Baggrund
Læsetid: 3 min.

På sporet af den københavnske undergrund

I fire år havde den svensk-danske kunstnerduo Adams & Itno en hemmelighed under Københavns Hovedbanegård - et lille hus ved spor 12. Det blev revet ned, men nu har kunstnerne bygget et nyt hemmeligt hjem
I fire år havde den svensk-danske kunstnerduo Adams & Itno en hemmelighed under Københavns Hovedbanegård - et lille hus ved spor 12. Det blev revet ned, men nu har kunstnerne bygget et nyt hemmeligt hjem
Kultur
16. april 2008

Mandag aften. Lidt over midnat. Der er mildest talt ikke mange mennesker på gaden på Islands Brygge i København. De store, halvtomme og ufærdige byggeprojekter fra havnefronten skriger utålmodigt efter liv, når deres neonskær reflekteres i vandoverfladen.

Den dansk-svenske kunstnerduo Adams & Itso, der sidste år fik revet deres interimistiske og hemmeligholdte lejlighed under banelegemerne på Københavns Hovedbanegård ned, har nu gang i et nyt undergrundsprojekt i København. Et tip om det nye projekt fører ind under Langebro, forbi det lokale posthus og videre ud ad den bugtede vej langs voldene.

På en afsidesliggende vej, på grænsen mellem Amager og Christianshavn, lyser et vindue op i mørket. Vinduet er i gadeplan og er på størrelse med et butiksvindue. To lapper papir, der ligner en blanding mellem gazebind og indpakningspapir, er klistret op på ruden. De gør det ud for et lærred. En projektor inde bag vinduet spreder sine lysstråler ud over lapperne, og et klart billede toner frem på gadeskærmen.

Der går lidt tid, før man opdager, hvad det egentlig er der sker på vinduesskærmen. Seks forskellige billeder toner frem og viser fotos af nogle gamle DSB-togvogne. Billederne kører i ring. Mere sker der egentlig ikke.

Togvognene er de gamle, blå vogne med gule striber på, som plejede at fragte folk ud i provinsen. Billedet frembringer nostalgiske minder om dengang, hvor man kunne sidde to-og-to overfor hinanden i en aflukket bås, og hvor man måtte råbe til hinanden for at overdøve maskineriets fremdrift. Bumletog, blev de vist kaldt.

Fire år er der gået

Togene fremstår mennesketomme, som vogne der er blevet efterladt på et tilfældigt spor ude i Danmark et sted. Store blokbogstaver pryder vognenes koboltblå metalfacader. For hver af de seks billeder, der roterer i takt på den lille vinduesfacade, kan man sammenstykke en mindre fortælling:

"I fire år havde vi en hemmelighed under Hovedbanegården - et lille hus ved spor 12."

"Det var et enkelt hjem. Hver sin køjeseng, to stole, et bord, et køleskab, et kogeblus og en ovn. Gennem vinduet så vi ud på gadens liv."

"Huset blev revet ned for et år siden. I løbet af det år, der er gået, har vi bygget et nyt hjem på en ny plads."

"11 m2. En køjeseng, to stole, et bord, en kogeblade en radiator og en vask med rindende vand i en begrænset mængde."

"Et skjult rum for tilflugt uden husleje og med andre typer spilleregler - et fristed ved sporet."

Teksten er signeret Adams & Itso. Vinduet tilhører Kontoret for undergrundsanliggender.

Kontoret i undergrunden

Adams er svensker og Itso er dansker, fortæller Line Kjær, der sidder inde på den anden side af ruden, hvor diasmaskinen varmer op i rummet. Hun er er en af initiativtagerne til Kontoret for Undergrundsanliggender, der i det seneste års tid har fungeret som et udstillingsvindue i gaderummet på Christianshavn. Kontoret har haft skiftende udstillinger med kunstnere, der beskæftiger sig med det konkrete rum under byen.

Den aktuelle udstilling kan hun imidlertid ikke fortælle meget om, da Adams & Itso er kunstnere, der ikke blot arbejder i undergrunden, men også gør en dyd ud af at være ukendte. Dog ikke mere, end at de nu lader sig udstille på fortovsudstillingen i tidsrummet 24.00 til 04.00.

"Adams & Itso går meget stille med dørene. Jeg fik selv kontakt med dem efter at have lagt breve til dem i hælebaren på Københavns Hovedbanegård," fortæller Line Kjær, der beskriver Adams & Itso som et par romantikere, der finder inspiration i byens underbevidsthed og arrangerer den i en villet tilfældighed, hvor det faldefærdige bliver omformet til nostalgi.

Line Kjær forklarer udstillingens opstilling:

"Dette er en udstilling, som præsenterer kunst et sted, hvor det ikke forventes at optræde. Dernæst er det en udstilling, der viser de forestillinger og tanker som undergrunden indeholder."

Disse forestillinger er noget, der altid har optaget kunstnere og forfattere, da undergrunden er et rum, der indeholder liv, død, det ukendte, det farlige og det hemmelige. I dag knyttes der nye konnotationer til rummet under byen:

"I dag agerer undergrunden skraldespand for byens dårlige samvittighed, men den fungerer også som et frirum i byen, der endnu ikke er blevet udsat for byfornyelser, planlægning og renovering. På den måde bliver undergrunden til en beholder for hemmeligheder, man ikke troede byen længere kunne producere," siger Line Kjær.

Adams & Itso kan opleves på Kontoret for undergrundsanliggender, Langebrogade 21, st. tv., 1411 København K, indtil den 18. maj. Åben hver nat mellem 24.00-04.00.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her