Læsetid: 2 min.

P1 udtales rePeat

Omsider har vi et fælles grundlag at tale ud fra. Vi hører alle de samme radioprogrammer på P1 - igen og igen
Omsider har vi et fælles grundlag at tale ud fra. Vi hører alle de samme radioprogrammer på P1 - igen og igen
Kultur
6. marts 2008

Et nyt samlingspunkt er blevet skabt blandt landets radiolyttere, som vi må takke DR's programredaktører, bestyrelse og vores kulturelt sparsommelige regering for. Pludselig taler vi et fælles sprog!

Alle man møder, har nemlig hørt akkurat de samme radioudsendelser som én selv; har endda ofte hørt dem flere gange og derfor grundigt, og så har vi omsider et fælles grundlag at tale ud fra. Jeg må dog indrømme, at de fleste, jeg møder, snyder sig fra de mange programmer om tro og det liberale samfund ved at sætte podcasts til. Men alligevel. Vi mødes og opdager, at vi har hørt det samme. Igen og igen! Kan det være bedre?

Kender I det, når man får en sang i hovedet, man har hørt i radioen, og den bliver ved at køre, indtil man forstår, at det er teksten, der vil sige en noget. Jeg har haft Natasjas Giv mig mit Danmark tilbage rungende i hovedet, men forstod så, at det for mit vedkommende ikke så meget er Ungeren, jeg vil have tilbage, nej det er P1. Mit dejlige overraskende altid nye P1. Der selvfølgelig havde den bagdel, at jeg og mine venner nogle gange havde hørt forskellige programmer og derfor ikke kunne diskutere dem til bunds, men måtte nøjes med at fortælle hinanden, hvad vi havde hørt og erfaret. Det er nærmest et kirke-gaardsk filosofisk spørgsmål, om gentagelsen er bedre end det nye, men i forhold til at høre radio, virker gentagelsen nu trættende, må jeg indrømme.

Ikke klynke

For et par uger siden, det var vist i en genudsendelse, hørte jeg Niels Krause Kjær, der siger til en folkeskolelærerrepræsentant, han interviewer:

"Nu ikke klynke. I den frie verden er det lige som ude på prærien, der bliver skudt med skarpt ind imellem."

Og jeg, der helt misforstået var glad for at være et moderne menneske, som bor i en storby og ikke ude på en prærie, hvor man kan vælge mellem ingenting og ingenting.

Kære radioteater (nej ikke to minutters krimiserier, men heltimes lange dramatiske spil) kære Ultralyd, kære Montager, kære introduktioner til besynderlig klassisk musik, kære Alfabet, ikke mindst. Jeg savner Jer. Jeg prøver at se fordelen i, at alle vi lyttere hører det samme. Jeg prøver at overhøre den højreorienterede propaganda, der kommer ud, hvor journalisterne helst interviewer eksperter fra Cepos og Copenhagen Business School.

I stedet glæder jeg mig over radioklasssikeren, den bliver ofte sendt, for det er billigt, og så kan man høre, hvad vi kunne præstere på den danske radiofront engang. Radiomontagen er heldigvis genopstartet uden for DR regi på www.radiofoniskselskab.dk, og sådan går det måske også med andre af de fantastiske programmer, vi er mange, der savner. Må de leve videre et sted, indtil de politisk ansvarlige får øjnene op for, at P1 ikke skal udtales Repeat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Sinkjær

Farvel 'Eksistens'. Jeg kommer garanteret aldrig til at høre lignende tankevækkende og ind i mellem, i positiv forstand, provokerende stof til eftertanke i den frie og markedsorienteret mediesump. Så slipper jeg endelig fri for at brydes med livets eksistentielle tvivl. Farvel 'Esmanns Verden'. Du brugte en hel time til at give mig en gennemsolid orientering af det kinesiske militær, og har bragt mig mange portrætter af de personligheder der på godt og ondt påvirker verdenens gang. Tillad mig at bruge lejligheden til at takke regeringen for jeres evne til at stoppe de venstreorienterede pladderhumanister – og intelligent radio. Jeg ser frem til de mange kommercielle tilbud i de nye digitale kanaler. Hvad dette land har brug for, mere end noget andet, er flere popkanaler og reklameblokke.

