Læsetid: 3 min.

'Det er sexet at gøre sig umage'

Umage giver mage, siger Tor Nørretranders. Måske er det derfor, at Christian Dyekjær har gjort sig umage med sin første spillefilm, for han mener, at alle ville have godt af at læse Nørretranders opløftende pointer. Til gengæld kan han ikke kæmpe sig igennem en dårlig bog, uden at få det næsten fysisk dårligt
Kultur
26. april 2008
Umage giver mage, siger Tor Nørretranders. Måske er det derfor, at Christian Dyekjær har gjort sig umage med sin første spillefilm, for han mener, at alle ville have godt af at læse Nørretranders opløftende pointer. Til gengæld kan han ikke kæmpe sig igennem en dårlig bog, uden at få det næsten fysisk dårligt

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

"En jeg lige har læst, som jeg synes har mange opløftende pointer, nemlig Det generøse menneske af Tor Nørretranders."

- Hvad er opløftende ved den?

"I overskrifter handler den om, at det biologisk set er sexet at gøre sig umage og opføre sig ordentligt, og det synes jeg er ret interessant."

- Er folk dårlige til at opføre sig ordentligt, synes du?

"Jeg tror i hvert fald, at verden ville være et bedre sted, hvis vi var bedre til at gøre os umage og opføre os ordentligt. På omslaget af bogen er der et billede af en stor flot påfuglehale, og bogen starter med overvejelser omkring, hvorfor naturen mon har frembragt en fugl med en kæmpestor upraktisk og prangende hale, der gør at den lettere bliver opdaget og måske spist af vilde dyr. Men det at påfuglehannen gør noget, der er svært, gør ham attraktiv i hunnens øjne. Sådan er det også for mennesker, mener Nørretranders."

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Hvis jeg ser på hele mit liv, er der ikke én bestemt bog der stikker ud. Men da jeg var i starten af 20'erne, læste jeg en to-tre forskellige bøger om tibetansk buddhisme, og det har revolutioneret min måde at se på mig selv og verden på."

- Hvordan?

"Det er jo ret komplekst, og derfor svært at svare entydigt på. Det handler om, at jeg i dag kan mærke, at det at læse om buddhisme har ændret meget for mig. Det har både gjort mig klogere på mit eget sind, men også hvorfor vi er som vi er som mennesker."

Læser ikke færdigt

- Hvilken bog er den værste, du har læst?

"Hvis jeg går i gang med at læse en bog og kan mærke, at den ikke siger mig noget, så kan jeg på ingen måde pine mig selv igennem den og får det nærmest fysisk dårligt, hvis jeg prøver. Også selv om det er en bog, alle har snakket om, og som man måske føler man 'bør' læse. Men en rigtig dårlig bog har jeg faktisk læst til ende, og det var Da Vinci mysteriet af Dan Brown. Hold kæft noget knald! Men jeg læste den alligevel - 100 år efter alle andre, selvfølgelig."

- Hvad gør en dårlig bog dårlig?

"I min verden skal en bog ikke kun kunne underholde. Jeg vil også beriges åndeligt, og det var der intet af i Da Vinci mysteriet, der desuden - kunne jeg senere læse - endda også var historisk fejlagtig."

- Så du læser for at blive klogere?

"Ja."

- Har du en yndlingsforfatter?

"Nej, og jeg har for den sags skyld heller ikke nogen yndlingsfilm. Men jeg vil alligevel nævne Naja Marie Aidt. Jeg er lige gået i gang med hendes Bavian, og det er lang tid siden, at jeg med det samme har tænkt: Her er en, der skriver helt ekstraordinært godt. Jeg glæder mig allerede til at læse noget mere af hende. Temaerne og de stemninger, hun fremkalder, er enormt genkendelige. Det er så præcist og stramt skrevet, og det synes jeg er ret fascinerende."

- Har du en yndlingsgenre?

"Jeg har læst en del selvbiografier på det sidste. Inden for de sidste par måneder har jeg læst både Eric Claptons selvbiografi, en gammel selvbiografi af Roman Polanski og samtalebogen Per Kirkeby fortæller til Ninka.

-Hvornår læser du?

Næsten hver aften. I alt fra fem minutter til en halv time. Og så læser jeg, når jeg kører i tog - og det gør jeg ret ofte.

Christian Dyekjær er 36 år, filminstruktør og lige nu biografaktuel med hans første spillefilm, det psykologiske drama 'Spillets regler'

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her