Læsetid: 2 min.

Sport med Hitler

Olympiske Lege. Efter en uhyre veltimet tematirsdag om Danmarks idrætssamkvem med tyskerne under besættelsen står det klart, at OL i Bejing er Anders Fogh Rasmussens store chance for at vise, at han virkelig kan gøre det bedre end Gunnar Nu Hansen og samarbejdspolitikken
Sport og politik. Vanskelighederne ved den højt besungne adskillelse af sport og politik er ikke af ny dato. Her heiler det tyske fodboldlandshold før en landskamp i Idrætsparken i København i 1939.

Sport og politik. Vanskelighederne ved den højt besungne adskillelse af sport og politik er ikke af ny dato. Her heiler det tyske fodboldlandshold før en landskamp i Idrætsparken i København i 1939.

Kultur
11. april 2008

Da Gunnar Nu Hansen blev spurgt, om han ikke havde lyst til dække Hitlers OL i Berlin i '36 på afbud fra socialdemokraten Sejr Larsen - der nægtede af politiske grunde - sagde han:

"Om jeg ikke havde lyst? Det kan du lige stole på, jeg havde. Og der fulgte fjorten DEJLIGE dage, SPÆNDENDE dage, OPLEVELSESRIGE dage. Alt fungerede som det skulle. Sportsfolkene havde en herlig tid".

I hvert fald ifølge en interviewstump fra 1982, som Christoffer Emil Bruun havde gravet frem fra DR's arkiver til sin dokumentarfilm om det danske idrætssamkvem med tyskerne under besættelsen.

Et samkvem, som Sport med Hitler med historisk akkuratesse dokumenterede, at hele det danske idrætsliv deltog i med en vældig entusiasme med Østerbro nyklassicistiske stadion som ramme. Her konkurrerede blandt andre Dansk Atletik Forbund med Berliner Luftwaffe under Dannebrog og hagekors. Den første lands-boksekamp mellem Danmark og Tyskland i 10 år blev afholdt i 1941.

Leg blev til idræt

Svømmestjernen Jenny Kammersgaard svømmede fra Gedser til Tyskland og blev modtaget som en stjerne af Hitler. Og mange, mange andre eksempler på, at den mindetavle, der pryder Østerbro Stadion, hvor der står "Leg blev til idræt og idræt blev til dåd" - som antyder, at det at kæmpe mod tyskerne på stadion var næsten lige så glorværdigt som at deltage i den illegale modstandskamp - mildt sagt er en sandhed med modifikationer. Sandheden er snarere, at dansk eliteidræt forærede tyskerne en kæmpe propagandagevinst og svømmede, boksede, spillede og brydede hjerteligt med tyskerne til langt inde krigen.

Mikrofonholderen

Passende nok ligger Østerbro Stadion lige ud til Gunnar Nu Hansens plads, som prydes af en byste af Gunnar med mikrofon, og indtil denne udsendelse har de fleste tilsyneladende glemt alt om, at Gunnar Nu var mikrofonholder for besættelsesmagten. Så sent som i efteråret 1940 interviewer Gunnar Nu den tyske Reichsportsführer Hans Von Tschammer und Osten i Berlin. Og ifølge Bruun, må Gunnar Nu i det hele taget anses for at være en af hovedarkitekterne bag idrættens fremskudte placering i den af Anders Fogh Rasmussen så miskrediterede samarbejdspolitik.

Danske idrætsledere insisterede den gang på - som politikere endnu gør i dag, når de indfinder sig på publikumsrækkerne i Bejing - at selve sporten er upolitisk. Men det er et standpunkt, som er svært at praktisere i praksis, når tyskerne møder op i uniform, heiler og synger Horst Wessel-sangen for fuld hals. Ligesom det er svært at ignorere, at OL i Kina har noget med politik at gøre, når den mest spændende disciplin i dette OL tilsyneladende bliver 100 meter flammeslukning for demonstranter.

Og selv om der er meget langt fra Berlin til Bejing, så var politiseringen af den Olympiske flamme og rekordsporten Hitlers opfindelse, og det er derfor i skyggen fra idrættens totale accept af samarbejdet med besættelsesmagten, at Anders Fogh skal træffe sin beslutning om at vise - eller ikke vise - politisk tilstedeværelse i Bejing. Men Fogh kan jo vælge at se dét dilemma som en historisk chance til at bevise, at han virkelig er bedre end sine forgængere til at træffe de rette moralske beslutninger i spørgsmålet om graden af samkvem med verdens største totalitære besættelsesmagt p.t.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her