Læsetid: 2 min.

Demokratier graver egen grav

FN som parlament for verden eller dansk enevælde, hvor kronprinsen tager solo til OL i Kina, mens kronprinsessen kæmper mod mobning af børn herhjemme
Stenos Apotek anbefaler en dosis oplyst enevælde.-Vi har jo en sportsinteresseret kom-mende monark, der nok skal holde sin kæft om demokrati i Kina, bare han får set alverdens atleter hoppe og springe-.

Stenos Apotek anbefaler en dosis oplyst enevælde.-Vi har jo en sportsinteresseret kom-mende monark, der nok skal holde sin kæft om demokrati i Kina, bare han får set alverdens atleter hoppe og springe-.

Carsten Snebjerg

Kultur
10. april 2008

Der var engang en klog mand i Danmark. Han havde mange originale analyser af, hvad der var galt ikke bare med Danmark, men også med resten af verden. På flere måder fremstod han med et originalt kontroversielt klarsyn, der gør ham til den oversete Limfjordsforfatter Jens Haa-ning Sørensens arvtager. (Det er ham, der sagde: "Jeg er ligeglad med, om det er sandt, bare det ikke er upræcist.") Haaning Sørensen er heller aldrig blevet påskønnet for sin tænkning i fædrelandet. Det blev den kloge mand heller ikke. Derfor er det nu det arktiske åndsliv, han beriger. Men han tænker og analyserer stadig ikke bare fædrelandet, også hele verden. Dog holder han sin kæft med konklusionerne af frygt for at blive frosset ud af de arktiske områder af kongeriget.

Oplyst enevælde

Men apoteket er kommet i besiddelse af en af hans besnærende tanker: Demokratiet er måske slet ikke den styreform, der kan løse klodens kolossale problemer. Derfor bør vi overveje en moderne form for oplyst enevælde, der kan træffe de nødvendige beslutninger, uden at det begrænser de individuelle frihedsrettigheder, siger den arktiske filosof.

Det er noget, snusfornuften her på apoteket kan bruge. Al den snak, om at vi skal eksportere vores vestlige demokrati og markedsøkonomi til hele verden, har altid bekymret. Ikke markedsøkonomien, der jo som bekendt er en naturlov, men demokratiet. Én mand/kvinde, én stemme er selvfølgelig et princip, vi har haft en vis glæde af her i vores lukkede økosystem. Men tanken om, at FN - som nogen drømmer om - blev et verdensparlament med legitim magt, er jo frygtindgydende. Vores indflydelse på egen skæbne ville jo blive reduceret til blot en promille af den, Ny Alliance har i Folketinget i dag.

Stop kritik af Kina

Derfor skal vi øjeblikkelig stoppe al kritik af Kina, selv om de mobber tibetanere. I stedet må vi forsøge at blive et foregangsland på vejen mod den moderne oplyste enevælde. Hvordan vi skal finde frem til den rigtige regent, har den arktiske provokatør endnu ikke ytret sig om. Men det kan I kære læsere jo begynde på nu. Vi venter spændt her på apoteket!

Godt nok har vi nu en sportsinteresseret kommende monark, der nok skal holde sin kæft om demokrati i Kina, bare han får set alverdens atleter hoppe og springe. Og det selv om hans kone står i spidsen for en kampagne mod mobning, som hun godt nok ikke har set med egne øjne, men alligevel er overbevist om fandt sted på hendes egen skole i Tasmanien.

Men det opdager kineserne nok ikke. Og får kronprinsen magt, er han vel oplyst nok til at få konen bragt til tavshed.Men er han oplyst nok til at lede kongeriget i en moderne udgave af den oplyste enevælde?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her