Læsetid: 3 min.

Bognyt

Kultur
3. april 2008
Litteratur nyheder i dagens bogtillæg

Forfattere føler sig truet af bogpirateri

Debatten om pirateri i bogbranchen er blusset op i Storbritannien, hvor mange forfattere føler sig truet af bogpirateri på nettet, skriver avisen The Times. Der er ulovlige kopier af ikke bare boguddrag, men flere og flere fulde bogværker på nettet. Tracy Chevalier, forfatter til Pige med perleørering og formand for det britiske forfatterforbund, siger til The Times, at hun anser den måde forfattere bliver aflønnet på via forskud og royalties for forældet.

"Det er en dæmning, der er brudt sammen. Vi prøver at lukke hullerne med lovgivningen, men vi skal tænke radikalt anderledes. Vi skal have udviklet et helt andet aflønningssystem. Muligvis er fremtiden, at alt bliver frit tilgængeligt for alle og derefter at finde et nyt aflønningssystem," siger Chevalier.

Hun understreger, at de forfattere, der er hårdest ramt, er forfattere til kogebøger, rejsebøger og digtsamlinger, fordi man her ikke nødvendigvis behøver at læse hele bogen, men kan nøjes med kortere uddrag. Det er ikke bare private pirater, der giver bogbranchen grå hår i hovedet. Lige nu spiller Google en hovedrolle i adskillige juridiske tvister med forlæggere og forfattere på grund af Googles plan om at digitalisere alle bøger og gøre dem frit tilgængelige på internettet i løbet af de næste 10 år.

"I en periode vil det være godt for læserne, fordi de betaler mindre og mindre, men i det lange løb vil det ødelægge viden. Folk holder op med at skrive," forudser Chevalier. ee

Busck-chef går

Asger Flygare Bech Thomsen har pr. 1. april opsagt sin stilling som øverste direktør for boghandlerkæden Arnold Busck, skriver Bogmarkedet. Han fortsætter dog som direktør i en overgangsperiode, indtil hans efterfølger er fundet.

"Vi er naturligvis kede af, at Asger fratræder sin stilling, da vi har haft et rigtig godt samarbejde med ham i den periode, hvor han har været direktør for kæden med mange nye tiltag," siger Jesper Toft Fensvig, der er ny administrerende direktør for Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck til Bogmarkedet.

"Vi vil nu koncentrere os om at finde en rigtig god afløser som direktør for Arnold Busck." ee

Kenzaburo Oe vinder sag om Japans krigsforbrydelser

Den japanske forfatter til den 30 år gamle bog Okinawa Notes, Kenzaburo Oe, har vundet en retssag om retten til beskrive, hvordan det japanske militær under Anden Verdenskrig overtalte og ligefrem tvang folk i Okinawa til at begå selvmord, før de kunne nå at overgive sig til amerikanerne i krigens sidste dage, skriver The Guardian. Der er generel enighed blandt historikere, samt utallige vidnesbyrd fra overlevende om, at hundreder af borgere i Okinawa mistede livet på den måde. Dommen er et stort slag for den konservative lobby i Japan, der længe har forsøgt at censurere udgivelser om japanske handlinger under krigen, inklusiv blandt andet den statsstøttede prostitution og voldtægten af den kinesiske by Nanking.

Retssagen kommer på et tidspunkt, hvor en konservativ bevægelse i Japan arbejder for at 'blødgøre' fortællinger om den japanske stats forbrydelser under krigen i japanske skolebøger. For to år siden fik en beslutning om at slette beskrivelser af det japanske militærs rolle i de tvungne selvmord fra skolebøger 100.000 mennesker til at protestere i Okinawa. Protesterne og beskyldninger om hvidvask af den japanske krigshistorie fik i sidste ende Undervisningsministeriet til at genindsætte oplysningerne om militærets rolle i selvmordene.

Oe, der vandt nobelprisen i litteratur i 1994, var lettet over rettens afgørelse:

"Jeg er af den stærke overbevisning, at dommerens afgørelse bygger på en korrekt læsning af min Okinawa Notes," siger forfatteren til The Guardian. ee

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her