Læsetid: 6 min.

Jagten på de rette ejere

Israel Museet i Jerusalem sætter fokus på de store kunstskatte, nazisterne konfiskerede i 30'erne og 40'erne
8. marts 2008

JERUSALEM - Mere end 60 år efter afslutningen på Anden Verdenskrig er der, mere end nogensinde, gang i arbejdet med at finde frem til de rette ejere af kunst, nazisterne konfiskerede fra midt i 30'erne til Det Tredje Riges fald i maj 1945. Og fordi en meget stor del af ofrene for disse beslaglæggelser var jødiske kunstsamlere, er Israel og israelske interessegrupper ikke overraskende centralt placeret i arbejdet, hvilket understreges ved at det store Israel Museum i Jerusalem i denne måned har åbnet en udstilling med fokus på den stjålne kunst.

"Det er en vigtig udstilling, som sætter fokus på et vigtigt arbejde," siger Joel Levi, der som advokat med hovedkontor i Tel Aviv har gjort det til sit speciale at skaffe den stjålne kunst tilbage til de retmæssige eje-re, eller rettere: deres arvinger.

Sagen er blot, at dette på ingen måde er nogen enkel opgave, for det drejer sig om i tusindvis af kunstværker, hvor det i mange tilfælde kan være vanskeligt at bestemme det oprindelige ejerskab, fordi der ikke er overlevende arvinger. I andre tilfælde gør familier krav på kunst, hvis skæbne under eller efter krigen er uvis, og der er talrige eksempler på at både arvinger og et kunstværk er lokaliseret, men hvor dets nuværende besiddere tøver med at udlevere det.

"Her er det, en advokat kommer ind i billedet," fortsætter Joel Levi. "Og i den forstand er udstillingen en kolossal hjælp."

Kunst for milliarder

Det store museum i Jerusalem, som er Israels nationale samling af arkæologi og kunst, spiller en vigtig rolle i dette billede, fordi det indtil nu har fungeret som depot for såkaldt herreløs kunst, altså værker med ukendt ejerforhold eller hvor ingen arvinger har rejst krav. Den ydre anledning til udstillingen er, at denne samling snart vil blive overført til et selskab, der er blevet etableret på den israelske regerings foranledning for at iværksætte en mere aktiv opsporing af værkernes ejere.

Dette er i takt med tiden, og for at vise dette arbejdes internationale dimension har museet opbygget det som to parallelle udstillinger. Den ene består af 53 værker, som til daglig opbevares på franske museer. Hovedparten af disse blev konfiskeret af nazisterne, mens andre skiftede hænder, da de tyske myndigheder tvang jødiske ejere til at sælge dem på kunstauktioner, som regel til latterligt lave priser. I nogle tilfælde kender man navnene på de oprindelige ejere, som sidenhen forsvandt i de nazistiske dødslejre uden at efterlade arvinger. Andre værker er der blevet gjort krav på, uden at der dog har kunnet fremlægges tilstrækkeligt bevis for oprindeligt ejerskab.

Den parallelle udstilling udgøres af 50 malerier, tegninger, kunstgenstande og judaica fra museets depotsamling, der har 1.200 katalognumre. Og hvor den franske del af udstillingen omfatter kunsthistoriens virkelige topnavne som Cézanne, Degas og Courbet, er genstandene fra de israelske depoter mindre betydningsfulde, men dog stadig god kunst.

"Et af problemerne i denne sag er, at ikke alle værkerne er stor kunst, og kun en del af dem er museumsegnede," siger museets direktør, James Snyder.

"Meget af det er slet ikke kunst, men har ikke desto mindre stor betydning for familien. Denne del af arbejdet er derfor også vigtig," siger Snyder.

Selvom ingen kender det nøjagtige omfang af stjålen kunst, giver det et vist indtryk, at flere kunsteksperter anslår den samlede værdi i nutidspenge til omkring 30 milliarder dollar.

Besat af kunst

Joel Levi skal besøge udstillingen med en klient, fordi denne ved, at hans bedstemors navn står på bagsiden af et af malerierne i den franske samling.

"Det er en let opgave," siger han. "Her består arbejdet i at dokumentere forbindelsen mellem min klient og dennes bedstemor. Men i det hele taget er billederne fra den franske samling den mindst komplicerede del af historien, fordi så mange af dem er så betydningsfulde, at det enkelte billedes historie ofte er ganske veldokumenteret."

Disse billeder er en lille del af de godt 6.000, som på direkte ordre fra Adolf Hitler blev beslaglagt over hele Europa. De skulle være grundsamlingen i det kunstmuseum, han planlagde at bygge i den østrigske by Linz.

"Hitler var besat af kunst. Han betragtede sig selv som en stor maler, og så sent som tre dage før selvmordet i april 1945 blev han fotograferet ved modellen af museet, som han aldrig fik bygget," siger Levi med en lille spids latter.

"Men jeg tror også, at Hitlers egen passion for kunst bidrog til, at tyveriet blev så utroligt omfattende."

Efter krigens afslutning blev Linz-samlingen overført til de allierede styrkers opsamlingscenter i Wiesbaden, og efter at have ligget der en tid bragt videre til Frankrig. Begrundelsen for denne beslutning var den simple, at hovedparten af kunstnerne var franske.

Immunitetslovgivning

Her blev værkerne fordelt mellem forskellige franske museer, mens den store og mindre veldokumenterede gruppe, som nazisterne havde stjålet uden Linz-museet for øje, fandt vej til andre museer og, for hovedpartens vedkommende, bort fra offentlighedens kendskab til private kunstsamlere.

Der skete ikke mere i sagen før i 1998, da delegerede fra 44 lande samledes i Washington og underskrev en deklaration, som fastslår, at al kunst som nazisterne stjal mellem 1933 og 1945 skal tilbage til de retmæssige ejere - eller at der skal findes en retfærdig løsning. Men trods dette har det taget tid at få deklarationen ratificeret, og der tages stadig masser af forbehold i den følsomme sag.

Således har Israel Museet forhandlet længe med de franske kulturmyndigheder for at få udstillingen op at stå, og det israelske parlament, Knesset har måttet vedtage en særlig lov, der giver de bemeldte værker immunitet mod beslaglæggelse. Franskmændene ville gerne undgå gentagelse af en affære fra 1998, hvor den amerikanske statsadvokat beslaglagde en serie billeder af Egon Schiele, som Museum of Modern Art i New York havde lånt af et østrigsk museum, fordi den retmæssige ejer i mellemtiden var blevet fundet.

Det danskfødte medlem af Knesset, Michael Melchior, der er formand for udvalget for uddannelse, kultur og sport, var først stærkt imod det franske krav. Han opfattede det som en yderligere hån mod de afdøde ejeres efterkommere, men ændrede efterhånden holdning og blev den, der fik loven igennem.

"Jeg mener, det er en god lov, som giver mulighed for at udstille stjålen kunst," siger han.

"For de, der ønsker at rejse krav, etablerer den en mekanisme til en velordnet proces for at de kan få deres kunst tilbage."

Værdiløse billeder

Joel Levi deler Melchiors synspunkt. Han er klar over, at han og hans klient ikke bare kan tage billedet ned fra krogen på udstillingen og gå hjem med det, men at sagen efterfølgende skal gå gennem de franske myndigheder.

"Det er den rigtige vej, og jeg kan kun glæde mig over, at der i dag er større interesse for at få den stjålne kunst vist frem, for det giver langt større muligheder for at finde forbindelsen mellem værket og dets ejer," siger han.

Af de 6.000 værker fra Linz-samlingen er der i årene efter Washington-deklarationen blevet fundet ejere til 4.300. Den store opgave ligger i alle de øvrige værker, men også her er der grøde i sagen. Levi understreger sin tilfredshed med at navnlig tyske museer gør en stor indsats på området. Således fik borgmesteren i Dresden industrigiganten Thyssen til at finansiere en nøje gennemgang af samlingen på byens ansete kunstmuseum, hvorved et antal værker fandt tilbage til sine ejere.

"I byer, hvor borgmesteren repræsenterer partiet SPD, er der altid stor vilje, mens CDU-borgmestre er lidt mere tilbageholdende," smiler han.

