Læsetid: 3 min.

Det lykkelige havearbejde

Finder man virkelig lykken ved at plante kartofler? Camilla Ottesen gør sit arbejde så godt i Ønskehaven, at selv den mest inkarnede stueplante drømmer om en ny græsplæne. Kan det være sundt?
Havelykke. Camilla Ottesens tur i haven er så velturneret, at man kan glemme, at man måske slet ikke har en have at realisere det gode liv i.

Havelykke. Camilla Ottesens tur i haven er så velturneret, at man kan glemme, at man måske slet ikke har en have at realisere det gode liv i.

Agnete Schlichtkrull

Kultur
25. april 2008

Det er især slemt om foråret. Første gang solen kan skinne i flere timer i træk, og man kan mærke varmen i sit ansigt. Så kan man blive overstrømmet af en fuldstændig ubærlig lyst til at smide strømperne og vade igennem højt dugvådt græs. Grille bøffer og sidde ude i haven til langt hen på aftenen. Så ærter, gulerødder, persille og plante tomater i drivhuset, som man først skal tømme for de små bitte frøer, der nyder varmen og fugtigheden i glasburet. Man får lyst til at lave marmelade og ribssaft, til at plante vin på terrassen, købe nye gummistøvler og træde i dem i shorts og bare tæer. Plukke skovjordbær og hoppe over syv hegn, plukke syv vilde blomster og lægge dem under hovedpuden om natten for at drømme om den mand, man skal giftes med...

Fra køkkener til haver

Når man når til den sidste del af den associationsrække er det tid til at huske på lugning i timevis, orm i æblerne, græsslåning henover hundelorte, eller bare græsslåning i det hele taget. Man skal minde sig selv om, at man aldrig har vist tegn på noget som helst talent for havearbejde. Og acceptere det.

Men det kan være svært, når lykken synes at ligge på et dige i Sønderjylland med udsigt til vadehavet og flere kilometer til den nærmeste nabo. Det eneste, der mangler i glansbilledet er en forbilledlig have.

Her kommer Camilla Ottesen ind i billedet. Programmet Ønskehaven på DR opfylder havedrømme for folk, der har samtalekøkkenet og det nye badeværelse på plads, og nu har brug for at ordne deres have, fordi det skal man have orden i. Hvis man skal bevise over for omverdenen, at man udlever utopien om det lykkelige kernefamilieliv, hvad nytter et nyt køkken og badeværelse så, hvis haven ligner en brakmark?

Ordentlige mennesker har ikke bare en liguster og en græsplæne. Mennesker, der ikke har mistet al selvkritik, raffinerer havedrømmen. De poder æbletræerne i stedet for bare at lade dem vokse vildt, har basilikum, paprika og hvidløg i haven, ikke kun gulerødder og kartofler, og de dækker jordbærerne til, så fuglene ikke tager halvdelen af høsten. De tænker en overgang, at det lyder fornuftigt at sætte hjemmeværnet ind i kampen mod dræbersneglene. Men tager sig i det - de kommer trods alt fra en anden generation og tilhører en anden politisk observans end dem, de møder i køen i Bilkas havecenter.

Livets lykke

Alle disse overvejelser om havearbejdets symbolske værdi er selvfølgelig ikke en del af Ønskehaven.

Camilla Ottesen er vært på programmet, og hendes uforfalskede sødme, positive energi og absolutte jordbundenhed gør, at der går lidt længere tid, inden man kommer i tanke om, at man ikke engang kan holde liv i Brændende Kærlighed. Når Camilla Ottesen fortæller om pergonia, tror man på, at det vil være godt for parforholdet at have et staudebed. Men tænker man tanken til ende, eller er det først, når man har solgt sin andelslejlighed, sidder i et parcelhuskvarter i Osted og graver kartofler op, at det går op for én, at man faktisk ikke er havearbejdstypen, og at parforholdet ikke har fået det bedre. Erkendelsen af, at man ikke kan få vinen til at gro, er måske i virkeligheden en belastning for parforholdet. Man skal måske til helt at revurdere sin forestilling om det lykkelige familieliv. Hvis det ikke er hjemmedyrkede gulerødder, hvad er det så? Man må vel antage, at nogle oplever lykke ved at anlægge have, men hvad med dem, der ikke gør? Svaret på deres eksistentielle spørgsmål, finder man ikke i øjeblikket på sendefladen. Og hvordan skal man så give sit liv mening? Er man så en fiasko? Måske skulle man sætte et advarselsskilt på skærmen inden programmer som Camilla Plums, Erik Peitersens, Camilla Ottesens og Adam Prices: Havearbejde, madlavning og gør-det-selv-arbejde garanterer ikke for dit livs lykke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hej Anita,

Det er muligt at havearbejde ikke gør en lykkelig, men nogen har da behov for at se dem :-)

Man planter ikke kartofler - man lægger dem.
Brændende kærlighed er ikke en plante, men en opskrift (kartoffelmos med stegt bacon)