Læsetid: 2 min.

Første grønlandske spillefilm på vej

Grønlandske filmfolk vil vise et mere nuanceret billede af deres samfund end det, medierne normalt gengiver. Men ifølge loven kan de ikke få dansk filmstøtte
Kultur
19. maj 2008

Om et par måneder starter optagelserne til den første grønlandske spillefilm, og hvis alt går efter planen, får "Nuummioq" biografpremiere inden udgangen af 2009.

Der er tidligere lavet spillefilm om og i Grønland, men der har altid været tale om danske eller udenlandske produktioner.

Filmens producer, Mikisoq H. Lynge, siger til Ritzau, at disse film overvejende bruger Grønland som naturromantisk billede.

- Det kliché-prægede billede, som medier og film traditionelt tegner af Grønland, skildrer stort set to yderpunkter: Dels hor, mord og ildebrand, dels fangeren i hans kajakbåd i den vilde natur. Med vores film vil vi vise et langt mere nuanceret billede af det grønlandske samfund, beretter Miki Lynge.

Filmen har et budget på 4,7 mio. kr., og produceren er taget til filmfestivalen i Cannes for at rejse penge til finansieringen. Mandag fortalte han, at han i øjeblikket har 1,7 mio. i hus. Disse penge kommer bl.a. fra det grønlandske hjemmestyres filmpulje, fra den grønlandske Nuna Fonden og fra Nuuk Kommune.

Hans selskab, 3900 Pictures, kan ikke få produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut. Filmloven omfatter nemlig ikke Grønland og Færøerne.

- Det synes jeg, er meget mærkeligt. Der står altså i mit pas, at jeg er dansker, og jeg er borger i rigsfællesskabet. Men det gider jeg ikke længere at ærgre mig over. Nu gælder det om at komme videre med filmen og udnytte al den energi, som driver os frem. Selvfølgelig sker det også lidt i trods. Vi vil vise, at vi kan selv, understreger Miki Lynge.

Han er uddannet kaospilot ligesom filmens instruktør, Otto Rosing. Ud fra deres oplæg skrev instruktøren, Torben Bech, manuskriptet, og castingen af skuespillerne foregår i disse uger.

- Vi benytter både danske og grønlandske skuespillere, blandt dem Anders Hove, der er min onkel. Mange er amatører, og derfor holder vi en særlig camp med instruktøren Pia Bovin som underviser, inden vi går i gang med optagelserne.

"Nuummioq" betyder én, der bor i eller kommer fra Nuuk. Titlen dækker over en film, som ifølge produceren nærmest er en "dramakomedie".

- Den fortæller om en 35-årig tømrer, der rammes af en dødelig kræftsygdom, og som benytter de sidste måneder af livet tilsammen med sin barndomsven at tage sit liv op til revision. I så komprimeret form lyder det måske ikke videre humoristisk, men den specielle grønlandske humor indgår som en naturlig del af filmen, tilføjer Miki Lynge.

Foreløbig er han tilfreds med de møder, han har holdt med branchefolk i Cannes.

- Men selv om vi ikke når op på de 4,7 mio., ligger det fast, at vi går i gang med filmen. Det er et pionérarbejde, vi har taget hul på, og forventningspresset i Grønland er stort. Samtidig har vi også ambitioner om, at "Nuummioq" kommer op i biograferne i mange lande. Basalt set fortæller vi nemlig en historie, der også ville fungere i Oslo, New York eller Kuala Lumpur, slutter Miki H. Lynge.
/ritzau

Opdateret
Promotion-trailer for filmen kan ses her:

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her