Læsetid: 2 min.

Kamp om Nyrups erindringer

Hvad sker der, når en skyggeskribent pludselig træder ud i rampelyset? Pedro, tidligere journalist på Ekstra Bladet, var ghostwriter på Poul Nyrups selvbiografi, men føler, han ikke er blevet tilstrækkeligt krediteret. Nyrup og forlaget afviser kritikken
3. april 2008

I praksis er det de færreste spøgelsesforfattere, der er helt usynlige. Ofte fremgår det på forsiden af selvbiografien, at historien er 'fortalt til' en journalist. Andre gange må man om på bogens titelblad eller lede i kolofonen for at finde oplysningen. Og i sjældnere tilfælde gemmer den egentlige ophavsmand sig med små typer inde i bogen. Så det nærmest kræver lup at finde ham.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens selvbiografi i to bind - Rødder, der dækker perioden fra 1943 til 1962, samt Vokseværk, der tager sig af årene 1963 til 1993 - angiver Nyrup som forfatter på både forside og titelblad. Men dybt inde i forordet på begge udgivelser bliver man pludselig i tvivl. I Rødder takkes Pedro fra Ekstra Bladet således for sin rolle som "sparringspartner og medskribent". Og den samme formulering går igen i Vokseværk, hvor takken går til David Trads.

Ifølge Pedro - med det borgerlige navn Peder Christoffersen - dækker de dunkle formuleringer over det faktum, at Nyrup ikke selv har skrevet sine egne erindringer.

"Det var mig, der skrev Rødder - fra ende til anden - på baggrund af samtaler, jeg optog på bånd," siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu