Læsetid: 2 min.

Giv en bog

I den amerikanske boghandlerkæde Borders er det muligt at give bøger til dem, der mangler
Hos Borders i Honolulu kan man donere en bog til den lokale high school.

Hos Borders i Honolulu kan man donere en bog til den lokale high school.

Drew Smith

Kultur
17. maj 2008

Borders Books & Music i Honolulu er et rart sted at være. Temperaturen er sval på air-condition-måden, hylderne svulmer med titler, mens kort, notesbøger og magasiner glitrer om kap i den store butik. Den svage dollar gør også besøget sødt, og bunken med bøger og blade er derfor temmelig høj og meget klar til at glide, når det endelig bliver tid til at tjekke ud og betale. Ved kassen er der imidlertid et sidste slagtilbud, der er endnu mere uimodståeligt end det meget kulørte slik, som har samme prominente plads i Netto: I Borders får man nemlig mulighed for at donere en bog til den lokale high school.

Den søde ekspeditrice har en bunke lige ved hånden, man kan vælge fra, og her ligger en paperbackversion af Romeo & Julie øverst. Så det er nemt nok. Næste skridt er indklæbning af et navneklistermærke i bogen, så læseren ved, hvem den glade giver er. På den halvdel af mærkaten, som donoren beholder, står der "I've shared the joy of reading", og ifølge ekspeditricen er det den, skattevæsenet skal se, hvis gaven skal trækkes fra. Det går nok ikke i Danmark, og netop det med at være udenlands fra gør det også vanskeligt at vælge den lokale undervisningsinstitution, hvis hylder bogen skal ende på. Men boghandleren er vaks og spørger, om det ikke var en idé at give Shakespeare til Barack Obamas gamle skole? Den ligger lige om hjørnet, og selvom det er et fint sted, mener hun nu nok, at den er et passende hjem for den lille paperback:

"Alle skoler har altid brug for endnu en bog," som hun siger.

Læselyst

Ifølge Borders' egen hjemmeside ligger det den enorme bogkæde (der findes mere end 1.100 Borders-butikker over hele verden) meget på sinde at sprede bøger og dermed udbrede både læsefærdigheder og læselyst.

I Borders' hovedkvarter i Ann Arbor, Michigan lover PR-medarbejderen Kolleen O'Meara, at Borders' kunder sagtens kan leve op til butikkens ambitioner:

"Reaktionerne ude i lokalmiljøet er vidunderlige!" som hun siger.

Hun fortæller videre, at Borders især arbejder sammen med Head Start, der hører til under Department of Health and Human Services og forbereder underprivilegerede amerikanske børn på deres skolegang. Lokale skoler som f.eks. gymnasierne i Honolulu og biblioteker står så på Borders' liste over modtagere. Butikkernes bogindsamlinger, de såkaldte book drives, foregår to gange om året: Om foråret og i det tidlige efterår, så der er bøger til de lange sommerferier, og hylderne står klar, når det ringer ind igen.

Ifølge O'Meara donerer Borders' kunder helst de bøger, de selv var glade for, da de var børn. Men det er nu nok mest børn og ganske unge mennesker, der bestemmer, hvad deres bogløse jævnaldrende skal have: I hvert fald er bøgerne om trylledrengen Harry Potter klart den mest populære gave.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her