Læsetid: 3 min.

Årets dyreste koncert

I disse tider, hvor stadionkoncerter skruer billetpriserne op, er det en sjældenhed at få en fantastisk koncertoplevelse for 132 kroner. Det bør det ikke være. I protest mod de dyre drenge, vil torsdagens koncert med 18th Dye blive den dyreste koncert denne anmelder går til i år
10. maj 2008

I 1990'erne var 18th Dye Danmarks støjrockstolthed. De turnerede næsten ustandseligt i både Europa og USA.

I USA udkom deres album på det velansete pladeselskab Matador, og i Storbritannien lavede de flere Peel-sessions med den nu afdøde legendariske DJ fra BBC, John Peel.

Bandet udgav tre plader og gik i opløsning i 1996. Nu er de tilbage. Da nyheden, om at 18th Dye havde skrevet kontrakt med Crunchy Frog og arbejdede på ny plade, kom ud, bredte der sig eufori på danske musikhjemmesider. En eufori, der kan måle sig med den, der hersker i de store dagblade, når det meddeles, at Genesis og The Police turnerer igen.

18th Dye fik aldrig det folkelige gennembrud. Det er nu også sjældent, at det sker for en støjrockgruppe, men det faldt alligevel denne anmelder ind, at det var utroligt, at man kan komme til koncert med det i støj- og indiekredse helt uomgængelige dansk/tyske band for 115 kroner + gebyr, når man må slippe 270 for en billet til koncert med et gendannet One Two. Måske er det bare ikke gået op for 18th Dye, at gendannelser er en potentiel moneymaking machine.

Til koncerten i Lille Vega virkede de tre tysk/danske musikere mest af alt lykkelige for overhovedet at have fået muligheden for at spille sammen igen. Selv om grejet drillede indtil flere gange, så var stemningen høj hos trommeslager Piet Bendtsen og de to guitarister, Sebastian Büttrich og Heike Marie Rädeker.

Når man kan få en lektion ud i støj for 132,25 kroner, hvem gider så give 270 kroner for One Two? Det gider denne anmelder ikke.

Prisernes inflation

De seneste år har konkurrencen på koncertmarkedet presset priserne op. Ofte giver man det faldende pladesalg skylden. Og hvis det var hele forklaringen på billetprisernes himmelflugt, så ville man med glæde lægge en ekstra hundredlap, men det kan det umuligt være.

Danmarks største bookingbureau Live Nation - det tidligere DkbMotor - femdoblede i 2006 deres resultat fra det foregående år, og i det hele taget går det meget godt for koncertarrangørerne.

Men det er vel bare et spørgsmål om udbud og efterspørgsel, kan man sige: Billetterne er vel kun så dyre, fordi folk er villige til at betale for dem. Og ja, det er rigtigt. Middelklasse-Danmark har råd til og er villige til at betale over 1.000 kr. for at se Neil Young. Men problemet er, at de stigende billetpriser har spredt sig til de koncerter, hvor det ikke er den nostalgiske middelklasse, der er målgruppen.

Fordobling på et år

Eksempelvis kostede det for nylig 225 kr. + gebyr at se de amerikanske punkrockere Dropkick Murphys på Vega i København. En koncert med samme band samme sted for halvandet år siden kostede det halve.

Hvis prisudviklingen fortsætter, så svigter koncertarrangørerne deres nye kunder. I disse tider er det de færreste studerendes budget, der kan holde til mere end en koncert i kvartalet, hvis man holder sig til de etablerede og i høj grad de udenlandske kunstnere. Men efter koncerten med 18th Dye blev denne anmelder opmærksom på, at fede koncertoplevelser stadig kan fåes for omkring 100 kr.

Måske har medierne også svigtet de nye kunder - ved at fare fra Horsens til Aalborg over Odense og videre til Sønderborg og se på gamle elefanter og i farten glemme at tage ned i kældrene og de skumle klubber.

Har vi glemt at være opmærksomme på, at der er mange, der i al ubemærkethed står på tændstikæskescener rundt omkring og kæmper for at blive nogen, vi om 30 år vil give en halv månedsløn for at se?

For denne anmelder er det slut for i år med de dyre gamle drenge i provinsen. De gode koncertoplevelser, som selv en efterskoleelev har råd til, må findes derude.

Derfor var 18th Dyes koncert på Lille Vega torsdag aften årets dyreste koncert for your's truly.

Resten af året må ingen anmeldt koncert under dette navn have kostet mere end 132,25 inklusiv gebyr. Det er et løfte. Følg med i jagten på de rimelige koncertpriser på bloggen Larm.

Læs anmeldelse af 18th Dye på http://luftskibet.information.dk/larm

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer