Læsetid: 3 min.

Den sværeste, lette ret

Et par piskede æg på en pande med brunet smør, foldet sammen, når omeletten er halvbagt - det kan falde meget forskelligt ud
Kultur
25. april 2008

Omeletter er en af den slags irriterende retter, som smager guddommeligt, hvis de tilberedes af en kok, der har det naturlige håndelag - og som er nærmest uspiselig, hvis det modsatte er tilfældet. Og ingen kan rigtigt sige, hvad de to kokke gør forskelligt fra hinanden. De pisker begge to æg, de bruner begge to smør, de folder begge to den halvbagte omelet sammen på midten - eller ind mod midten fra hver side. Resultatet er bare et styk himmerigsmundfuld og et styk bvadr.

Der var en gang en fransk kromutter, som var berømt for sine ufatteligt gode omeletter, og en dag havde en kogebogsforfatter endeligt held til at få opskriften. Den lød således: "Tag to friske æg og pisk dem sammen. Steg omeletten i smør på en pande. Jeg håber denne opskrift må være Dem til nytte. Med venlig hilsen -"

Kodeordene er selvfølgelig friske æg, hvilket kan være besværligt at opnå i Danmark, hvor vi hellere skilter med pakke- end med læggedato. Men det kan trods alt lade sig gøre, og du skal nok ikke regne med at få top-omeletter ud af æg, der er mere end højst en uges tid gamle. Gå derfor altid efter de producenter, der skriver læggedatoen på bakken - eller vid, at 'mindst holdbar til'-datoen skulle være ca. 28 dage efter læggedatoen. Hvis man kan stole på det, giver det et vist fingerpeg for den, der er stærk i hovedregning.

En hvilken som helst nogenlunde god pande kan bruges til omelet - blot du er sikker på, at den vil slippe æggemassen, når du siger, at den skal. Et stort skridt i den rigtige retning er aldrig at vaske sin pande med sæbe og aldrig stille den ind i et skab, hvor en gryde kort tid efter bliver stillet oven i den.

En pande skal skylles af, mens den er varm, tørres med et stykke køkkenrulle og hænges på et søm på væggen.

Her er et par ideer til gode omeletter - og husk: En omelet venter ikke på gæsten. Det er gæsten, der skal vente på omeletten. Det gælder også, når gæsten er din kæreste, og serveringslokalet er jeres spisestue.

Omelet med artiskok

Artiskokken befries for stokken og koges ca. 35 minutter i saltvand med en overskåret citron. Tages op og drypper af. Bunden skæres i tern og kommes i omeletten, som omkranses med de fedeste blade. Smeltet smør ved siden af.

Omelet med snegle

Der findes efterhånden en stor dansk produktion af henkogte, klar-til-brug vinbjergssnegle. De er fuldt ud så gode som de på dåse importerede. Lun dem i lidt hønsebouillon sammen med 10-12 fed hvidløg og kom dem i omeletten, som ved serveringen overhældes med lidt smeltet hvidløgssmør og drysses med persille.

Omelet med ost

De tørre, faste oste er bedst - gå efter Gruyere, Comté, Cantal eller Emmenthaler, Cheddar, Gouda, Samsø. Beregn en håndfuld revet ost pr. 2 æg og vær forsigtig med saltet.

Omelet med svampe og persille

Svampene skal være ristet i smør og drysset med persille på panden, umiddelbart inden de er færdige.

Omelet med spinat

Brug en god, smørdampet spinat, som er dryppet godt af og hakket groft. Gnid panden, som omeletten skal steges på, med et overskåret hvidløgsfed.

Omelet med asparges

Brug kun hovederne - de skal være sprødmørnede i smør. Kom aspargeshovederne inden i omeletten og hæld ristesmørret over.

Omelet med krabbe

Kog en krabbe i court-bouillon eller blot i vand med dild. Den skal have 15-18 minutters kogetid og køler herefter af i vandet. Pil alt kødet af den og brug det som fyld i en omelet, hvor æggene evt. er rørt med et par dråber Tabasco. Pynt med dild. Alle andre skaldyr egner sig også godt som omeletfyld, og det er en strålende anledning til lange og lykkelige eksperimenter med kombinationer af æg, skaldyr og chili.

Omelet med løg

Løgene ristes i smør under konstant omflytning på panden, så de bliver gyldne uden at branke. Smager forunderligt godt med en muskelstærk Rhone-vin som f.eks. Gigondas.

Omelet med fuglelever

Skalotteløg og svampe sauteres, og fugleleverne sættes til. Du kan købe både ande- og hønselever på frost, og begge dele er fortrinligt. Rens leverne for alt ureelt og skær dem ud i passende små bidder. Hæld lidt kødglace og/eller Madeira ved og kog ind. Smag til med salt og peber.

Souffleret omelet

Alle ovennævnte opskrifter kan tilberedes som souffleret omelet, således: Æggeblommer røres med salt, peber og 2 spiseskefulde flødebechamel. Ingrediensen vendes i, efterfulgt af de stiftpiskede æggehvider. Omeletten bages i ovn, helst i portionsskåle.

Og husk nu, at omeletten som alle gode ting skal være ganske let fugtig indvendig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her