Læsetid: 2 min.

Bognyt

Kultur
17. april 2008

Biografi om Tom Cruise er standset

Andrew Mortons uautoriserede biografi om Hollywoodstjernen og scientologen Tom Cruise, med titlen Tom Cruise: An Unauthorized Biography (Tom Cruise: En uautoriseret biografi, red.), er røget direkte ind i toppen af stort set alle amerikanske bestseller-lister, men kan ikke udgives som planlagt i Storbritannien på grund af frygt for overtrædelse af injurielovgivningen, skriver The Daily Telegraph.

Det er især Andrew Mortons påstande om at Tom Cruise er næstkommanderende, næst efter David Miscavige, i Scientology-kirken, der er kontroversielle i juridisk forstand. Scientology har da også afvist en lang række af Andrew Mortons påstande, og truet med at sagsøge hans amerikanske forlag St. Martin's Press for 50 mio. Dollars.

Tom Cruise selv tager afstand fra bogen og kalder den for "en stor bunke løgne". Hans ven og advokat, Bert Fields, udtaler at Andrew Morton ikke har foretaget "nogen som helst selvstændig research".

Men selv om det indtil videre er blevet ved truslerne fra Scientologys side, turde det britiske forlag Macmillan, ifølge The Daily Telegraph, altså ikke udgive biografien uden en så heftig juridisk redigering, at der ikke vil være en læseværdig bog tilbage.

Heller ikke i Australien og New Zealand har Macmillan turdet udgive den kontroversielle biografi.

Vinderne af Orla-prisen i 2008

Orla-prisen er bogprisen der gives til den børnelitteratur som børnene synes er bedst og priserne blev i lørdag uddelt for fjerde gang. Det blev Manu Sareen der løb med prisen for bedste børnebog med sin historie om Iqbal Farooq og den sorte pjerrot. Jakob Martin Strid, der blandt andet blev kendt for sine tegneseriestriber Strid i Politiken, vandt prisen for bedste billedbog for Min mormors gebis.

Sanne Munk Jensen vandt i kategorien bedste ungdomsbog med En dag skinner solen også på en hunds røv og Peter Madsen og Henning Kure fik prisen for bedste tegneserie for Valhalla, Muren. Talentprisen 'Bette Orla' gik til den 12-årige Mathilde Sejer Hansen for historien En ny begyndelse, der blev udvalgt ud af 800 indsendte historier og kan læses på dr.dk/orla. Orla-prisen er et samarbejde mellem DR og Velfærds, Undervisnings, og Kulturministeriets projekt 'Læselyst'. 11.400 børn og unge havde stemt på deres yndlingsbøger og det er næsten en fordobling i forhold til sidste års stemmeantal, skriver DR.

Olav Hergels Flygtningen har succes i udlandet

Olav Hergels bestsellerroman Flygtningen er blevet nomineret til den prestigiøse franske krimipris 'Prix SNCF du Polar', der tidligere er blevet givet til blandt andre den anmelderroste norske krimiforfatter Karin Fossum. Prisen uddeles i 2009 og i juryens begrundelsen hedder det blandt andet at Flygtningen er "et bidende portræt, der slår skår i den smukke 'danske model'". Romanen er solgt til udgivelse i Italien og udkom tidligere på året i Frankrig, hvor La Liberté kaldte romanen en "djævelsk virkningsfuld krimi".

Herhjemme har Nimbus Film sikret sig filmrettighederne til bogen og filminstruktør Kathrine Windfeld er lige nu i gang med indspilningerne til filmen, hvor Iben Hjejle spiller hovedrollen.

Olav Hergel, der er journalist og tidligere Cavlingprisvinder, debuterede som romanforfatter med Flygtningen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her