Læsetid: 3 min.

Et trin frem for dansen

Brian Mikkelsen blev budt op til svingom, og dansen blev erklæret for seriøs ved Dansens Dag i går
Kultur
30. april 2008

En brian. Det hedder det nyeste trin i danseverdenen, som havde verdenspremiere i går, da Dansens Dag blev afholdt i hele landet. Trinet går ganske simpelt ud på at lave et elegant lille hop på stedet, en henført viften med tåspidserne og til sidst et sirligt spark. Og så har man en brian.

Således demonstrerede ni spinkle balletbørn fra Den Kongelige Balletskole, hvordan trinet, der ikke overraskende, er blevet opkaldt efter kulturminister Brian Mikkelsen, skulle udføres. Ministeren selv ønskede imidlertid ikke at kaste sig ud i kunsten med at få et fodboldspark til at indtage en uset yndefuldhed, men holdt sig til sine papirer, da han i går skulle holde tale for Dansens Dag på Kongens Nytorv i København.

For den 29. april er Dansens Dag i hele verden. Og det blev den erklæret allerede for 26 år siden af UNESCO. Men i Danmark var det i går kun andet år i træk, at dansen blev fejret. Til gengæld skete det med et imponerende program, der dagen igennem bød på dans i alle afskygninger - fra ballet til hip-hop og fra moderne dans til tango.

Dans i alvor

Ud over at Brian Mikkelsen fik lagt navn til et ballettrin, markerede afholdelsen af Dansens Dag også det væsentlige skift, der i de senere år har transformeret den danske dansescene fra en amatøraktivitet til en socialt og kunstnerisk accepteret udtryksform.

Mens dansere fra Copenhagen Contemporary Dance School gjorde sig klar til at gå på scenen, fortalte koordinater for Dansens Dag, Anna Krarup, om formålet med at sprede danselysten i hele Danmark:

"Vi ønsker at fejre og sætte fokus på dansen, da det er en udtryksform, som fordrer fællesskab, opmærksomhed og bevidsthed. Mange folk står i dag fremmedgjorte over for dansen, fordi man ikke bliver udsat for den i samme mængder som andre kunstformer," fortalte Anna Krarup til Information, da tonerne fra musikanlægget begyndte at tordne ud over Kongens Nytorv.

Folk strømmede mod scenen, hvor unge piger var begyndt at vride deres kroppe i det, der mindede om fysisk umulige formationer, alt imens de sendte seriøse blikke mod publikum.

"Jeg mener, at tiden endelig er blevet moden til at tage dansen alvorligt i Danmark, fordi publikum er begyndt at vise interesse for dansen. Vi kan mærke, at dansen i disse år trives rigtig godt, både i lokale danseforeninger, på landets dansescener og på uddannelsesinstitutionerne," sagde Anna Krarup.

Dette synspunkt delte en anden af arrangørerne bag Dansens Dag, koreograf og cand.mag. i Dansevidenskab Kamma Siegumfeldt:

"Der er helt klart en voksende interesse for dansen, hvilket både skyldes den generelle sundhedsbølge, som har skyllet ind over landet de senere år, men også, at dansen har fået både et videnskabeligt og et kunstnerisk udfoldelsesrum," sagde Kamma Siegumfeldt og henviste til oprettelsen af Skolen for Moderne Dans, der hører ind under Statens Teaterskole, og til Dansevidenskab, der er en kandidatuddannelse på Københavns Universitet.

"Ligesom alle andre kunst- og kulturfag, er det vigtigt at forske i dansens betydning som en udtryksfuld kunstart og som en social aktivitet," sagde Kamma Siegumfeldt, som selv er en af de første, der har opnået en kandidattitel fra Dansevidenskab på Københavns Universitet.

Dansens fælles sprog

Selvom arrangørerne bag Dansens Dag efterlyste flere støttekroner til dansen, var det ikke politisk velvilje, der manglede på dette års udgave af Dansens Dag.

Her talte Brian Mikkelsen i sin åbningstale om dansen "som et fælles sprog, som rækker langt ud over både politiske, etniske og kulturelle udtryk".

Kulturministeren gjorde også opmærksom på det moderne menneskes behov for dansen, "der kan udfordre det moderne menneskes måde at se verden på".

Da de små balletpiger havde fulgt kulturministeren ned fra scenen, stod den på sylespidse stiletter og vinrød kjole, da et tangopar fra Christianshavn vred sig gennem en sensuel dans. Og med fanerne højt løftede rockede de aktionsklædte sygeplejersker - der alligevel befandt sig på pladsen - de ivrige børn på skoleudflugt og de andre tilfældigt forbipasserende med, da førsteårselever fra Skolen for Moderne Dans senere bød op til fællesdans.

Om brian-trinnet får cementeret sig på de bonede gulve, vil tiden vise.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her