Læsetid: 9 min.

Kan sundhed være sygt?

Vi forsager kosten og al dens uvæsen, kunne en moderne trosbekendelse lyde. Den såkaldte detox-bølge er moderne djævleuddrivelse, hvor strenge diæter får os til at forsage velkendte råvarer som mælk, hvede, sukker og kartofler. Eksperterne peger på, at al den sundhed kan være sygelig. Men det har tag i folk, fordi sundhed er en ny form for religion og noget, alle kan blive enige om
Vi forsager kosten og al dens uvæsen, kunne en moderne trosbekendelse lyde. Den såkaldte detox-bølge er moderne djævleuddrivelse, hvor strenge diæter får os til at forsage velkendte råvarer som mælk, hvede, sukker og kartofler. Eksperterne peger på, at al den sundhed kan være sygelig. Men det har tag i folk, fordi sundhed er en ny form for religion og noget, alle kan blive enige om
16. maj 2008

"Jeg er nysgerrig og undersøgende - for det er helt sikkert for fedt at være på opdagelse i mig selv og bare være."

Sådan kan det føles - hvis man skal tro hjemmesiden detoxditliv.dk - efter diverse tarmskylninger og udrensninger af kroppens organer.

Og detox, en form for streng afgiftning, hvor flere kendte råvarer udelukkes fra kosten, er ikke det eneste, danskerne giver sig af med for at få en sundere livsstil og forebygge den sygdom, man ved altid lurer lige om hjørnet. Som en anden folkebevægelse faster flere og flere danskere, køber urtebehandlinger og kosttilskud, som peppes op med selvforkælelse i form af wellnessprodukter som spa og massage. Velkommen i det alternative supermarked, som også indeholder varer af lidt ældre dato; psykoterapi og diverse selvhjælpsbøger.

Forskere taler om en ny vækkelse, der binder de moderne mennesker sammen, hvor søgen efter en ny og indre sundhed kan sammenlignes med tidligere tiders religiøse fællesskab.

"Vi har de senere år fået utrolig meget viden om, hvad der skal til for at leve et sundt liv, hvilket får os til at se os selv som konstant potentielt syge. Med detoxbølgen flytter fokus sig fra det ydre, fra fedmeepidemi og skønhedsoperationer, til det indre. Men det er en del af den samme metaværdi, der har taget over efter det religiøse, og som bliver styrende for stadig flere mennesker. Sundhed - både den indre og ydre - er noget, alle kan blive enige om," siger Nanna Mik-Meyer, der forsker i danskernes opfattelse af sundhed på Det Nationale Forsknings-center for Velfærd, SFI.

Et eventyr

Et kig på boghandlernes lister over bedst sælgende fagbøger afspejler tendensen. Lev dig lykkelig og Ti år yngre på ti uger slås med Kernesund familie - sådan, Kernesund mad og Spis bedre - lev bedre om de øverste pladser. Kernesund familie - sådan af journalisten Ninka-Bernadette Mauritson og Lene Hanssons juicer og smoothies og andre sunde drikke er bøger, der promoverer detoxmetoderne, og giver ernæringseksperter og børnelæger grå hår i hovedet.

Men danskerne er ligeglade med den saglige lægevidenskab, der harcelerer mod udokumenterede kostråd og varm luft. Undersøgelser viser, at halvdelen af alle danskere har forsøgt sig med alternativ behandling.

Som Ninka-Bernadette Mauritson har udtalt til forsvar for sin bog, der er fyldt med billeder af en glad og veltilpas familie, der "har ændret deres hverdag for evigt."

"Der er en revolution i gang i befolkningen. Folk er trætte af at blive talt ned til af ernæringseksperter. Der er nogle nytænkende amerikanske læger, som også inspirerer danske læger. Nu har vi fulgt de officielle råd i mange år, men se, hvordan det går. Må vi prøve noget andet uden at blive nedgjort?"