"Og så er der kunsten fra de private samlinger, som vi kun finder, når et billede dukker op på en kunstauktion. Da har vi ofte kun tre dage til at reagere, men også dét når vi, for vi får mere og mere dokumentation at arbejde med. I den type tilfælde plejer vi at kunne finde en mindelig løsning med den, der ønsker at sælge det. For når et billede først er blevet kategoriseret som stjålen kunst, vil intet auktionshus røre ved det. Så er det i princippet værdiløst som investeringsobjekt."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Apropos "Jagten på de rette ejere":

Herunder følger en liste over palæstinensiske lokaliteter som enten blev destrueret eller senere givet til israelske indbyggere i forbindelse med oprettelsen af staten Israel, under eller efter den israelsk-arabiske krig i 1948.
Det ville klæde den israelske stat, hvis den udviste bare et minimum af interesse for at rette bod på disse forbrydelser.

Første kolonne viser lokalitens oprindelige arabiske navn, i parrentes antal indbyggere (x hvis tallet er ukendt)
Anden kolonne viser navnet på den israelske bosættelse som i dag befinder sig i umiddelbar nærhed af den oprindelige palæstinensiske lokalitet.

District of al-Quds (Jerusalem): 37 localities

Al-Jura (420) - [Ora]
Al-Maliha (1940) - [Manahat]
Al-Qabu (260)
Al-Qastal (90)
Al-Walaja (1650) - [Amminadav]
Allar (x)
Aqqur (40)
Artuf (350) - [Naham/Har Tuv]
Beit Itab (540)
Beit Mahsir (2400) - [Beit Me'ir]
Beit Naqquba (240) - [Beit Neqofa]
Beit Thul (260)
Beit Umm al-Meis (70)
Bureij (720)
Deir al-Hawa (60)
Deir ash-Sheikh (220)
Deir Rafat (430)
Deir Yasin (610) - [Kefar Shaul]
Deiraban (2100) - [Mahseya]
Ein Karim (3180) - [Ein Kerem]
Ishwa (620) - [Eshta'ol]
Islin (260)
Jarash (190)
Kasla (280) - [Kesalon]
Khirbet al-Lauz (450)
Khirbet al-Umur (270)
Khirbet Deir Amr (10) - [Etanim]
Khirbet Ismallah (20)
Khirbet Nataf (40)
Lifta (2550) - [Me-Neftoah]
Qaluniya (910) - [Mevassert Jerushal.]
Ras Abu Ammar (620)
Sar'a (340)
Saris (560) - [Shoresh]
Sataf (450)
Suba (620) - [Zova]
Sufla (60)

District of al-Khalil (Hebron): 15 localities

Ajjur (3730)
Al-Qubeiba (1060) - [Lakhish]
Barqusiya (330)
Beit Jibrin (2430) - [Beit Guvrin]
Beit Nattif (2150) - [Netiv B"L]
Deir ad-Dubban (730)
Deir Nakhkhas (600)
Kidna (450)
Mughallis (540)
Ra'na (190)
Tall as-Safi (1290)
Zakariya (1180) - [Kefar Zekharya]
Zeita (330)
Zikrin (960)
Ad-Dawayima (3710) - [Amazya]

District of Gaza: 45 localities

Al-Faluja (4670)
Al-Jiya (1230) - [Ge'a]
Al-Jura (2420) - [Ashkelon]
Al-Masmiya al-Kabira (2510) - [Mashmia' Shalom]
Al-Masmiya al-Saghira (530) - [Kefar Ha-Rif]
Al-Muharraqa (580)
As-Sawafir al-Gharbiya (1030) - [Merkaz Shapira]
As-Sawafir ash-Shamaliya (680)
As-Sawafir ash-Sharquiya (960) - [En Zurim]
Barbara (2410) - [Mavqi'im]
Barqa (890) - [Gan Yavne]
Batani al-Gharbi (980) - [Azriqam]
Batani ash-Sharqi (650)
Beit Affa (700) - [Yad Natan]
Beit Daras (2750)
Beit Jirya (940)
Beit Tima (1060)
Bi'lin (180)
Bureir (2740)
Deir Suneid (730)
Dimra (520) - [Erez]
Haj (810)
Hamama (5010) - [Ashqelon-Barnea]
Hatta (970) - [Rewaha]
Hirbiya (2240) - [Karmiya]
Huleiqat (420)
Ibdis (540)
Iraq al-Manshiya (2010)
Iraq Suweidan (660)
Isdud (4630)
Jaladiya (360) - [Zeharya]
Julis (1030) - [Hodiya]
Juseir (1180) - [Menuha]
Karatiya (1370)
Kaufakha (500)
Kaukaba (680) - [Kokhav]
Khirbet al-Khisas (150)
Najd (620)
Ni'iliya (1310)
Qastina (890)
Summeil (950) - [Nahala]
Sumsum (1290)
Tall al-Turmus (760) - [Arugot]
Yasur (1070)

