Læsetid: 4 min.

Opråb til Socialdemokraternes politik for udsatte børn

Socialt. 'Hvis vi ikke går ind over dørtærsklen til folks hjem,' siger Socialdemokraternes velfærdsordfører, som om det ikke allerede sker i stort omfang og med ringe udbytte. Det handler meget mere om, hvem der kommer, hvordan de kommer og ikke mindst, hvad de kommer med
Socialdemokraterne er på vej med en plan for børn og unge. Et gennemtænkt, sammenhængende og fagligt velfunderet udspil skulle have gode chancer i en tid, hvor det eneste regeringen kan finde på, er strengere straffe, mere disciplin og diverse andre forsøg på at få samfundet til at udvikle sig baglæns.

Socialdemokraterne er på vej med en plan for børn og unge. Et gennemtænkt, sammenhængende og fagligt velfunderet udspil skulle have gode chancer i en tid, hvor det eneste regeringen kan finde på, er strengere straffe, mere disciplin og diverse andre forsøg på at få samfundet til at udvikle sig baglæns.

Jesper Nørgaard Sørensen

4. april 2008

Ifølge gratisavisen Urban den 26. marts er Socialdemokraterne på vej til at barsle med en fempunkts plan, som skal være med til at forebygge mord blandt unge. Blandt andet skal kommuner have mulighed for at tvinge udsatte familiers børn i dagtilbud. Det skal ske for at forhindre, at socialt belastede børn udvikler sig til voldsmænd, hedder det. Partiets velfærds- og ligestillingsordfører citeres for at mene, at: "Flere skal i vuggestue og børnehave, så vi sikrer, at sproget kommer på plads. Der hvor man vurderer, at barnets udvikling er i fare, skal det barn sendes i vuggestue, så det får den rette pædagogiske støtte og tilsyn."

Et andet punkt er at tilbyde gravide forældre et familieforberedende kursus - en principielt set fortræffelig ide, som jeg vil foreslå, at partiet selv benytter sig af. Jeg vil gerne sammen med mine kollegaer på familielaboratoriet.dk tilbyde udvalget/partierne et kursusforløb som giver dem mulighed for at sætte dette barn i verden under forsvarlige forhold og for at tage det overordnede forældreansvar i de kommende 18 år, indtil vi har set, hvordan barnet trives og klarer sig.

De svageste forbliver tabere

Det ville nok blive et noget omfattende program, de skulle igennem, for der er mange steder deres forestillinger trænger til et realitetscheck. Det er betænkeligt alene af den grund, at de jo langtfra er unge førstegangsfødende, og vi må derfor gå ud fra, at de ikke er ordentlig oplyste om forholdene i det danske samfund. Derfor måtte programmet bl.a. omfatte:

Vi lever aktuelt i et samfund, hvor regeringen med statsministeren i spidsen fralægger sig ethvert medansvar for den enkelte families liv og muligheder for at lykkes.

For den gruppe indvandrer- og flygtningebørn, ordføreren tydeligvis taler om, skaber rodløse, identitetssvage, frustrerede og dermed også potentielt voldelige børn, fordi vi har frataget dem retten til at lære deres eget modersmål. Dette kunne de kommende forældre have lært af den politiske historie, hvor det altid har været et yndet magtmiddel at fratage mindretal retten til deres eget sprog. Det har altid uden undtagelse ført til vold.

Selv om vi har nogle af verdens bedste vuggestuer og børnehaver er de langtfra i stand til udføre den opgave, de er tiltænkt i forslaget. De har hverken den nødvendige kapacitet eller den nødvendige viden og erfaring til at løse denne yderst komplekse opgave. Det er for længe siden påvist, at netop de svageste børn også bliver tabere i daginstitutionerne. Eller for nu at sige det ligeud: der hvor daginstitutionerne får forældreansvaret for børnene, løser de ikke opgaven bedre end forældrene. Forslaget må altså omfatte en grundig revision af pædagoguddannelsen og en sikring af bevillinger til massiv efteruddannelse og supervision.

Et alvorligt projekt

Det er faktisk sådan, at vi savner dokumentation for, at institutionsopdragelse er et frugtbart alternativ til opdragelsen og omsorgen i familien, og mit gæt er, at en undersøgelse af de voldelige unges baggrund vil vise, at en stor del af dem faktisk har gået i vuggestue og ell. Børnehave. De journaler, jeg har haft adgang til i tidens løb, har faktisk dokumenteret, at disse børn og deres familier gang på gang og begyndende med sundhedsplejersken har været genstand for alvorlig bekymring, som det sociale system har undladt at reagere relevant i forhold til. Masser af disse børn har haft det, der engang hed "pædagogiske fripladser" i daginstitutionerne.

"Hvis vi ikke går ind over dørtærsklen til folks hjem," siger Mette Frederiksen, som om det ikke allerede sker i stort omfang og med ringe udbytte. Det handler meget mere om, hvem der kommer, hvordan de kommer og ikke mindst, hvad de kommer med. Enhver, der har prøvet at blande sig i sin søsters eller nabos omgang med deres børn, ved at dette er et hasarderet projekt, som kræver ekstrem sensitivitet og en åbenhed, som allerede er annulleret, når samfundet træder ind med sin helt egen dagsorden. Jeg siger ikke, at det ikke kan lade sig gøre, kun at det kræver en tålmodighed, fleksibilitet og individualiseringsgrad i det sociale system, som ikke findes i dag. Igen må jeg stille spørgsmålet: hvordan har politikerne tænkt sig at støtte og facilitere arbejdet for de fagfolk, som enten skal tage over der, hvor forældrene har givet op ,eller pumpe ny optimisme og nye færdigheder ind i familierne? Det vil kræve en omfattende reorganisering af det sociale system og ikke mindst en anerkendelse af sundhedsplejerskernes, pædagogernes og lærernes kompetencer, som de systematisk er blevet ribbet for de seneste tyve år i blind tro på at 'specialister' altid er bedre.

Jeg skriver dette i håb om, at bl.a. socialdemokraterne faktisk mener noget alvorligt med dette og ikke bare lægger op til endnu en omgang politisk skyggeboksning. Et gennemtænkt, sammenhængende og fagligt velfunderet udspil skulle have gode chancer i en tid, hvor det eneste regeringen kan finde på er strengere straffe, mere disciplin og diverse andre forsøg på at få samfundet til at udvikle sig baglæns. Regeringens forslag lader hånt om alt, hvad vi ved - både forskningsbaseret og erfaringsbaseret - og er vel kun beregnet på at postulere handlekraft.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu