Baggrund
Læsetid: 2 min.

Byplankæmpen

Arne Gaardmand var fra 1940'erne og frem frontkæmper for fysisk planlægning og politisk debat. Mandag døde han, 82 år gammel
Arne Gaardmand var planlægger af fornuft og jysk sind. Men plæderede gennem årene i stigende grad for diskussion og bred medindflydelse

Arne Gaardmand var planlægger af fornuft og jysk sind. Men plæderede gennem årene i stigende grad for diskussion og bred medindflydelse

Ricky john Molloy

Kultur
16. april 2008

Arne Gaardmand fyldte godt i landskabet. Ikke bare fysisk og ikke kun i det åndelige landskab. De fjerne danske regioner lå ham på sinde. Og debatter om sammenhængen mellem politik og planlægning.

Han var planlægger af fornuft og jysk sind. Men plæderede gennem årene i stigende grad for diskussion og bred medindflydelse. For ham var dét begreb ikke en tom frase eller legitimation af allerede skjulte vedtagelser, men afgørende for en demokratisk udvikling af landskaberne, byerne og befolkningen.

I en større offentlighed vakte det størst opmærksomhed, da han gik imod den såkaldte mahogni-planlægning af Ørestaden og Øresundsbroen, men det er nok på de indre, mindre synlige linjer han har haft størst betydning - som underviser, som forfatter og som administrator i centraladministrationen.

Det sidste ofte som en balanceakt mellem embedshensyn og diskuterende sindelag, der ikke blev mindre udfordrende af, at han fagligt, humoristisk og erfaringsmæssigt fyldte så meget i det hen ad vejen noget tørre planlægningsmiljø.

Så styrelser og departementer glædede sig sikkert i det stille over hans bog-orlover og egensindige rapportarbejder, om hybridnettet og det stadig skævere Danmark fra 1983 for eksempel. Så slap man for ham på kontorerne så længe.

Dialog og aktion

Det startede for Arne Gaardmand med tidsskriftet A5, meningsblad for unge arkitekter, straks efter modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig. På sin vis var A5 en fortsættelse af det lidt mere voksne illegale blad Faglig Orientering, som i duplikeret form forberedte det engelsk inspirerede planlægningsarbejde, mange ældre kolleger håbede ville få en chance efter besættelsen.

Ud af det miljø og A5 sprang Vesterbros Boligaktion i de allertidligste 1950'ere. Baggrunden var bolignøden i de forslummede københavnske saneringsområder og deres dokumenteret sundhedsskadelige indvirkning på beboernes børn.

Den københavnske socialdemokratiske borgmester Julius Hansen kaldte til gengæld aktionen kommunistisk, og lederne af den for vildfarne får.

Det nystartede og stærkt venstreorienterede tidsskrift Dialog lagde spalteplads til nytænkningen, og her fortsatte Gaardmand redaktionelt, indtil han i starten af 1960'erne var med til at starte bladet Politisk Revy, til at begynde med som forum for det nu så udskældte kulturradikale samfundssyn.

Plan og praksis

I en antologi om byplanlægning fra 1963 fremhæver Gaardmand den fysiske planlægning som det eneste middel, der kan sikre den enkelte størst mulig udfoldelse. Derfor, skriver han, er det barokt når flertallet "undertiden kan bibringes den opfattelse, at planlægning er rettet mod dets elementære interesser".

Det er jordlovenes og den berømte sorte hånds tid, og der er stadig ti år til en gennemgribende dansk planlov, hvor alternativer og folkelig indflydelse i alt fald på papiret får råderum.

Det skrev Arne Gaardmand om i sin store bog, Dansk Byplanlægning 1938-1992, og i flere diskuterende bøger som Plan & Frihed, og Plan & Metode, fra 1985 og 1991.

På forsiden af den førstnævnte satte han et mytologisk maleri af J.A.Jerichau, hjemme fra dagligstuen såmænd. Og på flappen citerer han sin gamle efterkrigsbekendt, maleren og arkitekturdebattøren Asger Jorn for at kalde Jerichaus billeder for varsler - forvarsler eller advarsler.

Nu må tidsånden, kommunalreformen og de nye regionale strategier udvikle sig uden Arne Gaardmands kritiske kommentarer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her