Læsetid: 2 min.

Rolighed ad Helvede til

Kræftens Bekæmpelse foreslår, at Folketinget forbyder, at der gives filmstøtte til film, hvor man ryger unødigt
Kræftens Bekæmpelse foreslår, at Folketinget forbyder, at der gives filmstøtte til film, hvor man ryger unødigt
19. marts 2008

Her på apoteket går kommercielle hensyn som altid forud for alt andet. Vi fristes ikke til at slå et gratis slag for ytringsfriheden. Hizb ut-Tahrir såvel som Kræftens Bekæmpelse er velkomne.

Derfor har vi naturligvis fuld forståelse for, at Kræftens Bekæmpelses direktør, den tidligere socialdemokratiske sundhedsminister Arne Rolighed, er parat til at lave helt klare indskrænkninger af ytringsfriheden, fordi det er bydende nødvendigt for at få bugt med den kunstneriske frihed, som er den direkte årsag til alt for mange cancertilfælde.

Kræftens Bekæmpelse har derfor stillet krav til folketingets sundhedsordførere om at gennemtrumfe, at der ikke længere kan ydes støtte til danske film, hvori der indgår unødvendig rygning!

Apoteket har længe været bekendt med, at danske manusksriptforfattere og filmproducenter har pålagt sig selvcensur af hensyn til folkesundheden. Hatten af for det! Men nu kommer Rolighed så med den håndsrækning, der skal til for at få skoddet enhver realistisk skildring af den danske normalvirkelighed. Nogen kunne måske frygte, at det vil betyde dårligere film. Men det er der ingen grund til. Da vores store nabo i syd i 30'erne var det visionære foregangsland, forbød man som de første i verden rygning i det offentlige rum. Kom der dårlige film ud af det? Nej, tænk bare på Leni Riefenstahls storslåede hyldest til den sunde krop i hendes mesterlige film Olympia, Fest der Völker - Fest der Schönheit om OL i Berlin i 1936.

Igen kommer jeg til at tænke på den oversete Limfjordsforfatter Jens Haaning Sørensens visdomsord: "Jeg er ligeglad med, om det er sandt, bare det ikke er upræcist".

Langballe og Søvndal

Arne Rolighed stammer fra Mors ikke langt fra Haaning Sørensens hjemegn ved Nibe, så mon ikke citatet fra En Åndstjeners mareridt sammen med Leni Riefenstahl er en del af Roligheds kulturelle bagage.

Om det lykkes Kræftens Bekæmpelse at skaffe flertal i Folketinget for indgrebet er straks en anden sag. De åbenlyst piberygende alliancepartnere i Dansk og Socialistisk Folkeparti, Villy Søvndal og Jesper Langballe, er jo med deres populistiske forsvar for ytringsfriheden næppe indstillet på dialog.

Men skal Søvndal realisere drømmen om Statsministeriet efter næste valg, kan han jo risikerer, at blive afhængig af Roligheds socialdemokratiske partifæller. Og måske er Kræftens Bekæmpelses forslag lige den mærkesag det lille parti har så hårdt brug for, hvis det skal lykkes at komme over de magiske to procent og erobre de fire udslagsgivende mandater. Derfor må Villy nok stikke piben ind og overlade det til Jesper Langballe at bede Arne Rolighed om at gå ad helvede til.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu