Læsetid: 4 min.

En undersøgelse viser..!

...at publikum til de danske public service-kanaler ligger i top med hensyn til reel viden om samfundsforhold i ind- og udland
Kultur
4. april 2008

En undersøgelse har vist, at antal indlæggelser på sindssygehuse i Sverige over en længere periode steg og faldt med antallet af indbetalte radiolicenser. Det kan der være to forklaringer på. Enten at folk bliver sindssyge af at lytte til radio, eller at det især er de sindssyge, der betalte licens.

Havde dette været indholdet af et nyligt udsendt Ritzau-telegram, var det sikkert blevet slået stort op i aviserne og var blevet fulgt op med en række beske kommentarer gående på, at her er endnu et eksempel på unødvendige undersøgelser om noget, som alle jo ved på forhånd.

Nu hører det med til historien, at tallene er mere end 50 år gamle, og at de blev brugt i min lærebog i statistik som et eksempel på en såkaldt ’nonsens-korrelation’, altså et tilfældigt sammenfald af tal uden nogen som helst årsagssammenhæng. Men alligevel – jeg har altid spændt hanen på min revolver, hver gang der med overskriften ’en ny undersøgelse viser, at…’ spindes dubiøse, mere eller mindre sensationelle konklusioner i enden på alle hånde statistisk kvaksalveri. Undtagelsen er selvfølgelig, når sådanne undersøgelser en sjælden gang bekræfter mine egne synspunkter og fordomme.

Så sker det hverken værre eller bedre, end at jeg for et stykke tid siden ved et seminar for medieforskere i London render ind denne mand, en professor ved University of London. Under en pause i mødet gratulerede han mig som dansker for det fremragende danske public service-fjernsyn. Jeg så nok noget vantro ud – en usædvanlig ros, og så fra en englænder. Var det ironisk ment, eller ville han på baggrund af en kort visit i København med hotel-tv give mig en høflig opmuntring?

Det viste sig så, at han sammen med en internationalt sammensat forskergruppe har gennemført en stor sammenlignende undersøgelse af sammenhængen mellem på den ene side folks avislæsning og brug af fjernsyn og på den anden deres viden om, hvad der sker i deres eget samfund og i verden omkring det. Afsættet for undersøgelsen var den bekymrende konstatering – som vi også kender fra den danske debat – at medierne, drevet af den stadig hårdere kommercielle konkurrence, over alt i verden i disse år slår ind på en mere underholdende linje og nedprioriterer det klassiske nyheds- og faktastof. Jeg måtte lægge piben og stille kaffekoppen til side. Hvad viste undersøgelsen så?

Seriøst nyhedsstof

Forskerholdet har set på forholdene i USA, hvor denne truende udvikling er nået længst, og sammenlignet med situationen i Storbritannien, der ligger i en mellemposition, og Finland og Danmark, hvor verden endnu ikke er helt af lave. Først har de lavet en indholdsanalyse af de dominerende, nationale tv-kanaler og et udvalg af aviser i de fire lande. Her viste det sig, at Finland og Danmark – især på tv-siden, som domineres af public service – indtager en særposition ved, at medierne giver mere plads til seriøst nyhedsstof og dækker internationale forhold mere end tilfældet var i de to andre lande. Her sendte jeg en venlig tanke til alle de mange kritikere af DR og TV 2, der altid hævder, at tv gør det meget bedre i udlandet. Dernæst har de undersøgt, hvor velorienterede folk i de fire lande er om nationale og internationale forhold. Tro det eller ej – også her kom Finland og Danmark ud på en klar førerposition. Og man har – forsikrede min hjemmelsmand mig om – taget højde for nonsenskorrelationer som det svenske sindssyge-eksempel.

Hvad der måske er allermest interessant og tankevækkende, er det forhold, at der med hensyn til befolkningernes viden om, hvad der foregår i ind- og udland, i Danmark ingen væsentlig forskel er mellem folk med kort og lang uddannelse, mens der er en klar videnskløft i de andre tre lande, allerstørst i USA. En af forklaringerne på dette kultur- og samfundspolitisk helt afgørende forhold er, at de danske og finske public servicekanaler har fastholdt programflader, hvor nyheder og faktastof blandes med mere underholdende udsendelser. På amerikansk public service- tv (PBS) domineres sendefladen af fremragende såkaldt seriøse, smalle programmer. Men det udgør kun et par procent af den samlede amerikanske tv-sening. Så folkeoplysning bidrager det ikke til. De kanaler, folk ser, har enten slet ikke nyheder i primetime eller bringer kun lokalstof og celebrity-news.

Jeg kipper med flaget for de to danske stationsforstandere og deres programfolk. Det kan godt være, kritikere af dansk tv oplever, at det her i landet står lige så dårligt til som i USA, og at tv er meget bedre i England, hvilket altså ved nærmere eftersyn viser sig at være forkert. Men disse kritikere ser jo efter eget udsagn (næsten) aldrig fjernsyn. Det er synd for dem. For det kan man åbenbart blive klog af – viser en ny undersøgelse.

Professoren hedder James Curran. I øvrigt har også den danske professor på CBS Anker Brink Lund deltaget i projektet.a

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Når jeg læser Nissens begavede og indsigtsfulde indlæg i denne spalte (ikke kun dette, men generelt) kommer jeg til at tænke på Foghs udmærkede tale til Smærup forleden.

I begge tilfælde er det sørgeligt, at så gode tanker kan eksistere side om side med så destruktive handlinger.