Senest har Sundheds- og Fødevarestyrelsen advaret familier om at følge kostrådene fra Kernesund familie -sådan, der indtil videre har solgt omkring 30.000 eksemplarer. Bogen og den tilhørende hjemmeside fraråder mælk og glutenholdige produkter til små børn, men styrelserne skriver i en pressemeddelelse, at den form for diæt kan være direkte sundhedsskadelig, eftersom udelukkelse af flere fødevarer øger risikoen for fejlernæring.

Men hvorfor køber forældre bøger som Kernesund familie - sådan, som blandt andet fremlægger en diæt til et barn med adfærdsforstyrrelser som anbefaling til alle børn?

Sundhedsplejerske og ph.d. Else Guldager får masser af henvendelser fra forældre om, hvorvidt det er ok at give småbørn forskellige slags erstatninger for komælk blandt andet af angst for, at børnene udvikler mælkeallergi, hvilket kun én til to procent af børn gør. Else Guldager mener, at de officielle sundhedskampagner er for blodfattige og upersonlige.

"Det kan være vanskeligt for mange forældre, også de meget veluddannede, at overføre de officielle sundhedsbudskaber til deres egen lille Emma eller Frederik. Kernesund familie sælger et eventyr," siger hun.

Og detoxbølgen ruller videre. Skuespilleren Ellen Hillingsøes 'før- og efter-billeder' kan studeres på detoxdittliv.dk, hvor folk, der har været på kuren, også kan fortælle, hvor godt de har fået det efter, at de er blevet mere bevidste om deres livsstil og for eksempel holdt op med at drikke to til tre liter cola om dagen. Berlingske Tidende har kørt en serie, hvor to testpersoner nøje har fulgt Lene Hanssons detoxkur. Andre dagblade og magasiner følger trop og skriver begejstret om det nye fænomen.

Sundhed som sygdom

På detoxditliv.dk kan man desuden læse Ellen Hillingsøes fortælling om starten af sit detox-forløb og de problemer, det giver, når hun bliver inviteret til middag, frokost eller kaffearrangementer. "(Det) kan føles som et mareridt. Man ved på forhånd, at man højst sandsynligt ikke må spise halvdelen af det, der bliver serveret. Man er hysterisk på grund af sukker- og kaffeabstinenser, og man når til et punkt, hvor man bare ikke orker svare på flere dumme spørgsmål. 'Hvorfor må du ikke få det? ' Og så videre."

Ellen Hillingsøe forklarer også, at hun har lært at ringe til værterne, før hun kommer, for at fortælle om sin specielle diæt. Men faktisk kan de ultrasunde kostvaner blive en besættelse, der kan gøre én syg og styre ens sociale liv, forklarer formand i Landsforeningen Mod Spiseforstyrrelser og Selvskade,

Anne Minor Christensen.

Hvis man stopper med at deltage i sociale sammenhænge for at værne om sine sunde kostvaner, kan det være et symptom på, at man lider af ortoreksi - en slags Hollywood-sygdom, hvor kendte amerikanere dyrker at spise sundt og har deres egen mad med i små bokse på dyre restauranter, forklarer Anne Minor Christensen:

"Jeg siger ikke, at alle, der er på detox, udvikler spiseforstyrrelser. Men når man er på detox, får man et andet og meget mere strengt syn på, hvad man spiser. Kombineret med et svagt selvværd kan man komme meget tæt på grænsen til en spiseforstyrrelsen ortoreksi. Hvis man ikke kan være sammen på lige fod med andre på grund af strenge kostregler, så isolerer man sig socialt. Og måske kan det med at spise sundt være med til at legitimere over for omverdenen, at man har et unaturligt forhold til mad. Selvom man i virkeligheden har et problem."

Guruisme

I et samfund, hvor sundhedsvækkelsen breder sig, er der enorm stor symbolværdi i livsstilsindkøb, påpeger Nanna Mik-Meyer. Hun mener, at det i overvejende grad er veluddannende grupper, der signalerer overskud ved at vise, at man har råd til at købe alle mulige forskellige sundhedsprodukter og har viden om sundhed. Ligesom det blandt virksomheder er blevet meget udbredt ikke kun at tilbyde de ansatte sundheds- og motionsordninger, men også at brande selve virksomheden på sundhed.

Detox-bevægelsen kan desuden ses som en søgen indad, hvor den materielle overflod forsages, mener sociolog Emilia van Hauen:

"Detoxbølgen er moderne djævleuddrivelse. Med den driver vi alt det onde og usunde ud for at leve det rene liv. Og da vi lever i et overflodssamfund, men ikke længere bekender os til synd, så bliver det nogle materielle ting, vi skal drive ud."

Emilia van Hauen aner også et skift i, hvad der trækker i det moderne menneske. Hvor det de seneste 10 til 15 år har handlet meget om identitet og finde ud af 'Hvem er jeg' flytter fokus til en søgen efter 'Hvad er mit livsindhold'.

Og til det har vi brug for guruer, siger Emilia van Hauen:

"Jeg kalder det guruisme. Der er meget indre uro i det moderne menneske. Derfor shopper vi blandt alle mulige eksperters råd for at finde en eller anden ro eller grad af sandhed. Det er Kernesund familie - sådan et meget godt eksempel på. Den bekender sig til en ny sandhed: En familie, der har alverdens problemer og et barn med adfærdsforstyrrelser, og så pludselig falder alting på plads. Det er det, mange søger. Men så kommer de gamle naturvidenskabelige autoriteter, og vi opdager, at viden kan skabe modsætninger, og at sandheden er flygtig," siger Emilie van Hauen.

Nanna Mik-Meyer mener, at detoxbølgen er den ekstreme variant af det sunde liv, hvor man forsøger at motionere, spise økologisk og være bevidst om sin livsstil.

"Kernesund familie anbefaler for eksempel, at man skyller sin mund i olie. Det er jo sygeliggørelse. For at være sund skal man igennem en masse ritualer med skylninger og renselse. Men man skal igennem det for at være normal. Den ideelle sunde krop er blevet normaltilstanden. Jeg tror, detox-kuren er for kompliceret og for streng til, at folk kan holde det ud i længden. Men så kommer der noget andet. Sundhed er den nye religion. Vi bruger sundhed som et middel til orientere os mellem hinanden. Også moralsk. Folk bliver jo voldsomt forargede, hvis andre bevidst lever usundt. Og sundhedstemaet stimuleres jo samtidig på mange fronter, fordi det af samfundsøkonomiske og helbredsmæssige årsager også er fornuftigt at leve sundt," siger Nanna Mik-Meyer.

Det nyliberale menneske

Nyreligiøsitet, New Age og den alternative bølge har ligeledes bredt sig til store dele af erhvervslivet, hvilket lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Kirsten Marie Bovbjerg har forsket i. Når unge jakkeklædte mænd fra store virksomheder tager på spirituelle mangementkurser, er det tegn på et værdisæt, som har langt større potentiale og udbredelse end blot blandt venstre-snoede akademikere.

"Det er interessant, at jo mindre vi går i kirke, jo mere breder det religiøse sig til andre sfærer i samfundet, for eksempel på arbejdspladsen i form af NLP-kurser, madordninger, kondirum og meditation. Uanset om det handler om psykoterapi, moderne religiøsitet, moderne sundhed eller udrensning, så er formålet at blive den 'employable' borger, en borger, der er værd at ansætte. Det er uhørt bare at tænke, 'jeg er perfekt, som jeg er'. At ryge og drikke til man falder om, er nærmest syndigt. Ikke bare over for os selv, men over for samfundet. Individet skal selv forvalte al den frihed, det har i dag. Vi er først 'rigtige', når vi har tilegnet os den rigtige adfærd. Det, der gør dig til afviger i dag, er, hvis du afviger fra kravet om konstant udvikling," siger Kirsten Marie Bovbjerg.

