Læsetid: 2 min.

Kamp om Nyrups erindringer

Hvad sker der, når en skyggeskribent pludselig træder ud i rampelyset? Pedro, tidligere journalist på Ekstra Bladet, var ghostwriter på Poul Nyrups selvbiografi, men føler, han ikke er blevet tilstrækkeligt krediteret. Nyrup og forlaget afviser kritikken
Kultur
3. april 2008

I praksis er det de færreste spøgelsesforfattere, der er helt usynlige. Ofte fremgår det på forsiden af selvbiografien, at historien er 'fortalt til' en journalist. Andre gange må man om på bogens titelblad eller lede i kolofonen for at finde oplysningen. Og i sjældnere tilfælde gemmer den egentlige ophavsmand sig med små typer inde i bogen. Så det nærmest kræver lup at finde ham.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens selvbiografi i to bind - Rødder, der dækker perioden fra 1943 til 1962, samt Vokseværk, der tager sig af årene 1963 til 1993 - angiver Nyrup som forfatter på både forside og titelblad. Men dybt inde i forordet på begge udgivelser bliver man pludselig i tvivl. I Rødder takkes Pedro fra Ekstra Bladet således for sin rolle som "sparringspartner og medskribent". Og den samme formulering går igen i Vokseværk, hvor takken går til David Trads.

Ifølge Pedro - med det borgerlige navn Peder Christoffersen - dækker de dunkle formuleringer over det faktum, at Nyrup ikke selv har skrevet sine egne erindringer.

"Det var mig, der skrev Rødder - fra ende til anden - på baggrund af samtaler, jeg optog på bånd," siger han.

Pedro er indforstået med, at en ghostwriters naturlige plads altid er i skyggen af bogens egentlige hovedperson. Men i tilfældet med Nyryp-biografien føler han sig urimeligt behandlet:

"Det burde i det mindste have fremgået af titelbladet, at bogen var skrevet af mig, og at Nyrup havde bistået. For det var sådan, det var. Men jeg gjorde den fejl at stole på ham".

- Hvordan kom det i stand, at du skulle skrive hans erindringer?

"Jeg foreslog ham det selv. Vi var nære venner på det tidspunkt. Læg mærke til formuleringen 'på det tidspunkt'".

- Hvad vil det sige?

"Det holdt op, da han ikke ville være ved, at det var mig, der havde skrevet bogen".

Hovedpersonen selv, Poul Nyrup Rasmussen, har dog mere end svært ved at genkalde sig Pedros version af forløbet:

"Desværre er det totalt kikset for Pedro. Det er måske smerteligt, men sandheden er, at dele af hans oplæg ikke kunne bruges, og at det kvalitetsmæssigt ikke levede op til nogen krav. Jeg har selv skrevet den bog igennem fra ende til anden, og forlaget kan bekræfte hele forløbet," siger han.

Jacob Søndergaard, tidligere forlagsredaktør på Lindhardt og Ringhof, der har udgivet bogen, husker også forløbet anderledes:

"Pedro har bidraget til bogens fundament. Og han var en medvirkende faktor til, at den blev til noget. Men det er ikke Pedro, der har skrevet bogen. Den endelige udformning har Nyrup og forlaget æren for," siger han.

Det fremgik ikke af forlagskontakten med Pedro, hvordan han skulle krediteres, oplyser Lindhardt og Ringhof.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her