Læsetid: 5 min.

Muslimske homoer erklærer en kærligheds-jihad

Den muslimske kultur skal have en muslimsk stemme. Det mener, Parvez Sharma, som er aktuel med filmen 'A Jihad for Love', der bl.a. fortæller historien om en homoseksuel imam
Kultur
3. april 2008

Den pink bluse når ikke længere end til lige under brystet. Til gengæld er den fuld af perler og pailletter og matcher til de flagrende mavedanseskørter, der svinger i takt med Mazens hofter.

Mazen er en ung muslimsk mand, der har bosat sig i Paris, hvor han kan svinge hofterne frit. Eller det vil i hvert fald sige friere. For skylden over at have trang til at klæde sig ud i dametøj er stadig tyngende.

Mazen er blot en af mange homoseksuelle, hvis historier den indiske instruktør Parvez Sharma har valgt at fortælle med filmen A Jihad for Love. Sharma er i øjeblikket på besøg i Danmark på invitation fra dokumentarfilm-festivalen CPH:DOX, der viser hans film A Jihad For Love på årets Natfilmfestival.

Filmen er kontroversiel - ikke kun for et muslimsk publikum, men også for et vestligt. Fordi et indblik i en homoseksuel muslimsk hverdag stemmer ikke overens med de billeder, som medierne dagligt giver af muslimsk kultur. Det er denne skildring af muslimsk kultur, som Parvez Sharma ønsker at gøre op med.

Muslimsk kompleksitet

For en uge siden sad instruktør Sharma og hans ven imamen Muhsin Hendricks, der medvirker i filmen, i et arrangement, der ligner dette til en forveksling.

I en sofa på et tilfældigt hotel i en tilfældig storby, mens de fortalte om deres kamp og glæde med at lave A Jihad for Love. Den overvældende opmærksomhed og den positive respons, som filmen har afstedkommet, har slidt på dem begge.

Men i dag kan de se tilbage på et vellykket projekt, der kun har været starten på den jihad, som de har erklæret.

"Vi har ønsket at fortælle verden, at ordet jihad ikke dækker over den snævre betydning 'hellig krig'. Jihad refererer til 'at følge Guds spor' eller til en 'kamp', og det er med disse betydninger in mente, at jeg har kæmpet for at lade muslimske stemmer komme til orde i en tid, hvor de er under heftig kritik," understreger instruktøren.

I sidste uge kom Sharma og Hendricks tæt på en af disse kritiske stemmer, da den hollandske politiker og islamkritiker Geert Wilders offentliggjorde sin film Fitna samme dag, som A Jihad for Love havde premiere i Amsterdam.

Sharma har ikke meget tilovers for Wilders, og hans kommentar til filmen er blot:

"Det er ikke en film. Wilders er blot en dårlig politiker med meget dårlig dømmekraft."

Ifølge Sharma er det på grund af folk som Wilders, at Vesten har et forskruet billede af muslimsk kultur.

"Islam er under angreb både inden og uden for muslimske kredse. Jeg lavede filmen med verdens muslimer i tankerne, men jeg vidste også, at filmen ville kunne medvirke til at skærpe indsigten i hvad islam også er, da den ville vise et billede, der ikke tog udgangspunkt i vold, sådan som man generelt ser det i vestlige medier," forklarer Sharma.

"Den vinkel, som de vestlige medier har på islam, er bestemt ikke dækkende. Vi må begynde at se islam ud fra muslimske øjne og høre på historier fra de muslimer, som normalt ikke må udtale sig," forklarer Sharma, der selv er bosat i London.

Ud af skabet

Ønsket om at vise et anderledes billede af islam og muslimer krævede tålmodighed og førte til, at A Jihad for Love blev filmet i 12 lande og gennem en periode på fem år.

"Det var nødvendigt for mig at inddrage muslimer, der kunne repræsentere islams forskellige sider, for islam er ikke én ting. Den ændrer sig fra land til land, fra region til region. Derfor fik jeg fat i både sufi-, sunni- og shia-muslimer fra mange forskellige lande. På den måde kunne jeg præsentere islam i al sin kompleksitet. Vi er nødt til at holde op med at betragte islam som et homogent koncept."

Det var ikke helt nemt at finde personer, der ville stille op til Sharmas film. Forbindelsen til de medvirkende i filmen fik Sharma etableret via personlige kontakter, foreninger for bøsser og lesbiske samt gennem hiv- og aids-organisationer rundt om i verden. Og efter de var fundet, ventede en lang overtalelsesproces til også at få dem til at medvirke i filmen.

Udover en homoseksuel mavedanser fortæller A Jihad for Love historien om fire unge iranske bøsser, der har forladt deres familier i Iran, og nu står i en uudholdelig situation, hvor de venter på at få visum til deres drømme om et liv i Canada, hvor de kan leve frit i overensstemmelse med deres seksualitet. Vi følger også Maha og Myriam, et lesbisk par, da de skal på forældrevisit for første gang.

Men A Jihad for Love er ikke kun en film om homoseksuelle muslimer, der springer ud af skabet, understreger Sharma.

"I den her film springer personerne ud som muslimer - ikke som bøsser eller lesbiske. De er muslimer, der siger, at de har lige så meget ret til at være muslimer som alle andre."

I filmen møder vi også den sydafrikanske imam Muhsin Hendricks, som også sidder på hotellet i det indre København i dag. Hendricks fungerer som imam for et muslimsk, homoseksuelt fællesskab, hvor han, udover at stå til rådighed for sin tilhørere og lede bønner, også forestår homoseksuelle vielser og laver workshops om sikker sex.

Fortolkningens skyld

Hendricks skabte stor skandale for nogen år siden, da han valgte at gå til medierne for at udbrede budskabet om, at homoseksualitet og islam godt kan forenes.

"Da jeg besluttede mig for at fortælle min historie til medierne, skete det på et tidspunkt, hvor jeg havde fået nok. Selv om jeg blev kritiseret meget for mine udtalelser, oplevede jeg hurtigt, at min historie gav andre mennesker et håb," fortæller den sydafrikanske imam.

Fælles for de skæbner, som Sharma viser frem i sin film, er, at de alle har kæmpet med en enorm skyldfølelse over deres seksuelle orientering. Skylden, mener Imam Hendricks, er et produkt af en misvisende fortolkning af Koranen.

"I muslimske miljøer er homoseksualitet omgivet af synd og straf, der stammer fra misvisende fortolkninger af Koranen. Men nu befinder vi os i det 21. århundrede, hvor både homoseksualitet og Koranen har været genstand for grundig forskning, så vi i dag er klar over, at mange af disse forestillinger og fortolkninger ikke er sande," fortæller Hendricks, der har gjort det til sin livsopgave at oplyse muslimer om homoseksualitet.

Instruktør Sharma belyser en anden grund til, at homoseksualiteten er omgivet af skyld:

"Man skal huske på, at islam er en religion, man dyrker i et fællesskab. Så når man er muslim, er man det sammen med alle omkring sig, sin familie, sine venner, sit samfund. Islam leder hele dit liv, og derfor kan man ikke bare forlade denne identitet.

Med A Jihad for Love mener Parvez Sharma og Mushin Hendricks, at kampen for kærligheden til islam lige er begyndt.

"Men filmen er kun begyndelsen. Det vil blive en bevægelse, der skal fungere på verdensplan, og den vil få en ekstrem betydning for synet på islam," konkluderer Sharma.

'A Jihad for Love' bliver vist mandag den 7. April kl. 19.15 i Cinemateket.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Typisk at en smuk historie, der handler om den mangfoldighed, der faktisk hersker i den mindre gennemorganiserede og -overvågede del af verden, skal mødes af sådan nogle sure opstød.
Jeg tror, at det er en af de få negative konsekvenser ved folkekirke: at folk tror, at religion overalt er så entydig og organiseret en ting, som den er hos os.

Flot initiativ. Defnintionen af, hvad der er en god muslim skal ikke overlades til skæggede mørkemænd.

Thomas, det ville da være fantastisk, hvis film som denne kunne være med til at bane vejen for en islam, der læser koranen som (normale) protestanter læser biblen. Hvis først eet dogme falder, ryger resten som dominobrikker, det er ulempen ved bogtro religioner: den mindste sprække i troen kan få hele konstruktionen til at bryde sammen.

Forleden efterlyste jeg muslimske kritikere af islam og hey!Presto!