Læsetid: 3 min.

Bognyt

Den bedste Booker, International poesiefestival i KBH, britiske roser til Peter Adolphsen og så gavner højtlæsning ungerne
Kultur
15. maj 2008

Den bedste Booker

I år fylder den prestigefyldte Booker-pris 40 år. Prisen bliver hvert år uddelt til den bedste engelsksprogede roman, og mange betragter den som verdens fornemste litterære udmærkelse. I anledning af jubilæet skal der i år uddeles en såkaldt Best of the Booker-pris til den forfatter, der har skrevet den allerbedste af de romaner, der gennem årene har vundet prisen. Kåringen foregår på den måde, at en særlig jury udvælger seks nominerede, og derefter kan folk fra hele verden stemme på deres favorit på hjemmesiden www.themanbookerprize.com.

I mandags annoncerede den særlige jury så, hvem vi kan få lov at stemme på. Og de nominerede er ingen ringere end: Pat Barker for The Ghost Road fra 1995, Peter Carey for Oscar and Lucinda fra 1988, J.M. Coetzee for Disgrace fra 1999, J.G. Farrell for The Siege of Krishnapur fra 1973, Nadine Gordimer for The Conservationist fra 1974 og Salman Rushdie for Midnight's Children fra 1981.

Carey og Coetzee har begge vundet prisen to gange allerede. Rushdie vandt til gengæld den såkaldte Booker of Bookers-pris i 1993 for den bedste roman, der havde vundet inden for de første 25 år af prisens eksistens.

Men hvem mon vinder denne gang? Bookmakerne havde på forhånd troet på canadiske Yann Martel, der i 2002 vandt med romanen Life of Pi. Men ligesom andre fremragende forfattere, der i løbet af de sidste 40 år har vundet prisen - Kazuo Ishiguro, William Golding og Kingsley Amis til eksempel - er Martel altså ikke engang blandt de nominerede.

I stedet tror de fleste nu på Salman Rushdie. Til litterære spillefugle kan det oplyses, at bookmakeren William Hill tilbyder odds 1,5 på midnatsbørnenes far. ange

Læs højt, men lad børnene bladre selv

Nye undersøgelser viser, at det fremmer børns udvikling at få læst højt, skriver den britiske avis The Guardian. Ikke alene bliver børnene selv bedre til at læse. Højtlæsning fremmer også udviklingen af deres hukommelse og sociale kompetencer - samt forbløffende nok deres motorik, hvis de selv får lov at forsøge at gribe fat om siderne og vende.

Med andre ord: Find Peter Plys, Pippi Langstrømpe og alle de andre rødder frem, så ofte du orker, hvis dine børn skal blive til noget. Men husk at lade de små bladre selv. ange

International poesifestival i København

Københavns 3. Internationale Poesifestival begynder i dag og slutter på lørdag. 23 danske og udenlandske digtere deltager, og i løbet af de tre dage finder der hele 20 arrangementer sted.

Hovedtemaet er i år lydpoesi. Og programmet omfatter såvel Klangraum og Klangkeller som Spoken Jazz og en gylden trekant bestående af poetry, jazz og movement, skriver arrangørerne. Desuden byder festivalen på tematiske arrangementer om barndom og erindring samt kærlighedsdigte og, mere prosaisk hvis man kan sige sådan i denne sammenhæng: skilsmissedigte og digte om dyr. ange

Britisk ros til Adolphsen

De tre seje kvindfolk på det litterære agentur Leonhardt & Høier fik sidste år skudt danske Peter Adolphsen af sted mod stjernerne, eller i hvert fald ud i den vide verden, da de solgte hans roman Machine til udgivelse i USA, England, Tyskland og Norge.

Her i avisen uddelte Erik Skyum-Nielsen store roser til den forunderlige fortælling om oliedråben, der engang var en urhests hjerte og senere bliver til benzin og derefter partikler af udstødningsgas, som ulykkeligvis havner i en ung studines lunger. Og nu har anmelderen Paul Binding fra The Independent, Informations britiske samarbejdspartner, også fået øjnene op for Adolphsens kvaliteter.

"Stram, intelligent og uophørligt fængslende," skrev han om romanen i fredagens udgave af avisen.

Vi krydser fingre for, at de britiske læsere lytter - og løber, hurtigere end en urhest kan rende, i boghandlen efter Adolphsens bog.ange

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her