Læsetid: 1 min.

Dommedag nu (1979)

"Lost in a Roman wilderness of pain", hører vi Jim Morrison synge et par minutter inde i Francis Ford Coppolas mytiske Vietnam-film Dommedag nu. En perfekt poetisk beskrivelse af det surrealistiske mareridt, krigen i Coppolas skildring er
Kultur
23. maj 2008

"Lost in a Roman wilderness of pain", hører vi Jim Morrison synge et par minutter inde i Francis Ford Coppolas mytiske Vietnam-film Dommedag nu. En perfekt poetisk beskrivelse af det surrealistiske mareridt, krigen i Coppolas skildring er. Instruktøren havde i de forgangne 10 år lavet den ene blændende film efter den anden, og denne står i dag som det ypperste produkt af hans skaberkraft. Med inspiration fra Joseph Conrads kolonitids-novelle Mørkets hjerte (1902) fortæller Coppola i Dommedag nu historien om en ramponeret soldat, som sendes op ad floden for at likvidere en amerikansk oberst (Marlon Brando), der er gået fra forstanden, og nu giver den som en slags Gud dybt inde i junglen. Men også Vietnam-krigen ligner gale mænds værk, og om obersten er mere primitiv end de øverstkommanderende, er et åbent spørgsmål. Filmen rummer flere legendariske figurer, som nu Dennis Hoppers manisk rablende fotograf og Robert Duvalls fuldstændig frygtløse oberstløjtnant med det morderisk klingende efternavn Kilgore, der begræder det faktum, at krigen ikke varer evigt. JVK

Dommedag nu. Instruktion: Francis Ford Coppola. Manuskript: Francis Ford Coppola og John Milius. Den 49 minutter længere Redux-version af filmen kan fås som dansk DVD fra Sandrew/Metronome

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her