Læsetid: 8 min.

Den foragtede verden

Det forstadsdanmark, der netop nu er ved at trille kuglegrillen ud i baghaven, bliver mødt med foragt fra de fine. Popkulturen har formået at fange forstadsuniverset, mens det er forblevet usynligt for de forfattere, der for alvor kunne billedliggøre og kanonisere det litterært uopdagede land, siger sociolog Henrik Dahl i sin nye bog. Og her starter diskussionen
Er forstaden ikke fin nok til litteraturen?
24. april 2008

Det er en sommerdag
Jeg går mig en tur i kvarteret,
vores hus er ret sparsomt møbleret
men Henning siger at vi snart får husmursisoleret

Lad nu vær' med at grise jer til
lad nu bare King gøre, hvad han vil
Når kampen er færdig og bilen er pakket
så skal vi ned til mormor

Souvenirs

Sangerinde Sophie Bonde smiler, tipper hovedet og med sin lillepigestemme synger hun sig ind i et univers, som ofte får en spydig kommentar med på vejen: Forstadsdanmark. Et Danmark, der ifølge sociolog Henrik Dahl, er overset og ringeagtet. Et Danmark, hvor han selv bruger meget af sin tid, når han som foredragsholder rejser rundt i landet med en togkaffe i hånden og en følelse af at have været alle steder og ingen steder. Det er disse rejser, der har motiveret ham til at beskrive fire usynlige lande - Transportdanmark, Forstadsdanmark, Arbejdsdanmark og Fritidsdanmark - i bogen Den usynlige verden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Arne Herløv Petersen

Min trebindsroman "Fjerne mål", der udkom i 2006, kan måske også til dels regnes med til forstadslitteraturen, da en del af den foregår i Brønshøj-Husum. Den blev ganske vist ikke anmeldt i Information, så det er måske derfor, Henrik Dahl ikke har lagt mærke til den.

Jamen, jeg skal sandelig da heller ikke holde mig tilbage for at promovere egne frembringelser!

Jeg skrev "Solsorten i mit våben", der udkom i det herrens år 1999.

Titlen refererer til, at jeg har denne forstadsfugl i mit våben (altså i heraldisk forstand, ikke i militærbombastisk), mens andre vel nok ville foretrække ørne eller høge eller andre kradsbørstige sager, eller den stolte fugl svanen måske. Jeg vælger den undselige sangfugl fra tagryggene, eller den valgte mig, i hvert fald er titlen meget sigende, fordi der er tale om en fremhævning af det oversete. Men det kan jeg jo selv være.

Bogen blev skam anmeldt i Informern. Elo Nielsen skrev:
"Der er masser af skæv charme, drenget forstadsfascination og tætsansede glimt af det hemmelige og mytologiske liv mellem Vestvolden og Rødovre Skøjtehal her, hvor Boll-Johansen plotter Rødovre ind på det litterære landkort. Et must for enhver omegnsbonde."

Kanoniseret er den rigtig nok ikke, fuglen i våbnet, men alligevel.
Henrik Dahl burde læse den. Og alle andre også. Den er ret god.

Den må jeg have fat i - hvis du så til gengæld lover at læse mine bøger om Islands Brygge "Bag Døren" og "Flyttedag". ;-)

og så har Souvenirs nok været der, i forstæderne. I deres tekst hedder det i hvert fald hulmursisoleret , ikke husmursisoleret :-)