Den svenske professor i socialpsykologi, Thomas Johansson, som er forfatter til bogen Makeovermani, der handler om selvhjælpsindustrien og stræben efter det perfekte, går endnu længere. Han peger på, at det store udbud af livstilscoaching, slankemetoder, terapi og fitnesscentre fremmer "et neoliberalt menneske, der ikke har nogle kollektive bånd, og selv har ressourcerne til at skabe sit eget liv".

"I takt med, at velfærdsstaten afvikles som en kollektiv enhed, er politikerne jo vældig glade for, at individerne selv tager ansvaret for deres egen sundhedsmæssige og psykiske udvikling. Dermed skabes der et kollektivt ideal, der ikke som tidligere er koblet til velfærdsstatens sundhedspolitik, men mere koblet til en anden type privat-offentligt marked for sundhed. Men der vil jo altid være nogle, der ikke har de ressourcer, der kræves og skal til," siger Thomas Johansson.

Dernæst kan man diskutere, om vi vil have et samfund, hvor mennesker er mere og mere afhængige af 'guruer', der omformer os til at passe ind i et bestemt samfundsform, fortsætter han.

Thomas Johansson ser til gengæld ikke kontroversen mellem den officielle fagkundskab og den alternative behandlerverden som sort-hvid:

"De alternative eksperter, psykologer og terapeuter har ofte forankring inden for det etablerede sundhedssystem. Mens nogle af dem så også tjener penge på at skrive lettere bøger, der henvender sig til et bredere publikum. Det er en blanding mellem den officielle sagkundskab og den alternative behandlerverden."

Læs mere om 'Kernesund familie - sådan' i klummen 'Familiens liv' s. 20

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ingen tvivl om, at sundheds/terapibølgen er en form for udlevelse af narcissisme, maskeret spiseforstyrrelse og erstatning for egentligt livsindhold.

MEN: når sundhedssystemet svigter på dette punkt, når f eks Arne Astrup kan føre sig frem i årevis, betalt af Danisco med sit Let-Igen produkt, som har slået folk ihjel, med halve sandheder og direkte løgne om kosttilskud. Når Radiolægen får en bøde på 10.000 for at foreslå kosttilskud i radioen, når der kører heksejagt på kosttilskud, samtidg med, at vores mad og grundvand forgiftes, uden at lægestanden/sundhdesvæsnet griber noget videre ind.
ja, så mistes troværdigheden.

sundhedssystemet har svigtet noget så vigtigt som ernæring i alt for mange år med langt værre følger end "skylning af mund med olie" og tilsvarende råd overhovedet kan komme op på.
Det alternative marked fejlernærer i det mindste ikke folk.

mit daglige kig i folks indkøbskurve i køen i supermarkedet får det til at løbe koldt ned ad ryggen og tænke på alle de syge&invalider, vi får om nogle år

De kolde facts er ikke med i artiklen/i eksperternes bevidsthed.
og det er sgu for dårligt

ps

for 20 år siden var økologi også latterlige, sekteriskt og hysteriskt.
det var ikke bevist videnskabeligt og hele fagkundskaben smilede håligt.
også alternativ energi var latterlig, dommedagshysteri osv

den samme bevidsthedsændring er igang mht kosten.
so It' time for each and every one to decide wheter you want to be part of the problem or part of the solution

tyrkfejl
jeg skrev:
Ingen tvivl om, at sundheds/terapibølgen er en form for udlevelse af narcissisme, maskeret spiseforstyrrelse og erstatning for egentligt livsindhold.

jeg mener selvfølgelig
Ingen tvivl om, at sundheds/terapibølgen---- kan være -----en form for udlevelse af narcissisme, maskeret spiseforstyrrelse og erstatning for egentligt livsindhold osv.

Carsten Friskytte

Du skal ikke tro at økologerne er mindre falske og manipulatoriske, Karen Helle Grue! Men hvis du vil betale det dobbelte for noget, som kun er halvt så godt, så for min skyld ingen alarm!

Carsten Friskytte

Karen Helle Grue: Du er meget sød og naiv. Læs her:

Der findes i nyere tid næppe nogen gruppe, som har ført sig frem med mere sikker dydsirethed end økologer. Fra deres moralske elfenbenstårn har de deklasseret stort set alle andre grupper i samfundet, uanset hvad disse har repræsenteret. Men ikke alle økologiske grise har en ekstra krølle på halen.

Sidste år var der indkaldt til seminar i Økologisk Landsforening 8. september. Mødet skulle give indspil til foreningens ulandsudvalgs videre arbejde, dvs. typen af ulandsprojekter, samarbejdspartnere, geografiske indsatsområder etc. Men det kom hovedsageligt til at dreje sig om lobbyarbejde i forhold til Danida og de organisationer, som beskæftiger sig med udviklingsarbejde i tredjeverdenslande.

Da jeg forlod mødet ved afslutningen, var jeg mildt udtrykt forvirret. Først langt senere gik den rette sammenhæng op for mig. Det var da jeg fik aktindsigt hos Danida i dokumenter, der var udarbejdet af et medlem af ulandsudvalgets ledelse. Denne havde været på en rejse i Uganda, betalt af Danida. Rapporten fra rejsen var indgået i Danida den 28. marts 2007 – altså fem måneder før seminaret blev afholdt. Og den blev ikke nævnt på noget tidspunkt på mødet!

Med afholdelsen af seminaret er det formelle demokrati tilsyneladende overholdt. Tilbage står, at Økologisk Landsforening har to slags medlemmer: De indviede og de uindviede. Beslutningen om at satse på Uganda var imidlertid truffet lang tid i forvejen – fordi medlemmer af foreningens virksomhedsudvalg, der bl.a. organiserer handelsvirksomheder, allerede er engagerede i Uganda.

Handelsfirmaerne ønsker nu 8 mio. kr. fra Danida til at uddanne ugandiske landbrugere i økologi, og produkterne skal sælges over hele Europa. Desværre uden at skabe udvikling i Uganda.

Kære Mette-Line Thorup

Lad mig først sige at jeg selv har detoxet. Så kan du selv vælge om du vil læse resten. Det forekommer mig i din artikel at du som udgangspunkt har besluttet at detox er djævlens værk og at folk der detoxer ikke er rigtig kloge. Og hvis det er en overbevisning, du holder fast i, vil min kommentar være spild af din tid.

Jeg savner i artiklen at de udhængte personer får lov at komme til orde. Vist har du hentet brudstykker fra hjemmesider og bøger - men det finder jeg sært manipulativt i forhold til dialogen.

Jeg savner også at du undersøger hvad "detoxere" selv mener om at være nyreligiøse ortoreksikere, der dagligt sætter helbredet på spil fordi de ikke drikker mælk og spiser sukker.

Jeg finder at artiklen sætter alting på spidsen og ikke åbner op for at detox rent faktisk kan være sundt. Jeg vil give dig ret i at det er et bredt begreb og at mange - både producenter og behandlere - har deres eget bud på, hvad ægte detox er. Sammenlægger man alle disse retninger og råd giver det et uoverskueligt misk-mask som jeg vil give dig ret i ikke kan være sundt.

Men tag én detoxer. Tag fx mig. Et forløb hos Detox Dit Liv og Pernille Damore har givet mig større kropsbevidsthed gennem at jeg i en periode (som ikke strækker sig længere end de mange slankekure, et bredt udsnit af befolkningen jævnligt er på) har undladt mælkeprodukter, sukker/stivelse, kornprodukter, koffein og alkohol. Listen kan måske lyde lang, men omvendt tror jeg ikke der er mange ernærings-kloge der vil benægte at kød/fisk/æg, mange grøntsager og sunde olier dækker mit behov for protein, kulhydrat, fedt og vitaminer. Vel? Så hvorfor denne hetz, hvorfor skal det pludselig være sundhedsskadeligt? Detox Dit Liv opstiller ikke regler for hvad jeg må og ikke må udover denne indledende periode. Når jeg først har afprøvet metoden, kan jeg selv sammensætte min kost som jeg finder det bedst for mig. Jeg er derfor bange for at gassen går af nyreligiøsitets-ballonen. Ingen af de detoxere jeg kender følger blindt et sæt kostråd. Alle har fået vejledning i at gøre, hvad der er bedst for netop dem. Det handler ikke om religiøsitet. Det er at tage ansvar for sig selv og sit liv.