Hørt! Igen og igen..

Ja det er egentlig fantastisk at moderne kulturkamp føres ved at kvæle modstanderen. Så meget for en egentlig tro på demokratiet - eller så bare fornuften da - fra den nuværende regerings side!

Reklameindslag synes jeg, er et forkert ord. At et værk bliver omtalt i radio eller tv vil altid have en reklameværdi ligesom en anmeldelse i en seriøs avis, men jeg kan ikke se, hvordan man skal komme uden om det, hvis man overhovedet vil omtale kulturnyheder.

Men i øvrigt er jeg helt enig med kommentaren - "Radioklassikeren" og af og til "Mennesker og Medier" er snart det eneste, jeg gider lytte til. Selv "Orientering" er faldet stærkt af på den efter nedskærningerne.

"Jeg prøver at overhøre den højreorienterede propaganda, der kommer ud, hvor journalisterne helst interviewer eksperter fra Cepos og Copenhagen Business School."

Nu høre jeg P1 stort set hver dag og kan du, Merete Pryds Helle eller Bjarne Sinkjær, ikke sige mig HVORNÅR P1 sender højreorienterede propaganda? Åbenbart kan jeg godt høre P1 hver dag uden at høre det samme som dig. Personligt synes jeg at P1 klare det udemærket med nedskæringerne, det kunne dog være meget bedre: mindre X-faktor og Sommer og mere kvalitet, TAK!

Esmanns verden og Gaardbo tilbage på P1!

DR -> Digital Replay

Min mening er, at P1 blev væsentlig mindre interessant, da man for et par år siden fjernede litteratur- og kulturprogrammerne og flyttede dem til P2. Jeg tænker på "Alfabet" og den slags.

I stedet blev samfundsstof og politik opprioriteret, og det har vi nok af i forvejen.

Desuden er det blevet for folkeligt med snik-snakkende debatprogrammer, hvor lytterne ringer ind osv.
Jeg vil have eksperter og folkeoplysning!

Men sprog-programmerne er sgu gode.

Nå, nok ros. Jeg er en vrissen, ung mand.

Jeg har skiftet til tysk radio og TV.

Så behøver jeg ikke længere bekymre mig om den stadig ringere kvalitet hos DR.

Det er sørgeligt at også på dette område er det (midlertidigt!) lykkes neoliberalisterne, nykonservative og tilsvarende fådimensionelle indskrænketheder at spolere noget af det sjældne, ægte, originale og autentiske og journalistisk vederhæftige.
Det ligger i sagens natur at vederhæftighed er deres største fjende, men det er dybt sørgeligt at se med hvilken succes den ene gode P1 ting efter den anden må lægges ned, fordi regeringen ikke vil hjælpe det kuldsejlede skandalebyggeri og dermed ødelægger så meget godt for os P1-radiolyttere.

Desværre tror jeg først drabet på P1 stopper, når hovedmålet, tror jeg, Orientering er væk.
Stærke højredrejede kræfter med en stærk Israel-lobby helmer ikke, før den utæmmelige Orienterings-stemme er trynet og istemmer sig den samme brægende propaganda, som trives de fleste andre steder .

Ikke at redde montagen og dokumentaren vidner om at Det Konservative i BBs udgave har mistet sin anstændighed og sin eksistensberettigelse. Mange ægte konservative ynder den slags

Fint nok at fylde alle digitale kanaler op med pop og reklameblokke. Der kommer nok ikke ret meget andet alligevel.
Men kan nogen ikke stoppe jydejournalisternes og fatale indtog i det rigsdanske.

Det hedder ikke på Istedgade eller på Gyldenløvesgade. Det hedder heller ikke på Griffenfeldtsgade og ej heller på Store Kongensgade eller på Bredgade.

Alle på`er i nævnte eksempler erstattes med et i.

