Læsetid: 6 min.

DR er den nye folkekirke

Den nyligt tiltrådte direktør for programproduktionen på DR, Mette Bock, vil arbejde for et DR, der danner et fællesskab på tværs af tro, politiske overbevisninger og leveform. Der er efter sigende brug for DR som samlingspunkt, når man ser på den måde samfundet udvikler sig på
Kultur
5. april 2008

Jorden er flad, står der på ryggen af en bog i Mette Bocks kontor. På bøgerne ved siden af står der 'LEAN' og 'Kompetencekraft'. Selv kan Mette Bock ikke fordrage ordet 'sammenhængskraft', der som hun siger, lugter for meget af lim. Hun foretrækker fællesskab. Et ord, hun mener skal være centralt for DR's virke.

DR har ifølge Mette Bock via sine public service-forpligtelser en rolle i samfundet som ingen andre har. Og med den vej som sam-fundet går lige nu, fra det fællesskabsorienterede mod det individuelle, er det vigtigt, at DR står som en institution, der kan samle danskerne.

"Vi skal ikke alle være ens, men DR leverer et fælles rum, vi kan mødes i. Der er i stigende grad brug for DR som en modvægt til en mere segmenteret virkelighed," siger Mette Bock.

Det er dog ikke ensbetydende med, at DR kun skal gå efter de høje seertal. DR skal stadig gøre en dyd ud af at producere de smalle programmer, som de kommercielle virksomheder ikke har mulighed for at lave. Mette Bock bruger udsendelsen om P.S. Krøyer, der blev vist på DR1 den 24. marts i år som et eksempel på en smal udsendelse, der alligevel samler. En udsendelse, der er vigtig for vores historiske bevidsthed, og som kan indfange danskere, der ikke nødvendigvis var interesseret i malerkunst på forhånd, men som kunne følge historien alligevel.

"Når man taler om medier og kun har seertal som målestok, så mangler der et kvalitativt aspekt. Man må også prøve at vurdere, hvor godt tv man laver. Det er en balance," siger Mette Bock.

DR for folket

Hun understreger, at seertal på ingen måde er uvæsentlige, de er bare ikke nok til at skulle vurdere en institution som DR.

"Man skulle lukke DR2, hvis man tænkte sådan. DR2 rammer ikke den brede mængde, det er et smalt publikum, man har fat i. Men det er væsentligt i forhold til den helhed, som DR skal indtænkes i. Tal er enkle, den kvalitative diskussion er ikke helt så enkel. Men det betyder ikke, at man ikke skal tage den," siger Mette Bock.

- Hvorfor er det lige DR, der skal være samlingspunkt?

"DR har muligheden. Vi kan skabe de rum som for eksempel folkekirken og folkeskolen tidligere fyldte ud som bærende fællesskaber i samfundet, hvor høj og lav, rig og fattig mødtes og man lærte at omgås andre, som ikke nødvendigvis lignede en selv. De to søjler er under stærk pres," siger Mette Bock.

- Går det ikke imod medieudviklingen?

"Både og. Det bliver selvfølgelig segmenteret i form af flere og flere kanaler både på radio, tv og net, hvor det er fuldstændigt specialiseret, og man kan gå lige præcis derhen, hvor der er det, man søger. Men samtidig kan jeg ikke se, hvorfor DR skulle være offentligt finansieret, hvis man ikke havde den samlende effekt," siger Mette Bock.

- Men er DR ikke bare en medievirksomhed blandt mange?

"Nej, det er det ikke. Det er en public service-station. Og der er ikke nogen af de kommercielle stationer, der binder sammen på samme måde," siger Mette Bock.

- Er det ikke illusorisk at tro på eksistensen af en 'DR-bevidsthed'. Handler det ikke bare om, hvad man helst vil se eller høre. Ser vi ikke bare 'X Factor' i stedet for 'Varm på is', fordi det er et bedre program?

"Undersøgelser viser, at DR's troværdighed er den, der vurderes højest af danskerne. Det vil sige, at der er noget særligt. Der er noget omkring DR, noget kvalitet, der er bygget op over mange år," siger Mette Bock.

- Er det ikke bare historik, grundet i at mange af os er vokset op med DR som den eneste kanal. Vil det 'særlige' ikke forsvinde i takt med medieudviklingen?

Eller også vil det blive endnu mere tydeligt? Det kan jo være, at der kommer et stigende behov for et anker i takt med, at der kommer et stigende antal kommercielle mediestationer. DR's profil kan meget vel blive endnu tydeligere i de kommende år.

- Så DR er i virkeligheden en form for kanon?

"Nej. Hvor man for eksempel i en demokratikanon bedriver arkæologi og ser bag ud, så dækker vi både historien og ser fremad. Vi bevæger os, udvikler os og samler Danmark. Vi er både arkæologer og arkitekter," siger Mette Bock.

- Mener du de styrende poli-tikerne deler den opfattelse i måden de agerer på omkring DR?

"Politikerne har et enormt engagement i DR. Og vores fremtidige rolle i det danske samfund er hængt op på, at vi kan producere noget af høj kvalitet."

DR igen igen

Hvor DR's rolle ifølge Mette Bock skal være fælleskabsskabende, mener en god del af DR's lyttere og seere, at DR til tider overspiller den rolle ved at vise de samme programmer igen og igen. Mette Bock mener dog ikke, at den debat er retvisende. Hun mener ikke, at det giver mening at tale om et procent-tal for, hvor meget eller hvor lidt der skal genudsendes på DR.

"Når vi bruger en del af samfundet ressourcer på at producere gode programmer, så ligger der en forpligtigelse til at stille de programmer til rådighed. Derfor skal der være genudsendelser i et vist omfang. En genudsendelse er ikke en dårlig ting, men en mulighed DR stiller til rådighed," siger Mette Bock.

- Kunne man ikke bare lægge det på nettet og lade folk selv opsøge det?

"Det tror jeg da også vil komme i større og større udstrækning, og det er allerede i gang nu," siger Mette Bock.

- Hvis man tager et program som Kulturguiden, virker det lidt som en opsummerende genudsendelse...

"Du kan se det som en form for oplysning, hvor vi guider danskerne igennem diverse kulturudbud. Det synes jeg er en vigtigt opgave," siger Mette Bock.

Intet nyt i 2008

Mette Bock har før sin tiltrædelse i DR klaget over en skævvridning i DR med hensyn til vægtningen af de forskellige programmer. Nu sidder hun selv i den hædrede institution, men har overraskende nok ikke nogen ambition om at forsøge at lave om på tingene inden for den nærmeste fremtid. Tværtimod.

"Der skal ikke ske noget i 2008. Det kan lyde som en underligt ambition for en nytiltrådt leder, men der har været så meget turbulens på DR, at der nu bare er behov for at få ro på," siger Mette Bock.

I stedet for at vende alting på hovedet vil hun sætte sig ind i hvilke værdier og hvilken historie som gør sig gældende i DR i dag og som bør pege længere frem. En del af den opgave er at finde ud af, hvordan man definerer god kvalitet. Mette Bock mener, at det er nødvendigt at definere kvalitetskriterierne inden for de forskellige genrer, hvis den diskussion ikke skal blive amputeret. Der er ifølge Mette Bock brug for flere normer på DR.

- Hvordan vægter du forhol-det mellem hensynet til med-arbejderne og dine egne ambitioner?

"Det er klart, at hvis de forandringer der finder sted ikke har et anker i medarbejderstaben, hvor medarbejderne klart kan se, hvorfor man er på vej hen, så bliver ændringerne rigtig problematiske. Hvis man som leder løber så langt foran, så medarbejderne ikke kan følge med, så forandrer man ikke noget. Forandring skal forankres," siger Mette Bock.

- Er det et behov, du har mødt på DR?

"Det behov er der i enhver virksomhed. Men hvis vi taler kommunikation i en virksomhed, så er klar kommunikation utrolig væsentlig. Præmisserne skal være lige så klare med hensyn til forventninger og krav til medarbejderne, som de skal være med seerne omkring for eksempel en nyhedsudsendelse," siger Mette Bock.

- Hvor er DR lige nu i forhold til de ting medarbejderne har været igennem - hvordan er stemningen?

"DR er på vej op. Der er selvfølgelig mange kollegaer, som man har måtte sige farvel til, teknologi der ikke sidder på rygraden endnu, et nyt hus osv. Det er tydeligt at mærke, som en der kommer udefra, at det har været en meget hård tid. Men samtidig er der også en stemning, hvor man er ved at finde et fundament at stå på og igen kan begynde at se fremad og begynde at fokusere på det væsentlige - substansen i det vi laver," siger Mette Bock mens hun sætter fem fingre i bordet.

Serie

Kulturens nye ansigter

Seneste artikler

 • Kunstens quarterback

  14. april 2008
  Kunsten skal have mulighed for at tage chancer og vove det ene øje, hvis den skal spille en rolle som debatskabende i samfundet og ikke kun skal blive til underholdning og udsmykning. Det mener Kunstrådets formand, Mads Øvlisen
 • Dansk design - en kolos på lerfødder?

  12. april 2008
  Gamle håndværks-traditioner i Danmark opgives, selv om deres funktion som led i den designmæssige fødekæde er åbenlys
 • Dansk design står i en brydningstid

  8. april 2008
  Pottemageriet er afløst af brugerdreven innovation og fokus går fra produkt til bruger. Den nye rektor for Danmarks Designskole, Peter Bysted, tror på, at man må omfavne udviklingen og skabe essens ved at forbinde det praktiske med det teoretiske
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

11-4-2008 Jeg ved ikke,om jeg med en minimal skolegang,kan tillade mig,at komme med en kommentar på en kloge-avis som INFORMATION,men da flertallet af DRs lyttere og seere har en skolegang,der ikke lever op til Elitens normer og krav,så vil jeg komme med nogle af mine primitive synspunkter,eftersom det er DR,der er i FOCUS,og hvor INFORMATION er formidleren..

1 DR har internt har Danmarks kulturelle filmskat i sine arkiver,med MATADOR og Dirch Passer og Poul Bundgaard og Rachel Rastenni ligger i DR, sammen med andre dygtige og utroligt dygtige DANSKE KUNSTNERE.

Vores Danske idendititet ligger i DR. Sådan er det. Eller hvad ???

Så er der tidens strømninger,som X-FAKTOR og andre udsendelser,der fanger vores interesse (os) med den minimale skolegang.

Så er der den ( GLOBALE INDFALDSVINKEL ) hvor vi er optaget af,hvad der sker ude i verden,som sikkert tiltrækker dem,der har erhvervet studenterhuen,og disse udsendelser,SKAL der også være plads til. Jeg ønsker ikke at diskriminere mennesker,bare fordi,at de er klogere end mig,så dem skal der også være RADIOPROGRAMMER til.

Det er her SAMFUNDET bør invistere,for den viden der hentes fra EU og resten af verden,vil så langsomt sive ned til bunden af samfundet,hvor JEG har HJEMME og,hvor mange andre end JEG har HJEMME.

Hvordan vi indretter Danmark,i fremtidens verden ,er naturligvis noget der interesserer alle Danmarks indbyggere,nu hvor oliepriserne stiger,og markerne bliver brugt til ,at dyrke brændstof til bilerne,hvad der igen får madvarerne til at stige.

Derfor skal DR naturligvis interessere sig for,hvad der sker ude i VERDEN,med KONKRET VIDEN med alliancers indre udvikling,så som EU og NATO og FN ,og informationer om krige og GOD-HEDS-INDUSTRIEN der lever af,at hjælpe andre.

Jeg mener at ud fra en GLOBAL INDFALDSVINKEL,så har DR efter min opfattelse udeladt,at se på OICs 57 muslimske landes indre udvikling,for at se,hvad der gør religionen ISLAM så atraktiv,at hvis man kommer med en SKÆV BEMÆRKNING,så er der MORD-TRUSLER i luften.

Jeg må medgive,at på det seneste,er der kommet ny FOCUS på muslimernes kultur,denne FREDENS RELIGION,men måske den sene interesse skyldes den tid DRs medarbejdere har brugt på,at se på deres studenterhue.Det er der vel gået en 15 til 20 år med det,men det betyder jo ikke,at det ikke kan blive bedre,og nu hvor DR har fået en ny PROGRAMDIREKTØR nemlig METTE BOCK så kan det jo godt være,at der kommer NYE BOLLER i SUPPEN.

Det er jo POLITIKERNE,der skal komme med svarene på FREMTIDENS UDFORDRINGER på GLOBALISERINGEN og IKKE (( DR )) tIL GENGÆLD så kan jeg undre mig over DRs blinde øje,når det gælder om,at finde konkret viden om ISLAM,og ikke kun i Danmark,men på hele JORDKLODEN.

Økonomien om DR,burde også opregne intægterne fra BEBOELSERNE i ØRESTADEN ,som ikke havde været atraktive uden DR. Tal-kunstnere der ikke kan tænke i politiske sammenhænge,ser måske DR som en økonomisk katastrofe,men uden DR ingen ØRESTAD,og hvordan ser regnestykket så ud ???

Desværre har byggeriet oversteget budgettet,og de medarbejdere i DR,som bare passede deres arbejde,de har så måttet betale prisen i kraft af fyringer,hvilket ud over de PERSONLIGE OMKOSTNINGER,har betydet (TABTE MULIGHEDER for DR )

Som en MØJ-FATTIG dansker,der kun har råd til at rejse,når jeg har vundet et STØRRE BELØB i POKER, jeg kunne jo godt tænke mig,at DR havde haft RÅD TIL,at kunne invitere alle EU-STATSLEDERE til at besøge Danmark,hvor der også var RÅD TIL,at invitere dette LANDS TOP-KUNSTNERE til at optræde i DR og samtidig kunne en DANSK POLITIKER og det GÆSTENDE STATSOVERHOVEDE få 10 minutter til en venskabs-tale
inden de gæstende KUNSTNERE OPTRÅDTE.

Det kunne jo være,at DR lavede en DVD med de op-trædende kunstnere,som kunne sælges i DRs butik,og hvor overskuddet deltes mellem DR og de gæstende kunstnere ??? HVAD VED JEG ???

DR er efter min opfattelse blevet indskrænket betydeligt igennem denne VK-REGERINGS ((FEDTERØVS-POLITIK)) når det gælder DRs UD-FOLDELSES-MULIGHEDER. Det er bare min mening,her fra BUNDEN af SAMFUNDET.

Jeg ved ikke hvor mange af DANMARKS JOURNALISTER,der har muligheder for at se DANMARKS PLACERING på et EUROPA-KORT og har regnet på,hvor mange muligheder det kunne give DR,for at vise andre EU-LANDES kunstnere for DANMARKS BEFOLKNING ???

Alle BORGERLIGE AVISER,kunne på den måde få fat i INTERESANTE NYHEDER, som kunne præsenteres i de BORGERLIGE KAPITALISTISKE AVISER,som de kunne præsentere for deres KERNE-LÆSERE og ydermere ville udgifterne til,at være i CENTRUM af BEGIVENHEDERNE være yderst minimale her i EUs GEOGRAFISKE CENTRUM.

Hvis JOURNALISTERS HJERNER, er opdraget til,at tænke i firkantede kasser fra DANMARKS JOURNALISTHØJSKOLER,så forklarer det ganske meget om ( BEDØMMELSENS-INDFALDSVINKELEN ) af DR.

For de MENINGSDANNERE,der mener at DR,skal sælges til SAUDI-ARABIEN,de må forstå,at DANMARKS SJÆL ,ikke er til salg for OLIE-DOLLARS, for vores DANSKE IDENDITET ,som kan vises på en TV-SKÆRM,den ligger begravet her.Jeg ved ikke,om LIBERALISTERS IDENDITET og SJÆL sidder i deres TEGNEBOG,men min personlige MISTANKE er MEGET STOR.

MIN OPFATTELSE. Hvis (( DR)) bliver solgt,så ophører DANMARK med at eksistere som et selvstændigt land,og derfor burde alle DANSKERE give DR sin OPBAKNING,således at vi kan vise EU og HELE VERDEN,hvad et LILLE land kan PRÆSTERE,hvis vi (STÅR SAMMEN),om at KRÆVE,det YPPERSTE af DR ,og samtidig TILFØRE de FORNØDNE MIDLER,som kun er en 3 TIL 5 MILLIARDER KRONER om ÅRET.

VK-REGERINGEN kan PRIORITERE . Alle ministerierne skal spare 1 procent . Det er en FREMTIDS-PRIORITERING,af en regering der siger,at vi skal være VERDENS BEDSTE til DIT og DAT. Lad mid sige,hernede fra BUNDEN ag SAMFUNDET,at jeg på ((ingen måde)) er imponeret af VK-REGERINGENS samfundsprioriteringer.

Kære JANTELOVS-DANSKERE,fra den INTELLEKTUELLE ELITE,jeg ønsker hermed det BEDSTE for METTE BOCK, som skal gøre DANSKERNE tilfredse INTERNT ,men som også repræsenterer DANMARK globalt UDADTIL. HELD og LYKKE med det. Saxo-Poul

Det er et problem for demokratiet, at der er så mange journalister, der bekender sig til venstrefløjen.
På DR er den helt gal.
DR er ikke den nye Folkekirke - DR er meget mere sekterisk.