Læsetid: 5 min.

Norman Mailers elskerinde sælger ud

Den litterære gigant, der døde sidste år, var ikke blot gift seks gange, han dyrkede også det udenoms. En B-skuespillerinde med egne litterære ambitioner redegør nu i udpenslede detaljer om hyrdetimerne med amerikansk litteraturs store tyr
Kultur
30. april 2008

NEW YORK - Det er ikke nogen hemmelighed, at Norman Mailer, hin iltre romanforfatter, journalist og dramatiker, som gik bort i november sidste år i en alder af 84 år, var noget af en tyr. Han nåede at være gift seks gange og at blive far til ni børn. En gang - hedder det ifølge legenden - var han i et raseri-anfald ligefrem på nippet til at myrde en af sine koner med pennekniv. Og nu kommer det så frem, at han i ni år og frem til 1992 dyrkede regelmæssige sidespring med en B-filmskuespillerinde, imens han var gift med kone nr. seks.

I vor berømthedsdyrkende kultur er det vel næppe opsigtsvækkende, at den pågældende kvinde, hvis liv også er særdeles farverigt, har ført nøje dagbog over sine møder med Mailer og længe har haft planer om at sælge dagbøgerne til den højest bydende, så meget desto mere som de rummer indgående beskrivelser af deres gensidige kødelige glæder.

Dog må den pågældende kvinde, hvis navn er Carole Mallory, vel komplementeres for, at hun i sidste ende valgte at sælge de intime skriblerier foruden en samling af brevkorrespondance til ingen anden end det højfornemme Harvard University.

Det er så her, at en debat kunne begynde. Hvorfor skulle en institution som Harvard give efter for Ms. Mallorys pengebegær, uanset hvor tiltalende og overbevisende hun så må være? Det er ikke just en anskaffelse, som er blevet hyldet i USA's litterære kredse. Næ, de fleste af os blev først opmærksomme på den ved læsning af skandalestoffet på side seks i New York Post.

Kilden til avisens scoop var selvfølgelig den nu 66-årige Ms. Mallory selv, som for længst har trukket sig fra sin model- og skuespillerkarriere og nu bor i en lille by i Pennsylvania - det hidtidige højdepunkt i hendes karriere var en birolle i filmen The Stepford Wives, om end hun også praler af at have haft flere affærer med filmstjerner, end dronningen har haft skødehunde. Det er da også med stor omhu, at hun har udvalgt de saftigste bidder til New York Posts societyjournalister.

20 sider lang sexscene

Blandt de papirer, der nu befinder sig i Harvard-bibliotekarernes ærværdige hænder, er bl.a., hvad Ms. Mallory, som var 19 år yngre end den dobbelt Pulitzerpris-vinder, omtaler som en 20 sider lang sexscene fra et upubliceret erindringsskrift, hun engang skrev og gav titlen Making Love With Norman.

"Det er en temmelig hed skildring. Norman var en rigtig mand, og han vidste præcis, hvad han skulle gøre."

Og der er meget mere af samme skuffe. Faktisk har Ms. Mallory, som dyrkede forbindelsen til Mailer, da denne var gift med Norris Church, præsteret at samle hele syv papkasser fyldt med elskovsbeskrivelser. Det er dem, hun har solgt til Harvard. På universitetet bekræfter man at have overtaget hele molevitten, men vil ikke oplyse for hvor stort et beløb. Hvad Mallory angår lægger hun ikke skjul på, at hendes motiv hele tiden har været personlig økonomisk vinding. Som hun udtaler til The Post:

"Jeg vidste, jeg sad inde med værdifuldt materiale."

Elskovssessionerne foregik tilsyneladende efter en indøvet rutine.

"Først havde vi en skrivetime, så elskede vi, så spiste vi frokost. Rækkefølgen kunne variere. Jeg gemte notaterne fra alle vores skrivetimer," fortæller hun. "Det var mit ønske, at han skulle lære mig at blive forfatter. Han var en af de største amerikanske forfattere nogensinde."

Hvor stor succes, Mailer havde med at formidle sine litterære talenter, vil måske snart komme for en dag, eftersom papkasserne angiveligt også rummer Mallorys upublicerede manuskript til sin egen første roman, When I Fall in Love.

"Den handler om en araber med en klap for øjet og nedsat syn, som spiller på sit handicap for at få sympati. Der er en lang scene i den, som bygger på vores eget sexliv. Norman udfordrede mig ved at påstå, at jeg ikke kunne skrive en 50 sider lang scene. Det væddemål tabte han."

I Mailer fandt hun muligvis den bedst mulige lærer, om end det ikke er så sikkert, at han har haft meget at lære hende, når det gælderelskovskunst. Skal man dømme efter den korte selvbiografi, hun har lagt ud på whosdatedwho.com, var hun absolut fuldbefaren.

"I mine år som aktiv alkoholiker havde jeg affærer med mange stjerner," skriver hun og opremser navne som Warren Beatty, Sean Connery, Matt Dillon, Robert de Niro, Richard Gere, Rod Stewart, Robin Williams og Anthony Hopkins. Tilbage først i 1970'erne hævder hun også at have været forlovet med Pablo Picassos søn, Claude. For syv år siden giftede hun sig med en 33-årig bager ved navn Kenneth Bambone.

Banebrydende

At Norman Mailer tilhører de absolutte giganter i amerikansk litteratur, er ubestrideligt. Mailer er manden, der krediteres for at være en af de banebrydende ophavsmænd til den litterære genre new journalism. Hans værker omfatter Armies of the Night om antikrigsmarchen til Pentagon i 1968, og De nøgne og de døde, som af George Orwell blev fremhævet som den bedste bog, der nogensinde er skrevet om Anden Verdenskrig. Sin anden Pulitzerpris fik han for The Executioners Song fra 1979, som fortalte historien om Gary Gilmore, den første mand, som blev henrettet, efter at USA's højesteret tre år tidligere genindførte dødsstraf.

Berømt og berygtet for sine fejder med kvindebevægelsen i 70'erne og for sine vredesudbrud, som da han dolkede sin anden kone, Adele Morales, under en fest i 1960, gik Mailer aldrig af vejen for selv at levere ofte vildt udpenslede beskrivelser af bizarre sexscener som den der, udviklede sig til en "hård straffeekspedition med håndvægte, kondicykel og 10 brændende hede omgange rundt på banen."

I dag kan Ms. Mallory stadig huske de vigtigste principper, som Mailer lærte hende om at skrive prosa. De omfatter: At holde dialogen slagkraftig, undgå adverbier og modstå alle fristelser til at ville belære læseren.

Når det gælder den delikate øvelse, det er at skildre sex, kan det ikke udelukkes, at Ms. Mallory kan vise sig mere talentfuld en sin læremester, for kort efter sin død blev Mailer posthumt tildelt magasinet Literary Reviews Bad Sex in Fiction-pris for sine beskrivelser af hed intimitet mellem Hitlers forældre i sin sidste roman, Slottet i skoven. Dommerne følte klart mishag ved Mailers beskrivelse af det mandlige lem i denne interaktion som værende "så blødt som en rulle ekskrementer" og omtale af dets ejer som stående "klar til omsider at kværne ind i hende med Køteren, drive det ind i hendes helligdom."

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her