District of Tulkarm: 10 localities

Kafr Saba (1270) - [Kefar Saba]
Kh. al-Jalama (70) - [Lahavot Haviva]
Kh. al-Manshiya (260) -[Giv'at Hayyim]
Khirbet Beit Lid (460) - [Nordiya]
Khirbet Zalafa (210) - [Giv'at Hayyim]
Miska (880)
Qaqun (1970) - [Yikkon]
Tabsar (x) - [Ra'anana]
Kafr Saba (1270) - [Kefar Sava]
Umm Khalid (970) - [Netanya]

District of Ramleh: 54 ocalities

A.. Fadl as-Sautariya (x) - [Talme Menashe]
Abu Shusha (870)
Al-Barriya (510) - [Azarya]
Al-Burj (480)
Al-Haditha (760) - [Hadid]
Al-Kheima (190)
Al-Kuneisiya (40)
Al-Latrun (390)
Al-Mansura (90)
Al-Mughar (1740)
Al-Mukheizin (200) - [Yad Binyamin]
Al-Muzeiri'a - [Mazor]
Al-Qubab (1980) - [Kefar Bin Nun]
Al-Qubeiba (1720) - [Kefar Gebirol]
Al-Tira (1290) - [Bareqet]
Aqir (2480) - [Qiryat Eqron]
At-Tina (750)
Bashshit (1620) - [Aseret]
Beit Jiz (550) - [Har'el]
Beit Nabala (2310) - [Beit Nehemya]
Beit Shanna (210)
Beit Susin (210) - [Ta'oz]
Bir Ma'in (510)
Bir Salim (x) - [Nezer Sereni]
Burfiliya (730)
Daniyal (410) - [Kefar Daniel]
Deir Abu Salama (60)
Deir Aiyub (320)
Deir Muheisin (460)
Deir Tarif (1750) - [Beit Arif]
Idhnibba (490)
Innaba (1420)
Jilya (330)
Jimzu (1510) - [Gimzo]
Jindas (x) - [Ginnaton]
Kharruba (170)
Khirbet adh-Dhuheiriya (100)
Khirbet al-Buweira (190)
Khulda (280) - [Mishmar David]
Majdal Yaba (1520) - [Rosh Ha-Ayin]
N... (1470)
Nabi Rubin (1420)
Qatra (1210) - [Gedera]
Qazaza (940)
Qula (1010)
Sajad (370)
Salbit (510) - [Shal'avim]
Sarafand al-Amar (1950)
Sarafand al-Kharab (1040) - [Nes Ziona]
Seidun (210)
Shahma (280) - [Qidron]
Shilta (100)
Yibna (5420) - [Yavne]
Zarnuqa (2380)

District of Jaffa: 19 localities

Al-Haram (520) - [Reshef]
Al-Kheiriya (1420)
Al-Mirr (170) - [Kefar Ha-Baptistim]
Al-Yahudiya (5650) - [Yehud]
As-Safiriya (3070)
Beit Dajan (3840) - [Beit Dagan]
Biyar Adas (300) - [Ganne Am]
Fajja (1200) - [Petah Tikva]
Jalil (470) - [Gelilot]
Jammasin (1810) - [Tel Aviv]
Kafr Ana (2800) - [Neve Efrayim]
Rantiya (590) - [Nofekh]
Salama (6670) - [Kefar Shalem]
Saqiya (1100) - [Or Yehuda]
Sheikh Muwannis (1930) - [Ramat Aviv]
Yazur (4030) - [Azor]

District of Haifa: 45 localities

? Ein Ghazal (2170) - [Ofer]
Abu Shusha (720) - [Mishmar Ha'Emeq]
Abu Zureiq (550) - [Nahala'ot]
Al-Buteimat (110) - [Regavim]
Al-Kafrin (920)
Al-Khureiba (x)
Al-Mansi (1200) - [Midrakh Oz]
Al-Mazar (210)
Al-Tira (5270)
Al-Waraqani (x) - [Kefar Barukh]
An-Naghnaghiya
Ar-Rihaniya (240) - [Ein Ha-Emeq]
As-Sarafand (290) - [Zerufa]
As-Sindiyana (1250) - [Ammiqam]
Balad ash-Sheikh (1420) - [Tel Hanan]
Bureika (29) - [Zikhron Ya'akov]
Daliyat ar-Ruha (280) - [Ramot Menashe]
Ein Haud (650) - [En Hod]
Ghubaiya at-Tahta (1130) - [Mishmar Ha'Emeq]
Ijzim (2970) - [Kerem Maharal]
Jaba (1140)
Jalama (x)
Kafr Lam (340) - [Ha-Bonim]
Khirbet ad-Damun (340)
Khirbet al-Burj (x)
Khirbet al-Majdal (x) - [Sede Yitzhaq]
Khirbet al-Manshiya (260)
Khirbet al-Mansura
Khirbet Qumbaza (x)
Khirbet Umm ad-Daraj (x)
Khubbeiza (290) - [Even Yitzhaq]
Lidd (Al-Awwadim) (640)
Qannir (750)
Qira wa Qamun (410) - [Yoqne'am]
Qisariya (960) - [(Caesarea)]
Sabbarin (1700) - [Ammiqam]
Tantura (1490) - [Dor / Nahsholim]
Umm ash-Sha'uf (480) - [Giv'at Nili]
Umm az-Zinat (1470)
Wadi Ara (230) - [Barqai]
Yajur (610) - [Nesher]

District of Akka (Acre): 25 localities

Ad-Damun (1310)
Al-Bassa (2950) - [Shelomi]
Al-Birwa (1460) - [Ahihud]
Al-Ghabisiya (690)
Al-Kabri (1530) - [Kabri]
Al-Mansura (360)
Amqa (1240) - [Amqa]
An-Nahr (610)
Ar-Ruweis (330)
As-Sumeiriya (760) - [Regba]
At-Tall
Az-Zib (1910) - [Gesher Ha-Ziv]
Deir al-Qasi (1250) - [Elqosh]
Iqrit (490)
Kafr I'nan (360)
Khirbet Ja'atun (x)
Khirbet Samah (360)
Kuweikat (1050) - [Beit Ha-Emeq]
Manshiya (1080)
Mi'ar (770)
Nabi Rubin (1420) - [Even Menachem]
Suhmata (1130) - [Zuri'el]
Suruh (x)
Tarbikha (1000) - [Shomera]
Umm al-Faraj (800) - [Ben Ammi]

District of Nazareth: 4 localities

? Indur (620)
Al-Mujeidil (1900) -[Migdal Ha-Emeq]
Ma'lul (690)
Saffuriya (4330) - [Zippori]

District of Jenin: 6 localities

Al-Lajjun (1103) - [Megiddo]
Al-Mazar (270)
Ein al-Mansi (90)
Khirbet al-Jaufa (x)
Nuris (580) - [Nurit]
Zir'in (1420) - [Yizre'el]

District of Beisan (Beth Shean): 22 localities

Al-Ashrafiya (230) - [Sheluhot]
Al-Bira (260)
Al-Hamidiya (220) - [Hamadya]
Al-Murassas (460)
As-Samiriya (x) - [Sede Terumot]
At-Taqa (x)
At-Tira (150) - [Gazit]
Danna (190)
Farwana (330)
Hakimiya (520)
Jabbul (250)
Kafra (430)
Kaukab al-Hawa (300) - [(Belvoir)]
Khirbet al-Mazar (x)
Khirbet az-Zawiya (x)
Khirbet Umm Sabuna (x)
Khirbet Umm Sarhan (x)
Khirbet Zab'a (1931:143) - [Doshen]
Qumiya (440) - [Ein Harod]
Sirin (810)
Tall ash-Shauk (120) - [Nir David]
Yubla (210)

District of Taburiya (Tiberias): 24 localities

Al-Hadatha (520)
Al-Hamma (290) - [Hammat Gader]
Al-Manara (x) - [Menora Hospital]
Al-Manshiya (1938:362)
Al-Mansura (x)
Al-Ubeidiya (870) - [Beit Zera']
An-Nuqeib (320)
As-Samakiya (380) - [(Cafarnaum)]
As-Samra (290) - [Ha-On]
Ash-Shajara (770) - [Ilaniya]
At-Tabigha (330) - [(Heptapegon)]
Ghuweir Abu Shusha (1240) - [Ginossar]
Hittin (1190) - [Kefar Zeitim]
Kafr Sabt (480) - [Sede Ilan]
Khirbet al-Wa'ra as-Sauda (x)
Lubiya (2350) - [Lavi]
Ma'dhar (480)
Majdal (360)
Nimrin (320)
Samakh (3460) - [Ma'agan]
Ulam (720)
Yaquq (210) - [Huqoq]

District of Safed (Zefat): 76 localities

Abil al-Qamh (330) - [Yuval]
Ad-Darbashiya (310)
Adh-Dhahiriya at-Tahta (350)
Al-Abbisiya (830) - [Kefar Szold]
Al-Amir (x) - [Amir]
Al-Buweiziya (510)
Al-Ghabbatiya (60)
Al-Ghuraba (200) - [Gonen]
Al-Hamra (730) - [Lehavot Habashan]
Al-Huseiniya (340)
Al-Khalisa (1840) - [Kiryat Shemona]
Al-Khisas (530) - [Ha-Gosherim]
Al-Madahil (1931:100) - [Kefar Szold]
Al-Malikiya (360) - [Malkiya ]
Al-Manara (490) - [Menara]
Al-Manshiya (1938: 362)
Al-Mansura (360) - [She'ar Yashuv]
Al-Muftakhira (350)
Al-Qeitiya (940) - [Beit Hilel]
Al-Ulmaniya (260)
Al-Waiziya (x)
Alma (950) - [Alma]
Ammuqa (140) - [Ammuqa]
An-Na'ima (1030) - [Kefar Blum]
Ar-Ras al-Ahmar (620) - [Keren Ben Zimra]
Arab az-Zubeib
As-Salihiya (1520) - [Kefar Blum]
As-Sanbariya (130) - [Ma'ayan Barukh]
Ash-Shuna (170)
At-Tuleil - [Hulata]
Az-Zawiya (760) - [Ne'ot Mordekhai]
Az-Zuq al-Fauqani (160) - [Yuval]
Beisamun (20)
Biriya (240)
Dallata (360) - [Dalton]
Dawwara (700) - [Amir]
Deishum (590) - [Dishon]
Ein az-Zeitun (820) - [Ein Zeitim]
Fara (320)
Farradiya (670) - [Parod]
Fir'in (740) - [Hazor Ha-Gelilit]
Harrawi (x) - [Qeren]
Hunin (1620) - [Margaliyot]
Ja'una (1150) - [Rosh Pina]
Jahula (420)
Jubb Yusuf (170)
Kafr Bir'im (710)
Khan ad-Duweir (1938:150) - [Senir]
Khirbet al-Hiqab/Uqeiba (x)
Khirbet al-Muntar (x)
Khirbet as-Samman - [Shamir]
Khirbet Kharraza (x)
Khirbet Khati (x)
Khiyam al-Walid (280) - [Lehavot Habashan]
Kirad al-Baqqara (360)
Kirad al-Ghannama (350) - [Ayyelet Ha-Shahar]
Lazzaza (230) - [Beit Hilel]
Mallaha (890)
Mansurat al-Kheit (200) - [Kefar Ha-Nasi]
Marus (80)
Meirun (290) - [Meron]
Mughr al-Kheit (940) - [Hazor Ha-Gelilit]
Nabi Yusha' (70) - [Ramot Naftali]
Qabba'a (460)
Qadas (290)
Qaddita (240)
Safsaf (910) - [Sifsufa]
Saliha (1070) - [Yir'on]
Sammu'i (310) - [Kefar Shamma'i]
Sasa (1130) - [Sasa]
Shauqa at-Tahta (200) - [Dafna]
Teitaba (530) - [Dalton]
Yarda (20) - [Mishmar Ha-Yarden]
Zangharriya (840)
Zuq at-Tahtani (1050) - [Beit Hilel]

http://www.iahushua.com/Zion/zionrac14.html