Læsetid: 2 min.

Drivhuseffekten bliver til opera

'En ubekvem sandhed' - Al Gores bestseller om truende klima-forandringer - skal opføres på La Scala
Al Gore er oplagt opera-materiale, mener man i det italienske.

Al Gore er oplagt opera-materiale, mener man i det italienske.

Gil Cohen Magen

31. maj 2008

ROM - Den begyndte sin tilværelse som et lysbilledshow og muterede så til en dokumentarfilm og bog, og nu bliver En ubekvem sandhed, et værk, der gav den tidligere amerikanske vicepræsident Al Gore Nobels fredspris, til en opera.

Med undertitlen De globale følger af drivhuseffekten krydsklipper dokumentarfilmen mellem Gores egen personlige vej til erkendelse af den globale opvarmnings realitet med hans præsentation af de risici, den indebærer.

I denne uge bebudede Stéphane Lissner, direktør for en af verdens meste berømte operascener, La Scala i Milano, at den italienske komponist Giorgio Batistelli agter at gøre Gores værk til en opera, som vil få premiere i 2011.

Batistelli er en uhyre produktiv operakomponist, der bl. a. har skrevet musik med tekster af Shakespeare , Jules Verne, Mary Shelley og Pasolini som inspiration.

Lissner blev chef for La Scala for tre år siden, efter at Riccardo Muti, som havde domineret dets kunstneriske ledelse i 20 år, tog en stormfuld afsked. Det er lykkedes ham at vende op og ned på teatret og udvide såvel publikum som repertoire og opsætte en bred vifte af værker af både populære klassikere som Aida og udfordrende nye operaer.

I denne uge bebude han også, at den 29 timer lange opera Licht af den notorisk svære komponist Karlheinz Stockhausen for første gang vil blive opført på La Scala - det vil dog først ske i 2015 under udstillingen Milano EXPO, verdens første internationale miljøfestival. Lisnner har før kendt til kontroverser. I december 2006 ønskede han at opsætte en ny fransk version af Bernsteins opera om Voltaires Candide, som bl. a. bød på sangere kun iført underbukser og masker af politikere som den italienske premierminister, Silvio Berlusconi, der svømmede i et hav af irakisk olie.

Det fik teatrets bestyrelse til at anmode sin direktør om at "skære ned på de satiriske afsnit". Ikke desto mindre insisterede Lissner på den originale version, der da også fik premiere i juni sidste år med Berlusconi i underbukser og det hele - de stående ovationer varede syv minutter.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu