Hjemmedrengenes hjemmesider: Stefan Kjerkegaards yndlingshjemmesider

For 'Den store Litteratyr', bloggeren og litteraturforskeren Stefan Kjerkegaard, er internettet opslag og opdagelse i ét. Her deler han sine yndlingshjemmesider med information.dk's læsere
Kultur
20. maj 2008
For 'Den store Litteratyr', bloggeren og litteraturforskeren Stefan Kjerkegaard, er internettet opslag og opdagelse i ét. Her deler han sine yndlingshjemmesider med information.dk's læsere

-Hvad er dine yndlingshjemmesider?

"Først og fremmest bruger jeg nettet som opslagsværk i forbindelse med mit arbejde. Men opslag og opdagelse går ofte hånd i hånd på nettet. Det er både en gave og en forbandelse på samme tid, mest det sidste desværre. Mine favorithjemmesider er langtfra spektakulære, måske endda næsten konservative, men afspejler hvor jeg gør mine mest frugtbare opdagelser".

Ordbog over det Danske Sprog
"Det er fantastisk, at man fuldstændigt løssluppent kan boltre sig i et hav af anvendte danske ord, og at disse mange bind af Ordbog over det Danske Sprog efter sigende er blevet skrevet ind og omgjort til en netversion af en flok kinesere, som formentlig ikke har fattet en dyt af denne, den største nationalskat af dem alle. Designet er meget lidt sexet, men ordene de samme, fantastiske."

Arkiv for Dansk Litteratur
"Når man til dagligt arbejder med litteratur, giver det pludselig helt andre muligheder og perspektiver, at man kan søge ord og vendinger på tværs af bøger og forfatterskaber over et stort spænd af tid. Alle forfatterskaber burde også være digitale. Tænk sig, hvis man med én sølle søgning kunne undersøge, hvilke verber der er de mest almindelige, fx i Simon Grotrians digte. Sådanne undersøgelser ville om muligt rumme uvurderlig viden for enhver poesi-nørd."

Ny Poesi
"Der er ved at opstå et nordisk litterært debatforum i kraft af sites som dette. Ny Poesi er blot et eksempel. Man kunne desuden nævne kritiker.nu og litlive.dk. Men ligeså vigtig som disse udmærkede sites er alle de litterære blogs, som uden videre kan læses på tværs af landegrænser og som skaber en større bevidsthed om i hvilken retning, de litterære vinde blæser, både øst for Øresund og nord for Skagerrak."

Das Beckwerk
"Man får nok ikke et overblik over én af Danmarks mest radikale forfattere ved at besøge denne hjemmeside, men man får, om ikke andet, et indblik i nogle af de mange aktiviteter som Das Beckwerk, der i andre sammenhænge benævnes Claus Beck-Nielsen (1963-2001), har lavet, ikke mindst siden sin død i 2001."

UBUWEB
"UBU er stadigvæk stedet, hvor man skal orientere sig, hvis man gerne vil høre sjældne lydoptagelser med store, mærkelige digtere. Alle avantgardens onkler er næsten repræsenteret her. En guldgrube for rigtige afficionadas."

Stefan Kjerkegaard, litterær blogger og forskningsadjunkt ved Nordisk Institut, Aarhus Universitet.
Blogger som Den Store Litteratyr på http://kjerkegaard.blogspot.com.
Har skrevet en lang række af artikler fortrinsvist om ny dansk poesi. Anmelder desuden på www.sentura.dk. Skriver for øjeblikket på en bog om Per Højholts forfatterskab.

Elektroniske ord

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Alle forfatterskaber burde være digitale? Hr Kjerkegaard er en drømmer.....

Det er lidt forbavsende at se, at han er så naiv. Han må immervæk have haft næsen temmeligt langt nede i alt fra det danske biblioteksvæsen til kulturpolitik og forskningsinstitutioner, når det gælder digitalisering, hans stilling taget i betragtning.

For det første ville det være stjernedyrt at samle alle forfatterskaber i en base og give offentlige adgang til dem. Men før det overhovedet kunne komme på tale, skulle en masse institutioner have nedbrudt dele af deres rammer og vigtige dele af lovgivningen på kulturområdet skulle laves om. For eksempel skulle Danmarks Radio og alle andre radio- og tvstationer give gratis adgang for offentligheden til deres arkiver og databaser, ligesom Statsbiblioteket og Det Kongelige Bibliotek skulle lægge hele lageret af dansk skønlitteratur online. For slet ikke at tale om det massive boost, der skulle gives til kulturbudgetterne....Vi taler ikke et par millioner eller tyve...slet ikke...Og vi taler ikke om et projekt, der tager 20 år.....slet ikke....

Måske skulle Stefan Kjerkegaard selv forsøge sig med lidt digitalisering af sin egen bogsamling i første omgang og se på, hvor omstændig det er og hvor lang tid det tager. Og derpå gå ud og få rettighederne hos samtlige bidragydere til at gøre samlingen offentligt tilgængelig. Så er det til lommerne, kammerat. Børneopsparingen er brugt.

Kære Vibeke, tag det nu bare helt, helt roligt. Du hidser dig MEGET mere op, end hvad godt er. Jeg sagde det jo ikke som et litteraturpolitisk indlæg (som du til gengæld læser det som, for dér har jeg overhovedet ikke noget ærinde med ovenstående, hvad der også burde fremgå af konteksten), men ud fra den klejne betragtning, at man kan lave noget spændende kvantitativ forskning i forbindelse med litteratur, hvis det ligger på nettet og i gode udgaver.

At det ikke kan lade sig gøre, er jeg udmærket klar over, selvom jeg gerne sender dig hele mit bibliotek i en pdf-fil, hvis det skal være ; - )

Eksperimenterende og opbyggelig litteratur på nettet findes i rigt mål her: http://www.landsbytossen.dk/index.htm

Det er nok det lille "burde", der gør det........

og så den almene digitaliseringsbegejstring, som minder lidt om små drenge, der skriver lange historier om at flyve til månen. Dér vil jeg også gerne hen, men måske ville kulturjournalistikken på området være lidt mere interessant, hvis den tog udgangspunkt i, hvad vi kan gøre for at skabe nye muligheder...sådan helt realistisk.

Hej Stefan,
Måske er det i højere grad fantasterne i kulturministeriet, der ikke bliver gået på klingen med kritiske spørgsmål af den journalist, der har lavet interviewet, som jeg skrev mit indlæg op imod. Det kan man for eksempel se på sagerne, som de fremstilles i denne artikel:

http://www.information.dk/155618

Man kan godt forstå, at der er nogle, der får urealistiske drømme ovenpå læsningen af artikler som den.

Undskyld, hvis det blev lidt for aggressivt og vendt mod dig. Jeg skød vist med spredehagl....

mvh

Kære Lars, supersjovt link.

Kære Vibeke, det er helt ok. Jeg var i hvert fald ikke ude på at træde nogen over tæerne, blot at drømme lidt om mulighederne.

Kristoffer Holm Pedersen

@ Vibeke:

Det er selvfølgelig vigtigt at kulturjournalistikken tager kritisk fat i digitaliseringsbegejstringen. Men det mener jeg også den gør, ja faktisk at den hovedsagligt er endog MEGET kritisk - jvf. fx debatten om udviklingen på Københavns Hovedbibliotek, der jo blev udlagt som bogens endeligt.

Her ser jeg egentlig Information og i særdeleshed 'Digitale Ord' som et af de eneste medier der nuancerer debatten og viser hvilke POSITIVE muligheder der ligger i hele digitaliseringsbølgen. Men den vinkel kan man selvfølgelig være enig eller uenig i.

Men hvis du efterlyser nye muligheder - også realistiske - så bliver der da udstukket en hel del på denne avis' hjemmeside om digital litteratur. Gå endelig på opdagelse!

@Kristoffer Holm Pedersen

Du misforstår mig - bevidst eller ubevidst...

Jeg prøver på at påpege, at digitaliseringsprojektet af HELE den danske bogmasse, som du udlægger, som værende lige om hjørnet, er rasende dyrt og tager mange år, lige som det kræver, at der bliver lavet nye lovgivninger for ophavsretten, der er meget svære at få gennemført, uden at nogen, for eksempel forfatterne på den ene side eller skatteyderne på den anden, kommer til at miste eller betale en masse penge. Du udlægger det som om, at det, der ligger på tegnebrættet i et kontor i Kulturministeriet, står lige på trapperne. Det står ikke på trapperne - det står i lyserøde tankebobler over skrivebordene indtil videre.

De problemstillinger, der handler om de reelle muligheder og de reelle hurdles, der er i forbindelse med digitalisering og nye teknologier, eksisterer kun i musikafdelingen på Information - ikke i den litterære afdeling. Det er ærgeligt.....og ukritisk.

Morten Andersen

".....men afspejler hvor jeg gør mine mest frugtbare opdagelser".
Hvordan kan du lade vær med at nævne Google?