Læsetid: 3 min.

Dage i strejkeland

Fire bud på en hamstringsværdig vin, hvis strejken for alvor skulle true middel-standen. Desværre er den ikke for folk, der har søgt beskæftigelse inden for de traditionelle kvindefag
Kultur
2. maj 2008

Der er ikke megen schwung over den nuværende storkonflikt. Nok er det synd for uvaskede oldinge på plejehjem og for operationsaflyste nyrestenspatienter, men det batter ikke rigtig. Næh, 1998, se dengang var der konflikter til: Danskere i håndgemæng over den sidste pakke gær, tosser, der hamstrede benzin i murerbaljer - og så frygten for, at nationen ville løbe tør for bajere. Sygeplejersker og FOA-medlemmer kan, hvor sympatisk deres kamp end virker, ikke rigtig komme ind og ramme danskerne, der hvor det gør alvorligt ondt. Dér, hvor forbruget må lægges om, og uden hvilken effekt middelstanden ikke rigtig lader sig involvere i noget som helst.

Kvindefagenes organisationer mangler ganske enkelt strategiske partnerskaber, og med automatiseringen af de fleste aftapningsanlæg er bryggeriarbejderne næppe længere relevante makkere. Eneste tilbageværende bud synes derfor at være den del af butikspersonalet, der står for at lange vin over disken. Hér ville man virkelig kunne knalde middelstanden lige der, hvor det gør nas. Ingen rødvin til tirsdagsfrikadellen eller Chardonnay til solnedgangen - se det er trusler, der er til forstå.

Knasende sprød

Det kunne blive en sørgmunter omgang, hvis nationen efter en storstilet hamstringsbølge skulle i håndgemæng over Irmas sidste Riesling, men sørgeligt nok ville det formentlig virke. Klummisten, der er født parat, iler derfor til kamp for den gode smag med et par tips til hamstring - sådan bare for en sikkerheds skyld.

Besidder man en rummelig familiebil, bør turen gå til Føtex eller Bilka. Her finder man for tiden to hvide vine, der fint illustrerer forskellen på rigtig god og på drikkelig vin. Begge er australske. Førstevalget er Penfolds Rawsons Retreat, en Riesling fra 2007. Den er langt bedre end de fleste Alsace'ere til samme pris, og her får man nærmest knasende sprød vin, med masser af frugt og blomster og en bouquet, der kan fylde selv de største næsebor. Det er godt håndværk, og fyld gerne selv den helt store indkøbsvogn op, for den kunne meget vel være sommerens gæstehvidvin.

Spar en ti'er

Synes man, at 69 kroner er for meget, så prøv Rosemount Semillon Chardonnay til 59 kroner i stedet. Den er mindre elegant, især hvad angår bouquet og eftersmag, men vil man spare en tier, er den stadig et tåleligt alternativ.

Hvidvin alene gør det ikke ud for konfliktberedskab, så læg vejen forbi Magasin. De har for tiden en Barbera d'Alba i den gode ende til en usædvanlig god pris. Sat ned fra 170 kroner til 99,95 er der virkelig noget at komme efter i en Paiagal 2005. En kraftig sag på 14 procent; rund, med stor krop og med en moden smag, der er usædvanlig for en knap tre år gammel vin. Den vil passe fornemt til blodrødt kød og fede, milde oste og ville såmænd også til normalprisen kunne tage kampen op med mange dyrere vine.

Fås ikke meget bedre

Hos Philipson kan man så slutte hamstringen med Catena Malbec 2005 fra Mendoza i Argentina. Vinen er på en gang fløjlsblød og potent, og er man til kraftige sydamerikanske vine, kan det ikke gøres ret meget bedre. Vinguru Parker har givet den 91 point, og det er meget til prisen.

De fire valgte vine forudsætter selvfølgelig alle, at man ikke har søgt beskæftigelse i traditionelle kvindefag. Her er livslønnen ofte 20 procent dårligere end i mandefag, og de valgte vine er derfor uden for rækkevidde. Det kan man jo så overveje, om vi fortsat kan være bekendt, mens vinen skænkes i glasset. Under alle omstændigheder er der vist noget at tale om.

Penfolds Riesling 2007. 69 kr. Bilka og Føtex

Rosemount Semillon Chardonnay 2005. 59 kroner. Bilka og Føtex

Paigal 2005 Barbera d'Alba. 99,95 kr. (normalt 169,95 kr.). Magasin og Vinspecialisten.

Catena malbec 2005. 99,95 kr. (ved 12 flasker) www.philipsonwine.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her