Læsetid: 10 min.

1968 - og det der fulgte

Københavns Universitets rektor, Mogens Fog, var en stærk allieret med de studerende. Han gav legitimitet til studenteroprøret, der fra marts 1968 gik indtog landet. Over hele Europa blev universiteterne vækket fra deres Tornerosesøvn
Midtpunkt. Studenterdemonstration 1968. Ungdomsoprørerne besætter Københavns Universitet. Her ses studenterne sammen med rektor Mogens Fog i med en smøg.

Midtpunkt. Studenterdemonstration 1968. Ungdomsoprørerne besætter Københavns Universitet. Her ses studenterne sammen med rektor Mogens Fog i med en smøg.

Polfoto

17. april 2008

Da de studerende på Psykologisk Laboratorium den 21. marts 1968 valgte at aktionere for demokrati og medbestemmelse på Københavns Universitetet var det startskuddet på det danske studenteroprør. Dagen efter iværksatte franske studerende i Nanterre den såkaldte 22. marts-bevægelse, hvis indsats kulminerede i de dramatiske dage i Paris i maj 1968. De to oprør fik markant forskellige forløb, og det skyldtes blandt andet de ledere, som studenteroprørerne stod overfor.

I København hed rektor Mogens Fog. Han blev en hovedaktør i det begivenhedsforløb, der fulgte i det danske studenteroprørs kølvand. Mogens Fog havde sin egen dagsorden, som i vid udstrækning var på linje med de studerendes, hvad angik demokratisering og modernisering af universitetet. Da de studerende ved en stor demonstration 23. april agiterede for "medbestemmelse nu," udtalte Fog i sin tale til demonstranterne, at "I jeres krav er jeg meget vidtgående enig med jer."

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer