel på substantielle kendsgerninger, når der findes utallige af dem, og jeg mener i al beskedenhed, at den scientologiske teologi ikke er uvæsentlig, selv om den er uforståelig for næsten alle.

Eks-scientologer har diskuteret bevægelsens baggrund og mål i årtier på hundredtusindvis af Internetsider - men hvis der går en klap ned, så snart ord med religiøst indhold nævnes, kommer ingen jo videre. Man kunne fristes til følgende konklusion: "Vi vil gerne høre, hvad det der Scientology er for noget, som Hollywood (og formentlig toppen af USA's erhvervsliv, især underholdningsindustri) anvender, men det skal helst være noget, vi kan grine af. Vi tager ikke religion alvorligt, kun når de er muslimer, for så har vi en bekvem forklaring på Israel-konflikten og Kampen om Olien".

Jeg skal dog ikke advare mod Scientology, men prøver at argumentere for, at dens indflydelse skal tages alvorligt, der er jo ingen problemer med at give en anden religion - Islam - skylden for samtlige trusler i verden.

Hvor er der så et Internet-link, der forklarer, hvad Scientology er, og som de ikke selv har skrevet? Indrømmet, det har jeg ikke fundet, det ville kræve flere dages research, og dette er en kommentar-side, ikke et forskningsprojekt.

Enig. Har nogen et link til Scientologists Anonymous? Når organsationer eller tekster tilsyneladende uden god grund bliver forfulgt af statsmagten og deres tilhængere fremstillet som småfarlige tosser, er der som regel en spændende historie bag.

Vi er godt klar over at Scientology er en religion, Jakob. Vi er interesserede i de saftige historier, sexovergrebene og de hemmelige planer om at overtage verden.

Det begynder at ligne noget. Er Anders Fogh så hemmelig scientolog?

Lad mig gætte: det er hemmeligt, hvad de 'scientologiske principper' for god regeringsførelse nærmere består i.

Det begynder at ligne noget; hvad med Transcendental Meditation (TM), hvis leder, Beatles-guruen, lige er transcenderet til de højere planer ("død", som vi så prosaisk kader det). TM-folk infiltrerer erhvervslivet, men ikke nok med det, de mediterer for en bedre verden og "hjælper" gennem målrettet meditation politikerne med at træffe "bedre" beslutninger (det gør de kristne protestanter også i Gudstjeneste-ritualet, men ikke ved hjælp af tankeoverføring).

Nå, men tilbage til Scientology. Der findes vist ikke én, men talrige grupperinger af Scientologists Anonymous, dvs. eks-scientologer, der bearbejder traumer eller juridiske mellemværender etc., og så findes der såkaldt Freezone scientologer, der praktiserer teknikkerne uden Kirkens overhøjhed, men det spændende er naturligvis: Hvem ejer Scientology?

Det kan jeg desværre ikke svare på eller henvise til et godt svar på. Og hvis man google'r "Who owns Scientology?" så har de allerede forudset spørgsmålet og leveret svaret, som er: "Scientology is owned by You and Me!!"

Jakob, prøver du at bilde us ind at Vervassungschutz er efter Scientology fordi de ønsker at stjæle et patent på en undervisnings'teknologi'?

Jeg skal ikke have auditing og for øvrigt heller ikke regressions-terapi lige med det samme - tak for interessen. Og så lige her til sidst: Ja - jeg skal ikke afvise, at nogle kunne være interesseret i at misbruge teknikkere.

Min interesse for fænomenet Scientology stammer i øvrigt fra sidst i 1960'erne og først i 70'erne og det legendariske "Hovedvagtsgade 6" ved Kgs. Nytorv og Strøget i København. Her nævnte foredragsholderen faren for, at kommunisterne (eller nynazister) skulle få fat i teknikkerne.

Hvorefter spørgsmålet så opstår: Kan det virkelig forhindres?