Læsetid: 2 min.

Topmøder i det tyvende århundrede

Times Literary Supplement anmelder bog om de politiske topmøders fiasko, Arkitekten argumenterer for gennemtænkte uderum, The New Yorker skriver om alternativ engelskundervisning og Plys om tegneseriehelte
Kultur
25. april 2008

Velkommen til magasinresuméet

Times Literary Supplement
Times Literary Supplement bringer en begejstret anmeldelse af en ny bog om udenrigspolitik i det tyvende århundrede. Forfatteren David Reynolds undersøger i ”Topmøder – seks møder der formede det tyvende århundrede” mødernes betydning for opnåelsen af resultater og kompromisser på den verdenspolitiske scene. Og hans konklussion er, at kun ét ud af seks topmøder fra perioden 1938 til 1985 medførte det ønskede resultat. Det var mødet mellem Gorbatjov og Reagan i Genève i 1985.
Men oftest har det tyvende århundredes topmøder slukket tusindvis af håb og i værste fald er møderne endt i katastrofer. Anmelderen afslutter med dommen: ””Topmøder” er en vigtig bog, som burde ændre vores forståelse af det tyvende århundredes internationale historie.”

www.timesonline.co.uk, 21. april 2008, udkommer ugentligt

Arkitekten
Under temaet ‘kinesisk håndværk’ bringer Arkitekten et par artikler om det kinesiske byggemarkeds hurtige ekspansion og om de heraf følgende økonomiske, humanistiske implikationer – for ekempel de omkring 200 migrantarbejdere, som arbejder i Kina uden at være sikret nogle nævneværdige rettigheder.
Arkitekten diskuterer også uderum, for eksempel i forhold til planlægningen af byrummet. Der argumenteres for, at der i højere grad burde stilles krav til den professionelle investor om ikke kun at investere i boligens interieur, men også i de “til boligen tilhørende offentlige rum”. Målet er, at udnytte nogle af de sociale potentialer der ligger i at bo i de fortættede bymiljøer.

www.arkfo.dk, maj 2008, Udkommer 15 gange årligt

The New Yorker
The New Yorker bringer en artikel om kinesernes forsøg på at lære engelsk op til OL. Den guru-agtige underviser Li Yang ønsker at hjælpe kineserne til at erobre det engelske sprog, så de ikke længere er slaver under det. Ifølge The New Yorker er han Kinas ‘Engelsk-Elvis’ og han har stor succes med sit patriotiske engelskprojekt, som blandt sine slogans har dette: “Gør Kina stærkere ved at erobre det engelske sprog!”
Men samtidig med at talstærke mennskemængder møder op på stadionner og lignende for at lære engelsk, rejses der kritik af Li Yangs projekt. En engelskprofessor på et af Beijings universiteter betvivler hans evne til rent faktisk at lære engelsk fra sig, og en af Kinas mest populære forfattere antyder at der er en hårfin grænse mellem Li Yangs patriotisme på den ene side og racisme på den anden.

www.newyorker.com, d. 28. april 2008, udkommer ugentligt, 4,50 $

Plys
Plys – årbog for børne- og ungdomslitteratur udkommer i et jubilæumsnummer under temaet ’helte og antihelte’ og byder på artikler om alle former for helte i både litteratur, film og tegneserier. Bo Green Jensen skriver om filmen ”Fantastic four: Rise of the silver surfer” – Tim Storys anden filmatisering af tegneserierne om de legendariske helte ’de fantastiske fire’. Selvom filmkunsten ifølge Green Jensen er tæt på at blive ”forvandlet til en blanding af computerspil og forlystelse”, kan han ikke lade være med at nyde filmene om De fantastiske fire: ”For en gammel serielæser er og bliver det magisk at se disse fabler. Det siger sig selv, at der er mere i ”De andres liv” og ”Pans labyrint”, men med sin mystiske morsekode taler superheltegenren om vigtige emner og evige spørgsmål. Det er alt sammen sange om uskyld og erfaring.”

Plys 2008, Udkommer en gang om året, 325 kr.

Serie

Magasinresuméet

Seneste artikler

 • Salman Rushdie: Vi er for slatne

  17. april 2008
  The Spectator interviewer Salman Rushdie, Outlook India diskuterer Rushdies nye roman, Reception skriver om børnelitteratur og Rue89 anmelder russisk bog
 • Lyrik for alle

  11. april 2008
  Litlive anmelder tegneserielyrik, Kritik diskuterer kulturbegrebet, London Review of Books kritiserer behandlingen af britiske muslimer og Vanity Fair interviewer Madonna
 • Fakta eller fiktion i The New Yorker

  28. marts 2008
  The New Yorker diskuterer sandhedsværdi i fakta og fiktion, Nouvel Observateur spørger hvad maj '68 betyder i dag, The Atlantic analyserer Irakkrigens betydning i Hollywood og Cover guider dig rundt i Paris
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her