Lad vær at spørg, hvorfor det hedder på Nørrebrogade eller på Jagtvej...sådan er det bare. Forstå det dog

Svend Erik Sokkelund

For os, der kun lytter P1 & P2 og synes, livet er for kort til at bortøde foran TV skærmen er det ikke kun blevet meget ringere; de har også opfundet en medielicens, så der kan kradses en solid afgift ind på husets nødvendige arbejdsredskaber, Oversætterens og Fotografens computere.

Aner vi her en regering, der ad bagvejen arbejder på at gøre DR så upopulært, at radioen uden nævneværdige protester kan privatiseres og i konkurrencens hellige navn blive aldeles ukritisk, populistisk & helt tandløst, som de andre popradioer?

Bjarne Sinkjær

Jeg oplever ikke P1 som værende formidler af hverken højreorienteret eller venstreorienteret propaganda (med mindre man skruer op for P1 Debat, hvor man får rigeligt af begge dele). Det er DR’s opgave at give alle parter mulighed for at lufte deres synspunkter, og jeg har ikke set tegn på andet end at de set over længere tid løfte det ansvar.

Hvad jeg oplever er, at tænksom radio - hvor der er tid til fordybelse, faglighed, og lyst til at stille spørgsmål - kvæles. Jeg mener at den borgerlige regering, med deres modstand mod at sikre Danmarks nok vigtigste kulturformidler en ordentlig økonomi, bærer hovedskylden. Jeg oplever at i kommercialismens navn så bliver medierne, skåret over en kam, hele tiden en lille smule hurtigere, en lille smule mere smart, og en lille smule dummere og overfladisk.

Kære Joa Gees

Tak for dit indlæg. Endelig er der et fornuftigt rigsdansk menneske, der sætter de dumme radiojyder på plads.

Men hvordan kan det være, at dit opråb er befængt med besynderlige grammatiske fejl?

For eksempel skriver du: ".. kan nogen ikke stoppe jydejournalisternes og fatale indtog i det rigsdanske." Hvad laver det "og" der, Joa?

Og hvorfor er det, du bruger en helt forkert accent i på'er? Det virker lidt dumt, Joa.

Endelig skal jeg lige spørge til dit mærkelige brug af infinitiv i "Lad være at spørg". Hvad skal det nu til for, Joa, når nu dit indlæg ellers er så skarpt, åndrigt og korrekt?

Jeg er skredet. Enkelte tyske og franske kanaler holder endnu, så dem klarer jeg mig med, indtil mediernes atomvinter også sætter ind dér. Så må enhver klare sig, som han bedst kan.

P1 har oplevet en markant forringelse efter den populærkulturleflende og markedsorienterede Kenneth Plummers og hans mindsets tilhængere er kommet bag roret...

mange business-med-bjørnestad-kvalmende-genudsendelses-hilsner

Jeg anbefaler kulturprogrammerne på BBC Radio4 http://www.bbc.co.uk/radio4/

Kære Martin Ravn.

Hvor er det dejligt, at du er opmærksom på grammatikken. Det er sjældent at møde mennesker som du.

Der sneg sig et og ind. Kattens også, det var en svipser. Jeg er ked af den sveg. Det var ingelunde hensigten.

Det var heller ikke hensigten, at kommentaren skulle være særlig åndrig, endsige korrekt. Blot gjorde jeg opmærksom på et irriterende skred i det mundtlige danske sprogbrug.

Husk at se X-Factor.

god weekend

Enig, enig og enig!
P1 er nu af en sådan beskaffenhed, at jeg faktisk savner selv Jens Gaardboe og Kaffeklubben!
Men fat mod: om føje tid åbner to digitale alternativer, som jeg personligt venter mig meget af, nemlig -
http://www.radiofoniskselskab.dk/

her videreføres den nedlagte radiomontage og sendes ganske gratis ud.

Og ikke mindst:
http://www.den2radio.dk/

en radio med kultur og samfundsrelateret indhold til mennesker der savner indhold i det daglige radioudbud.