Bemærkningen omkring Ellen Hillingsøe og hendes 'udeliv' finder jeg plat. Jeg har gravide veninder, som ikke gider deltage i en cocktail-aften. Deres sociale liv ophører ikke. Det er en periode i deres liv, hvor de vælger anderledes. Samme oplevelse havde jeg selv, da jeg startede på detox - det var nyt, og det var noget jeg lige skulle vænne mig til. Jeg ringer stadig værtinden op og spørger til menuen og bliver alle steder mødt med forståelse. At rigtig mange sidder til selskab efter selskab og spiser noget, de ikke kan lide for dermed at signalere god opdragelse og 'jeg vil ikke være til besvær' er jo deres valg. Selv vil jeg kun spise ting jeg kan lide og ting jeg ved min krop har godt af. Alternativt tager jeg selv mad med - dette er jo ikke ulig hvordan mange allergikere lever deres liv. Men de må godt, for de har lægens diagnose - eller hvad?

Jeg synes din artikel er et interessant indspark i et aktuel debat. Men jeg synes også den er unuanceret og fortjener et modspil. Tag gerne en blodprøve, mit blodtryk og se min kost efter i sømmene. Mit bud er at jeg er sundere end gennemsnittet.

Jeg synes din artikel bærer præg af rimelig dårlig research eller ekstremt forsøg på grim manipulation.

Detox - her fremstilles det, som var det en livsstil. Nej - det er det jo ikke. Detox er en kort periode i livet, hvor man undlader at give sin krop, al det den plejer at få, for at få den 're-startet', så man bedre kan mærke, hvordan det man kommer i den, rent faktisk også virker i den. Sammenlign det med en person, der er afhængig af amfetamin - han kan næppe forklare, hvordan det virker i kroppen - han skal bare have det, for at fungere godt. Kommer han på afvænning, bliver hans krop re-started' og giver du ham amfetamin igen, vil han uden tvivl kunne mærke, hvordan stoffet virker i kroppen.
Det er vist ikke så svært at forstå, hvis bare, man fjerner dine absurde paralleler med religion.

At skylle tungen i olie - for det første, så er det en direkte forkert sammenligning med optagelses ritualer. Det er nærmest så pinligt, at jeg fristes til at tro, det ikke er en bog, der er blevet læst at den citerede selv.
'kernesund familie' har en række forslag til, en mere behagelig krop. En af dem er at skylle tungen i olie en gang om ugen, fordi der er fedtopløslige belægninger på tungen, der ikke kommer af, når man skyller munden i vand. Det skal man ikke have en længere uddannelse for at kunne se fornuften i. Jo vist, kan man da sikkert få en masse mundskyllehalløj, der også kan tage fedtbelægninger, men hvis ikke, man har lyst til at skylle sin mund i en masse syntetisk snask - ja - så er det måske ikke så absurd at bruge noget alle har i køkkenskabene...nemmere kan det da ikke være.

At mene, at man bliver syg og ikke kan fungere socialt, er jo helt groteskt. Jo vist, der er da ganske sikkert, at der er mennesker, der bliver sådan - men det havde de nu nok, uanset, hvad de nu havde kastet deres interesse over. Det ville betyde at fødevareallergikere, folk der ikke kan tåle røg, husdyrsallergikere, gravide, folk på andre slankekure, vegetare - ja - alle, der ikke spiser burgere og opbagt brun sovs, skulle blive socialt udstødte.
Jeg skal naturligvis ikke udtale mig om 'jeres' familie og omgangskreds, men alle de steder jeg kommer og har kommet i mit liv, har der være plads til alle. Og det er faktisk min oplevelse, at vi danskere faktisk er sådan mest, når det kommer til stykket. Ja - vi kan synes andres madvaner o.l. er mystiske, men vi giver plads!

Denne artikel, og flere for tiden, bærer et meget ubehageligt præg af en blanding af stupiditet og en meget meget stærk lobbyvirksomhed her i landet.
Jeg synes din artikel bærer præg af rimelig dårlig research eller ekstremt forsøg på grim manipulation.

Detox - her fremstilles det, som var det en livsstil. Nej - det er det jo ikke. Detox er en kort periode i livet, hvor man undlader at give sin krop, al det den plejer at få, for at få den 're-startet', så man bedre kan mærke, hvordan det man kommer i den, rent faktisk også virker i den. Sammenlign det med en person, der er afhængig af amfetamin - han kan næppe forklare, hvordan det virker i kroppen - han skal bare have det, for at fungere godt. Kommer han på afvænning, bliver hans krop re-started' og giver du ham amfetamin igen, vil han uden tvivl kunne mærke, hvordan stoffet virker i kroppen.
Det er vist ikke så svært at forstå, hvis bare, man fjerner dine absurde paralleler med religion.

At skylle tungen i olie - for det første, så er det en direkte forkert sammenligning med optagelses ritualer. Det er nærmest så pinligt, at jeg fristes til at tro, det ikke er en bog, der er blevet læst at den citerede selv.
'kernesund familie' har en række forslag til, en mere behagelig krop. En af dem er at skylle tungen i olie en gang om ugen, fordi der er fedtopløslige belægninger på tungen, der ikke kommer af, når man skyller munden i vand. Det skal man ikke have en længere uddannelse for at kunne se fornuften i. Jo vist, kan man da sikkert få en masse mundskyllehalløj, der også kan tage fedtbelægninger, men hvis ikke, man har lyst til at skylle sin mund i en masse syntetisk snask - ja - så er det måske ikke så absurd at bruge noget alle har i køkkenskabene...nemmere kan det da ikke være.

At mene, at man bliver syg og ikke kan fungere socialt, er jo helt groteskt. Jo vist, der er da ganske sikkert, at der er mennesker, der bliver sådan - men det havde de nu nok, uanset, hvad de nu havde kastet deres interesse over. Det ville betyde at fødevareallergikere, folk der ikke kan tåle røg, husdyrsallergikere, gravide, folk på andre slankekure, vegetare - ja - alle, der ikke spiser burgere og opbagt brun sovs, skulle blive socialt udstødte.
Jeg skal naturligvis ikke udtale mig om 'jeres' familie og omgangskreds, men alle de steder jeg kommer og har kommet i mit liv, har der være plads til alle. Og det er faktisk min oplevelse, at vi danskere faktisk er sådan mest, når det kommer til stykket. Ja - vi kan synes andres madvaner o.l. er mystiske, men vi giver plads!

Denne artikel, og flere for tiden, bærer et meget ubehageligt præg af en blanding af stupiditet og en meget meget stærk lobbyvirksomhed her i landet.

PS.
Du har glemt at fortælle, hvordan Ellen Hillingsøe havde det efter sin detox.

PS.
Du har glemt at fortælle, hvordan Ellen Hillingsøe havde det efter sin detox.

Ja - undskyld mit dobbelthalløj i indlægget...jeg er nok lidt træt...

Eller også lider jeg af underernæring ;)

Detox-bølgen er endnu en omgang af den evige cyklus der kører på det marked. Ved sidste århundredeskifte var der også godt gang i udrensningerne og masser af analfiksering som ikke kun var negativt - Freud satte gang i forståelsen af sindet og Kellogg udviklede Corn-Flakes. Og naturligvis hjælper det. Når man har betalt for det så virker det... et stykke tid.

Carsten Friskytte

Det elendige sundhedsævl minder er fuldt sammenlignelig med de tribale riter, som man kan observere hos primitive folkeslag, der lever i åndeligt mørke langt fra civiliserede samfund. Men det er en givtig økonomisk klide for skruppelløse plattenslagere, som gerne udnytter også desperate syge mennesker.

Mund- og røvskylninger, økologiske mørkemænd - guderne være os nådige!

røskva troutman

Jeg har også observeret den udvikling der er stået på i samfundet de seneste par år, med fokus på selvudvikling og selvoptimering både materielt, psykisk og fysisk, især hos dem der har haft overskudet og midlerne til det, og måske også dem der har ladet sig forføre for at passe ind.
Da det rigtig gik op for mig, sad jeg og så "Godmorgen Danmark". Der var atter en gæst på besøg i studiet, som fortalte sin solstrålehistorie. Hun havde arbejdet en hel masse med sig selv, og nu var hun blevet et bedre og mere sundt menneske. Jeg kan ikke huske det nøjagtige emne, men værtindens strålende, nærmest liderlige ansigt inspirede mig til at skrive denne sangtekst:

Love yourself and I love you
'Cause you are what you do
and I wanna do it too (to)
you.

Now we're standing here side by side
but I hope you love me not
Though we're standing here side by side
It is only me.

Så spørgsmålet er; Om man kun er noget hvis man er som Hr. og Fru Supermand?

Og om de ikke snart har bestået eksamen på selvudviklingsakademiet og kommer de nødstedte til undsætning og redder hele verden?

Måske når vi snart det punkt hvor fladskærme, lederstillinger og wellnesskure smager tilpas meget af havregrød så vi trænger til nye udfordringer.

Jeg synes det er en interessant udvikling, at den materielle overflod omsider fører dette med sig. Jeg har selv brugt rigtig meget energi på selvudvikling. Men ikke for at være med på noderne, men simpelthen fordi jeg var nødt til det, for at blive fri fra "min traumatiske barndom". Jeg synes selvudvikling er selvklart. Men måske kan alle de individerne snart blive samlet til en familie igen.

Jeg er glad for detox-mad, jeg har lige opdaget "fænomenet". Selvom jeg altid har haft smag for sund mad og er blevet fodret med sund mad og helsebøger (Adelle Davis) i min opvækst, så
har jeg aldrig set så lækre retter som i detoxmenuen. Så det jo meget heldigt.

Mht. ortoreksi, så mener jeg ikke at detox eller lign. alene kan give spiseforstyrrelse, der vil altid ligge nogle psykiske årsager bag.
Jeg frygter ikke at blive socialt frastødt eller distancere mig socialt bare pga. mine smagsløg ikke er til leverpostej og aldrig har været det.

Til sidst, så håber jeg snart vi bliver mindre splittede imellem det materielle og det spirituelle, og at det bliver mere afmystificeret. Hvis vi er heldige, så er det omtalte fænomen/tendens måske begyndelsen.

Mvh
Rusky Village

Hej alle bloggere,

Hele denne helsebølge finder jeg interessant. Der er ingen tvivl om, at folk bliver hysteriske, når vi dagligt bombarderes med ekspertråd om juicekurer, tarmskylninger, detoux, 'glutten er din fjende', 'sojamælk styrer' - og jeg kunne fortsætte.

Jeg er studerende på Danmarks Journalisthøjskole og vil gerne skrive en opgave om denne helsemani med fokus på ortoreksi, det man refererer til som 'den fjerde spiseforstyrrelse', karakteriseret ved en sygelig trang til at træne og spise ekstremt sundt. Ofte udvikler denne sygsom sig til anoreksi.

Ligger i inde med gode links, information eller kender i måske til folk, der lider af ortoreksi, hører jeg meget gerne fra Jer:
annicacaroline@hotmail.com
Tlf: 26 18 58 08