Læsetid: 2 min.

Surrend overgiver sig ikke

Til trods for hård kritik og trusler fra en gruppe muslimer genåbner en udstilling med den danske kunstnergrupe Surrend på Gallerie Nord i Berlin. Surrend har altså langtfra overgivet sig, hvilket deres deltagelse på udstillingen 'Intet er helligt'i Wien også indikerer
Plakaten med Kabahen og teksten -dumme sten- fjernes fra galleriet i Berlin.

Plakaten med Kabahen og teksten -dumme sten- fjernes fra galleriet i Berlin.

Miguel Villagran

Kultur
4. marts 2008

Kunstnerparret Jan Egesborg og Pia Bertelsen, der tilsammen danner kunstnergruppen Surrend, er endnu en gang på banen med deres såkaldte satiriske kunst. Og endnu en gang har de vakt forargelse blandt både tilhængere og modstandere. Forargelsen kommer denne gang fra en gruppe muslimer, der med trusler om vold har forlangt en plakat, der viser den hellige sten i Mekka, Kabahen, fjernet. På grund af truslerne besluttede Gallerie Nord i Berlin i sidste uge at lukke en udstilling med det danske kunstnerpar. Men nu meddeler Berlins Kulturforvaltning, at de har besluttet at genåbne udstillingen, dog under skærpet politibevogtning.

Det er ikke første gang, Surrend har vakt forargelse og fået massiv medieomtale og kommentarer fra politikere i ind- og udland. Surrend kalder sig for en satirisk kunstgruppe, der ønsker at gøre grin med verdens mest magtfulde mænd og de skøreste ideologiske konflikter. Det har blandt andet ført til, at den iranske præsident Mahmoud Ahmadinejad er blevet kaldt et svin i Teheran Times, den russiske præsident Putin er blevet udstillet som sadistisk diktator på en hjemmeside, og den tidligere pave Johannes Paul II er blevet klandret for pædofili. Lidt modstand fra en muslimsk gruppe kan derfor næppe få Surrend til at overgive sig og trække sine værker tilbage.

Konspirationsteori

Udstillingen i Berlin viser 27 satirisk-politiske plakater, der behandler den nazistiske konspirationsteori Zog (Zionist Occupation Govern-ment), der går ud på, at zionister styrer alt fra politik til økonomi. I udstillingen indgår to plakater, der henviser til den muslimske verden, blandt andet et billede, der viser den hellige sten, Kabahen, med inskriptionen 'dumme sten'.

Kunstnerduoen var noget forundret over den furore, som plakaten havde vakt, og museets beslutning om lukke udstillingen.

Og de fik opbakning fra danske politikere, heriblandt udenrigsminister Per Stig Møller:

"Udfordringen går ud på at forklare den muslimske verden, hvordan Vestens holdninger er. Vi er nødt til at finde ud af, hvordan vi kan leve sammen," udtalte Per Stig Møller til TV 2.

Udstillingen i Berlin forventes at åbne igen om kort tid. I mellemtiden vil man kunne opleve Surrends satirisk-politiske kunst på en udstilling i Wien, hvor de sammen med andre karikaturtegnere medvirker i udstillingen Intet er helligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis man ikke har talent til at slå igennem som kunstner, kan man jo altid skabe opmærksomhed om sin person og derved forsøge at fremstå som en kunstner ved at efterligne Jyllands Postens infantile og ondskabsfulde provokationer.

Det er super nemt, og man kan være sikker på at den danske verdenspresse ALTID bider på krogen. 1 stk plat og talentløs provokation uden nogen som helst kunstnerisk værdi og Hokus Pokus er man er sikret mindst et mikrofonholder-interview i de licensbetalte nyhedsudsendelser - natuligvis i den bedste sendetid.

"Kunstnergruppen" Surrend er ikke kunstnere. De er mediefolk.

Jan Egesborg har en fortid som sensationsjournalist på BT og Pia Bertelsen er også journalist, tidligere ansat på TV2. Men selvfølgelig giver medierne deres egne folk opmærksomhed. Og hvilken journalist vil ikke gerne føle, at det, som han/hun laver, er sådan lissom lidt kunstnerisk...

Per Thomsen det er da mindst lige så godt, eller måske bedre, end en væltet HT-bus på Kongens Nytorv.

I guder hvor er du dog forblændet af dit had til Vesten og alt hvad ytringsfrihed og demokrati indebærer - hvornår gik det galt for dig? Forældrene, kollektivet eller den manglende kommunikation mellem følelsescenter og spejlneuronerne!

"Kunstnergruppen" Surrend er ikke kunstnere. De er mediefolk.

Aha, så mediefolk kan ikke være kunstnere?! Det er forbudt? - eller er det sådan en logisk-semantisk umulighed?

Hvordan er det nu lige det gået når man ser på historien når der har været nogle selvtilfredse autoriteter, experter, besserwissere der har stillet sig med skråsikre ben i vejen for mennesker der havde lavet noget de tillod sig at kalde kunst?

Det er da også for galt! Tænk at tillade sig at kalde det man har rodet sammen for KUNST! Føj!

Tak til Nielsen for de meget interessante biografiske oplysninger om ”kunstnerne” fra Surrend. Jeg var faktisk ikke klar over, at der var tale om højresnoede journalister, men ved nærmere eftertanke, burde det vel heller ikke komme som den helt store overraskelse?

til alle kommentatorerne:

politik er én sag- ordet er en anden.

sandheden skal findes et sted imellem de to.

i skal også finde jeres tid i mulden, og vil da måske undre jer over, hvem der dog fik jer til at bruge jeres levetid på at diskutere.

godnat (for 7000. gang)

Typisk Information at lave selvcensur ved at vise foto med skjult billede af den dumme sten.

Information lader sig allerede kue. Dog viser Information naturligvis "Dummer hut".

Jeg håber at Surrend finder støtte til bevarelse af frihedsrettigheder andre steder end på kuede Informtion.

At folk kalder sig kunstnere, idealister eller muslimer fritager dem ikke for kritik. At denne gruppe lige præcis kalder sig for kunstnere, gør ikke automatisk deres produktioner til kunst.
Gruppen har "kritiseret" den iranske præsident, ved at gemme ordet SVIN i en annonce. På en meget akademisk og indforstået måde. Studentikost - men det er sikker bare mig, der ikke forstår deres kunst. Der er sikkert også nogen, der kan forstå plakaten om Anders Fogh Rasmussen, der består af ordene "Anders Fogh - du styrer propagandaen, Familieministeriet og din mand", sat pænt op. Øh...

OOOHHH, Tom..... Fortæl os hvad KUNST er!

kobayashi, du har helt ret. Det er mig, der skal bestemme, hvad kunst er - for mig. Nu er det så din tur...
Jeg bad faktisk om hjælp, for jeg fatter ikke budskabet om Fogh. Jeg synes heller ikke, at det er stor kunst at skrive "Dummer Stein" på et billede af Kaabaen, eller "Dummer Hut" om en jødisk kippah - men meningen er trods alt larmende klar.
Det samme gælder "Dummer Block" og "Dummer Vegetarier", uh hvor er det bare farligt og kunstnerisk. Jeg lavede mere spændende antireligiøse plakater i gymnasiet, inden jeg hurtigt indså, at det ikke var kunstner, jeg skulle være. Selv Røde Mors mest krampagtigt firkantede kommunistparoler har mere ånd, end disse hastigt sammenrimpede PowerPoint plakater.

Mere generelt har jeg selv stor glæde af barnagtigt at grine af andre menneskers bizarre religioner, og de trænger allesammen både til grin og dialog - og Islam rummer masser af indbydende materiale til satire.
Men selv finder jeg det mere givende også at kikke lidt indad, og reflektere over vor egen bizarre kultur, som alle disse fremmede hjælper os med at sætte spørgsmålstegn ved.
Ikke at det skal stoppe os i OGSÅ at kikke på de fremmede, men når vi nu er så dygtigt i gang med at kikke andres kulturer efter i alle de mest beskidte kroge - så er det snart på tide med et forsigtigt dyk ned i vore egne afkroge, en fælles selvransagelse, men det synes jeg ikke der sker meget af. Absolut heller ikke i de nævnte eksempler fra denne udstilling.
Under kriser er der en tendens til at lave vognborg, sætte hegn op om sin egen lille flok, og gemme eventuel kritik til en anden dag. Just det vi anklager muslimerne for, mens vi selv manisk gør det samme.

ZOG har været problematiseret på venstrefløjen i mange mange år. Her regnes teorien for at være rendyrket nazistisk. Har Jakob Schmidt-Rasmussen mon nogensinde læs nyhedsbrevet fra DEMOS?

Men hvad har det med Surrends "kunstneriske" praksis at gøre? De formår jo ikke engang at formidle et budskab eller at sætte en nogenlunde intelligent og fremadrettet debat i gang...

Apropos højreradikal ”kunst”. Tegneren Kurt Westergaard har netop kundgjort at han vil forsøge at få nedlagt fogedforbud mod at nogle ”islamkritiske” demonstranter bruger hans famøse tegning i forbindelse med en demonstration der skal afholdes i weekenden.

Kurt Westergaard begrunder sit tiltag med at han ”ikke vil spændes for en politisk vogn”.

Den lader vi lige stå et øjeblik…