Læsetid: 1 min.

Bonnie og Clyde (1967)

Det er altid Easy Rider (1969), som får æren for at have sat et stivnet Hollywood på den anden ende og ført til de gyldne år i 1970'erne, hvor det var de kreative, som til dels havde magten i den amerikanske filmindustri
Kultur
4. april 2008

Det er altid Easy Rider (1969), som får æren for at have sat et stivnet Hollywood på den anden ende og ført til de gyldne år i 1970'erne, hvor det var de kreative, som til dels havde magten i den amerikanske filmindustri. Men faktisk skete der noget allerede to år tidligere med Arthur Penns fantastiske Bonnie og Clyde, der havde en ukendt Faye Dunaway og stjernen Warren Beatty i hovedrollerne og blev produceret af Beatty - de indsatte var i færd med, som man senere sagde, at overtage anstalten. Filmen handler om to unge mennesker, Bonnie Parker og Clyde Barrow, der i et depressionsramt USA røver banker for at kunne overleve og bliver en slags helte for den fattige landbefolkning. Det må ende galt, og Bonnie og Clyde er trods energi og humor da også i bund og grund en tragisk fortælling, som indirekte skildrer 1960'ernes forvirrede, opbrudsramte samfund, hvor Vietnamkrig og borgerrettigheder står højt på dagsordenen. David Newman og Robert Benton har skrevet manuskriptet til filmen, der dramaturgisk og visuelt hentede inspiration fra den franske nybølge - den er meget mere frigjort og dynamisk i udtryk og tone end så mange andre af tidens amerikanske film - og blandt andet gjorde skyderierne og volden så direkte og ubehagelig, at det vakte opsigt og skubbede grænserne for, hvad man kunne tillade sig. CMC

Bonnie og Clyde. Instruktion: Arthur Penn. Er lige udkommet på dansk dvd i en fornem dobbeltdisk-udgave fra Warner Home Video

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det som fortsatt sjokkerer mer er hvor aktuell filmen er rent sensurmessig. Vold og sex er et problematisk område for den norske sensuren (Medietilsynet, tidl. Statens Filmtilsyn). Mange har spekulert i Medietilsynets tilsynelatende streng sensur av filmer som har sexuellt aktive (og oppsøkende) kvinner.

Filmen Bare Bea (Petter Næss, 2004) fikk aldersgrense 15 år. Peter Jacksons Lord of the Rings fikk aldersgrense 11 år. Filmen Bare Bea omhandler en sexuellt aktivt tenåring som på lik linje med filmens mannlige karakterer søker etter sexuell omgang. Medietilsynets begrunnelse var en scene mellom to voksne som var spesielt grov. Scenen er faktisk ikke synlig i filmen. Den er kun på lydsiden.

Penns Bonnie and Clyde ble i 1968 forbudt i Norge. Bonnie er en sexuelt aktiv og oppsøkende kvinne. Clyde er, til motsetning for typiske mannlige Hollywood-karakterer, sexuellt usikker og nesten avholdende.

Ikke desto mindre har jeg nu personligt altid syntes, at Bonni & Clyde var en vildt overvurderet film.

Ulrik Høstblomst

Og jeg har altid syntes at det var vildt sørgeligt at det sluttede med deres henrettelse i den der lille lyseblå bil ........

Selvfølgelig var de nogle nøddekasser --- men alligevel ........

De fortjente da at komme for en dommer -- før -- man henrettede dem

Det har i al fald altid stået for mig som arketypisk amerikansk selvfedhed at "loven" bare nakkede dem og så var filmen slut -----