Læsetid: 3 min.

Bognyt

Kultur
10. april 2008

Junot Diaz vinder en Pullitzer

Den tog 11 år at skrive - bogen der nu har indbragt den dominikansk-amerikanske forfatter Junot Diaz den prestigefulde Pullitzer-pris for bedste skønlitterære værk. The Brief Wondrous Life of Oscar Wao ('Oscar Waos korte og fantastiske liv'), handler om Oscar Wao, en nørdet dominikansk immigrant, men fortæller sideløbende historien om Den Dominikanske Republik under diktatoren Trujillo.

"Jeg er bare en dominikansk knægt fra New Jersey," sagde Diaz til The Guardian og understregede, at hvis nogen fortjente prisen, var det hans forlovede og hans forlægger, der begge har været med hele vejen i den langvarige skriveproces.

Junot Diaz debuterede i 1996 med bogen Drengenes by, der blev rost til skyerne af blandt andre The New Yorker. 11 år senere kom så hans bog om Oscar Wao, der nu har indbragt ham en Pullitzer, og med den det, der svarer til 100.000 danske kroner. Bogen vandt desuden årets National Book Critics Circle Award.

"Jeg håber at dette kan være en inspiration og motivation for ethvert ungt menneske, der imod alle odds forsøger at skabe kunst," var budskabet fra Junot Diaz. ee

Harry Potter har ødelagt børnelitteraturen

Harry Potter-bøgerne har skabt store problemer for bogbranchen, mener den italienske litteraturprofessor Antonio Faeti. Problemet er, at andre forfattere forsøger at kopiere succesen, og dermed bidrager de til, at børnelitteraturen bliver ringere, skriver den norske avis Vårt Land.

Det var under verdens største børnebogmesse i Bologna, hvor Faeti sad i spidsen for juryen til Bologna Ragazzi Award, at børnebogsprofessoren ytrede sin kritik:

"Nu sidder der forfattere over hele verden og prøver for alt i verden at skrive noget der ligner Harry Potter," advarer professoren. "Jeg har studeret børnelitteratur i 50 år, og noget lignende er aldrig sket før. Vi ved endnu ikke, hvilke konsekvenser det vil få på længere sigt," udtaler Faeti til Vårt Land.

De bøger, der udkommer internationalt, er ganske enkelt blevet alt for ens og desuden er der alt for mange af dem, efter Faetis mening. Litteraturanmelder på det norske Dagbladet, Cathrine Krøger, er enig i, at der er sket en ensretning af børnelitteraturen.

"Det kan bedre betale sig at sælge hundrede eksemplarer af en titel, end hundrede forskellige titler. Der er ingen tvivl om, at den hypede ensretning er helt reel og meget ødelæggende," siger Cathrine Krøger til Dagbladet.

Det var i øvrigt en nordmand, tegneren Øyvind Torseter, der vandt Bologna Ragazzi Award for bedste fiktionsbog for børn. ee

Forfatteren Helen Yglesias er død

Helen Yglesias, der især brugte sit forfatterskab til at sætte fokus på kvinders problemer med at få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen, er død, 92 år gammel. Det skriver The New York Times.

Yglesias debuterede først som forfatter i en alder af 54 med romanen Hvordan hun døede. Helen Yglesias' roman Tilfældet Sweetsir er hendes hovedværk og den bedst kendte af hendes bøger. Bogen skildrer den brutale hustyran Morgan, med det paradoksale efternavn Sweetsir, der har banket samtlige sine koner, men får sig en overraskelse da han lægger hånd på sin femte kone Sally, der svarer igen med en køkkenkniv.

"Hun havde kun en studentereksamen. Hun klarede både at tage sig af familie og karriere. Hun var en ægte feminist, før vejen var banet," siger datteren til New York Times.

Helen Yglesias døde af naturlige årsager i sit hjem i Brooklyn. ee

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her