Læsetid: 4 min.

Da Laudrups eventyr blev en tragedie

Heltene fra Getafe, havde trodset den hårde modgang og nedlagt kæmpen Bayern München. To gange. Manddomsprøve var bestået, og eventyret så godt som slut. Men så var der lige det med tyskerne
Frustration. I de sidste sekunder af både den almindelige og den forlængede spilletid scorer storklubben Bayern München, og en tydeligt frustreret Michael Laudrup må se i øjnene, at overraskelsen udebliver. Men respekten for Getafe er intakt.

Frustration. I de sidste sekunder af både den almindelige og den forlængede spilletid scorer storklubben Bayern München, og en tydeligt frustreret Michael Laudrup må se i øjnene, at overraskelsen udebliver. Men respekten for Getafe er intakt.

Manu Fernandez

Kultur
12. april 2008

"Det her er et eventyr for Getafe," siger medkommentator Peter Kjær hen mod slutningen af anden halvleg, hvor Getafe fører 1-0. Og det er ikke bare det almindelige TV3+-ævl, for det ligner i sandhed et eventyr. Det lille stadion i den beskedne Madrid-forstad er for kun anden gang i klubbens historie udsolgt, og selveste Kong Juan Carlos er til stede på tilskuerpladserne for at se, om det lille Madrid-hold virkelig kan slå mastodonten Bayern München ud af UEFA-cuppens kvartfinale efter det flotte 1-1 resultat i München.

Overraskelsen

Og alt tyder altså på, at det er ved at lykkes - trods det, man må kalde hård modgang. Allerede i kampens fjerde minut bliver Getafes måske bedste spiller, Rubén De La Red, udvist for et frispark, som ifølge dommerens vurdering fratog Bayern München en oplagt målchance. Det var hårdt dømt, lød det straks fra kommentatorerne, men der skal man nok huske på, at Getafe på rekordtid er blevet alle danskeres yndlingshold, efter at Michael Laudrup er blevet cheftræner i klubben (ok, vi skulle lige grine lidt ad den dårlige sæsonstart og dernæst lære at udtale Getafe rigtigt, men så var vi også klar med vores fulde støtte.) Bayern München er der jo ingen ædru danskere (udover Lykke Friis), der holder med, men hvis man skal være helt ærlig, så kan udvisningen godt forsvares.

Med 10 mod 11 i resten af kampen, syntes Getafes chancer for at levere overraskelsen mod navne som Kahn, Ribéry, Toni og Klose at være minimale. Men da Peter Kjær siger det med eventyret, er sensationen ikke desto mindre få minutter fra at være en realitet takket være et hårdt kæmpende Getafe-hold og et glimrende solo-kontraangreb fra Cosmin Contra. På den måde lever Getafe-spillerne fint op til deres navne: De La Red får det røde kort og Contra scorer på et kontra. De skulle have haft en, der hed Victor med på holdet, men det er jo let at komme og sige bagefter.

Nå, men eventyret er altså næsten skrevet færdigt, og Kong Carlos og de 16.000 fans larmer som et helt Santiago Bernabéu - der hvor den rigtige kongeklub holder til. Men så er der lige det med tyskerne.

Dårligt har kommentatorerne nået at håne Bayern-målmand Oliver Kahn for med vanlig tysk arrogance inden kampen at have sagt, at "det var en kamp i øjenhøjde", før Ribéry et minut før tid udligner til 1-1. Slam. Kampen skal i overtid og er i den grad i øjenhøjde for Bayern München. Ekstra skuffende er det, at den indskiftede Braulio kort forinden har en helt enestående chance for at score til 2-0 og afgøre det til Getafes fordel. Men han vælger at sætte sig ned i stedet for at trille bolden ind i det tomme mål. Han går på røven, for nu at formulere det på den måde, og nu skal de 10 hårdt prøvede helte fra Getafe til at nedlægge kæmpen en gang til.

Wow

Og det gør de så.

I en fuldstændig vanvittig start på den forlængede spilletid scorer først Casquero på et brag af et langskud, og endnu inden stadion er faldet til ro, gør Braulio skaden fra 2. halvleg god igen med et mål til 3-1.

Bayern er lammet, og stemningen i Madrid-forstaden på kogepunktet. De undertippede Getafe-spillere har gjort det 10 mand imod 11. Sæsonen har været god: Holdet ligger i midten af ligaen og er i pokalfinalen, men det her er større end det - det er klubbens endelige gennembrud i både Spanien og resten af Europa, og det er Michael Laudrups internationale gennembrud som træner.

Telefonen ringer. Information er ingen sportsavis, men vi har faktisk en sportsredaktør - og endog en gammel sportsredaktør. Det er ham, der er i den anden ende:

"Jeg blev sgu lige nødt til at dele det med nogen. Det er jo ikke bare det sædvanlige TV3+-ævl. Det er virkelig helt vildt det her," siger han. Inden den gamle redaktør lægger på, når han dog med eftertænksom røst at tilføje ordene "men det er ikke slut endnu."

'TV3+'-kommentatorerne går igen i gang med at håne Oliver Kahn for hans 'øjenhøjde-udtalelse' og har ikke spor ondt af, at den 38-årige målmand slutter sin internationale karriere på denne ydmygende måde. Kahn er personificeringen af det onde i eventyret. Laudrup er helten, og han smiler over hele hovedet. Men så er der lige det med tyskerne.

Getafe-målmanden Pato, der kampen igennem har vist usikkerhed, laver et imponerende drop, og Luca Toni kan nemt sparke bolden i mål med bare fem minutter igen af den forlængede spilletid. Det var aldrig sket for Oliver Kahn. Laudrup banker rasende hånden ind i sædet bag ham. Det er, som om han godt ved, hvad den scoring betyder. Og ganske rigtigt. I kampens sidste sekunder går Oliver Kahn med frem i angrebet - han laver en del ravage (et klart frispark set med de danske Getafe-briller), og efterfølgende kan samme Luca Toni sende bolden i mål til 3-3. Tyskerne er i semifinalen på grund af reglen om udebanemål.

Oliver Kahn græder af glæde på sit tilbageløb, men vi er ikke spor glade på hans vegne. Er der overhovedet nogen, der kan lide den mand? Altså udover Lykke Friis?

Laudrup tager sig til hovedet. Det er slut. Dommeren fløjter dramaet af - det ender som en tragedie.

Fremtid

Men Laudrup og Getafe fik vist Europa, hvad de kan, og holdet får dagen derpå i den spanske presse en martyrs medlidenhed efter deres fantastiske præstation og hårde skæbne - med overskrifter som "Et knust hjerte" og "Uendelig grusomhed".

Getafe er kommet på spaniens- og europakortet, og det er først og fremmest Michael Laudrups fortjeneste. Holdet kan stadig vinde pokalen og sikre sig adgang til europæisk fodbold i næste sæson også. Og Laudrup kan måske sikre sig adgang til en af de klubber, hvor man ikke sætter den slags føringer over styr i de sidste sekunder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så sandt som det står skrevet; men har Inf. en sportsredaktion?

Har Inf. en sprogredaktion, der kunne sørge for, at man kun bruger ordet tragedie om alvorlige ting som død og lemlæstelse og ikke om noget så harmløst som et fodboldnederlag?

nå men igår havde jeg et indlæg vedr. denne artikel, hvor jeg tillod mig at mene, at jeg fandt det fortjent at FC Bayern gik videre. men det var åbenbart for stærk kost for informations sarte ører, ihvertfald er indlægget blevet slettet.

er moderator ekstrem Bayern München hader, eller foregår det hele bare tilfældigt.

jeg ser frem til at dette indlæg også bliver slettet.

Jeg kan godt lide Werder Bremen ...

@Lars Christiansen

pas nu på, det nærmer sig jo hate speech, og vil sikkert blive slettet medmindre moderator også er Werder fan

Det er et udtryk for primitiv dansk chauvinisme, når f.eks. der Spiegel under fodbold-VM i Sydkorea kunne citere den danske presse for at betegne Oliver Kahn som et Frankenstein-uhyre: Hans udseende er teutonisk, men ikke specielt usædvanligt. Tyskere spiller mere disciplineret end "fantasiløst", som danske kommentatorer ellers altid hævder, endnu inden bolden er givet op, og de kaster sig heller ikke for at få straffespark og fremtvinge udvisninger mere end sydlændingene. Man mindes endnu den Kreml-styrede russiske linievogter, der signalerede til den schweiziske dommer Gottfried Dienst i 1966, at englænderne havde fået bolden over stregen i VM-finalen, i et spektakulært forsøg på at standse de revanchistiske vesttyskere. Det lykkedes som bekendt.

Bah, Getafe...

Bare vent til Frem kommer i Suppen og dernæst i de europæiske turneringer. SÅ skal I se underdogs, I vil knuselske!

@al Rashid

jeg erindrer at guds mand i århus biskop kjeld holm udtalte at bolden var inde alene af den grund at vesttyskland ikke måtte vinde, men ok manden er også agf fan så hvad andet kunne man forvente fra den kant

@Bloglæser

er Frem ikke gået konkurs igen igen???