Læsetid: 9 min.

Kan sundhed være sygt?

Vi forsager kosten og al dens uvæsen, kunne en moderne trosbekendelse lyde. Den såkaldte detox-bølge er moderne djævleuddrivelse, hvor strenge diæter får os til at forsage velkendte råvarer som mælk, hvede, sukker og kartofler. Eksperterne peger på, at al den sundhed kan være sygelig. Men det har tag i folk, fordi sundhed er en ny form for religion og noget, alle kan blive enige om
Vi forsager kosten og al dens uvæsen, kunne en moderne trosbekendelse lyde. Den såkaldte detox-bølge er moderne djævleuddrivelse, hvor strenge diæter får os til at forsage velkendte råvarer som mælk, hvede, sukker og kartofler. Eksperterne peger på, at al den sundhed kan være sygelig. Men det har tag i folk, fordi sundhed er en ny form for religion og noget, alle kan blive enige om
16. maj 2008

"Jeg er nysgerrig og undersøgende - for det er helt sikkert for fedt at være på opdagelse i mig selv og bare være."

Sådan kan det føles - hvis man skal tro hjemmesiden detoxditliv.dk - efter diverse tarmskylninger og udrensninger af kroppens organer.

Og detox, en form for streng afgiftning, hvor flere kendte råvarer udelukkes fra kosten, er ikke det eneste, danskerne giver sig af med for at få en sundere livsstil og forebygge den sygdom, man ved altid lurer lige om hjørnet. Som en anden folkebevægelse faster flere og flere danskere, køber urtebehandlinger og kosttilskud, som peppes op med selvforkælelse i form af wellnessprodukter som spa og massage. Velkommen i det alternative supermarked, som også indeholder varer af lidt ældre dato; psykoterapi og diverse selvhjælpsbøger.

Forskere taler om en ny vækkelse, der binder de moderne mennesker sammen, hvor søgen efter en ny og indre sundhed kan sammenlignes med tidligere tiders religiøse fællesskab.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ingen tvivl om, at sundheds/terapibølgen er en form for udlevelse af narcissisme, maskeret spiseforstyrrelse og erstatning for egentligt livsindhold.

MEN: når sundhedssystemet svigter på dette punkt, når f eks Arne Astrup kan føre sig frem i årevis, betalt af Danisco med sit Let-Igen produkt, som har slået folk ihjel, med halve sandheder og direkte løgne om kosttilskud. Når Radiolægen får en bøde på 10.000 for at foreslå kosttilskud i radioen, når der kører heksejagt på kosttilskud, samtidg med, at vores mad og grundvand forgiftes, uden at lægestanden/sundhdesvæsnet griber noget videre ind.
ja, så mistes troværdigheden.

sundhedssystemet har svigtet noget så vigtigt som ernæring i alt for mange år med langt værre følger end "skylning af mund med olie" og tilsvarende råd overhovedet kan komme op på.
Det alternative marked fejlernærer i det mindste ikke folk.

mit daglige kig i folks indkøbskurve i køen i supermarkedet får det til at løbe koldt ned ad ryggen og tænke på alle de syge&invalider, vi får om nogle år

De kolde facts er ikke med i artiklen/i eksperternes bevidsthed.
og det er sgu for dårligt

ps

for 20 år siden var økologi også latterlige, sekteriskt og hysteriskt.
det var ikke bevist videnskabeligt og hele fagkundskaben smilede håligt.
også alternativ energi var latterlig, dommedagshysteri osv

den samme bevidsthedsændring er igang mht kosten.
so It' time for each and every one to decide wheter you want to be part of the problem or part of the solution

tyrkfejl
jeg skrev:
Ingen tvivl om, at sundheds/terapibølgen er en form for udlevelse af narcissisme, maskeret spiseforstyrrelse og erstatning for egentligt livsindhold.

jeg mener selvfølgelig
Ingen tvivl om, at sundheds/terapibølgen---- kan være -----en form for udlevelse af narcissisme, maskeret spiseforstyrrelse og erstatning for egentligt livsindhold osv.

Carsten Friskytte

Du skal ikke tro at økologerne er mindre falske og manipulatoriske, Karen Helle Grue! Men hvis du vil betale det dobbelte for noget, som kun er halvt så godt, så for min skyld ingen alarm!

Carsten Friskytte

Karen Helle Grue: Du er meget sød og naiv. Læs her:

Der findes i nyere tid næppe nogen gruppe, som har ført sig frem med mere sikker dydsirethed end økologer. Fra deres moralske elfenbenstårn har de deklasseret stort set alle andre grupper i samfundet, uanset hvad disse har repræsenteret. Men ikke alle økologiske grise har en ekstra krølle på halen.

Sidste år var der indkaldt til seminar i Økologisk Landsforening 8. september. Mødet skulle give indspil til foreningens ulandsudvalgs videre arbejde, dvs. typen af ulandsprojekter, samarbejdspartnere, geografiske indsatsområder etc. Men det kom hovedsageligt til at dreje sig om lobbyarbejde i forhold til Danida og de organisationer, som beskæftiger sig med udviklingsarbejde i tredjeverdenslande.

Da jeg forlod mødet ved afslutningen, var jeg mildt udtrykt forvirret. Først langt senere gik den rette sammenhæng op for mig. Det var da jeg fik aktindsigt hos Danida i dokumenter, der var udarbejdet af et medlem af ulandsudvalgets ledelse. Denne havde været på en rejse i Uganda, betalt af Danida. Rapporten fra rejsen var indgået i Danida den 28. marts 2007 – altså fem måneder før seminaret blev afholdt. Og den blev ikke nævnt på noget tidspunkt på mødet!

Med afholdelsen af seminaret er det formelle demokrati tilsyneladende overholdt. Tilbage står, at Økologisk Landsforening har to slags medlemmer: De indviede og de uindviede. Beslutningen om at satse på Uganda var imidlertid truffet lang tid i forvejen – fordi medlemmer af foreningens virksomhedsudvalg, der bl.a. organiserer handelsvirksomheder, allerede er engagerede i Uganda.

Handelsfirmaerne ønsker nu 8 mio. kr. fra Danida til at uddanne ugandiske landbrugere i økologi, og produkterne skal sælges over hele Europa. Desværre uden at skabe udvikling i Uganda.

Kære Mette-Line Thorup

Lad mig først sige at jeg selv har detoxet. Så kan du selv vælge om du vil læse resten. Det forekommer mig i din artikel at du som udgangspunkt har besluttet at detox er djævlens værk og at folk der detoxer ikke er rigtig kloge. Og hvis det er en overbevisning, du holder fast i, vil min kommentar være spild af din tid.

Jeg savner i artiklen at de udhængte personer får lov at komme til orde. Vist har du hentet brudstykker fra hjemmesider og bøger - men det finder jeg sært manipulativt i forhold til dialogen.

Jeg savner også at du undersøger hvad "detoxere" selv mener om at være nyreligiøse ortoreksikere, der dagligt sætter helbredet på spil fordi de ikke drikker mælk og spiser sukker.

Jeg finder at artiklen sætter alting på spidsen og ikke åbner op for at detox rent faktisk kan være sundt. Jeg vil give dig ret i at det er et bredt begreb og at mange - både producenter og behandlere - har deres eget bud på, hvad ægte detox er. Sammenlægger man alle disse retninger og råd giver det et uoverskueligt misk-mask som jeg vil give dig ret i ikke kan være sundt.

Men tag én detoxer. Tag fx mig. Et forløb hos Detox Dit Liv og Pernille Damore har givet mig større kropsbevidsthed gennem at jeg i en periode (som ikke strækker sig længere end de mange slankekure, et bredt udsnit af befolkningen jævnligt er på) har undladt mælkeprodukter, sukker/stivelse, kornprodukter, koffein og alkohol. Listen kan måske lyde lang, men omvendt tror jeg ikke der er mange ernærings-kloge der vil benægte at kød/fisk/æg, mange grøntsager og sunde olier dækker mit behov for protein, kulhydrat, fedt og vitaminer. Vel? Så hvorfor denne hetz, hvorfor skal det pludselig være sundhedsskadeligt? Detox Dit Liv opstiller ikke regler for hvad jeg må og ikke må udover denne indledende periode. Når jeg først har afprøvet metoden, kan jeg selv sammensætte min kost som jeg finder det bedst for mig. Jeg er derfor bange for at gassen går af nyreligiøsitets-ballonen. Ingen af de detoxere jeg kender følger blindt et sæt kostråd. Alle har fået vejledning i at gøre, hvad der er bedst for netop dem. Det handler ikke om religiøsitet. Det er at tage ansvar for sig selv og sit liv.

Bemærkningen omkring Ellen Hillingsøe og hendes 'udeliv' finder jeg plat. Jeg har gravide veninder, som ikke gider deltage i en cocktail-aften. Deres sociale liv ophører ikke. Det er en periode i deres liv, hvor de vælger anderledes. Samme oplevelse havde jeg selv, da jeg startede på detox - det var nyt, og det var noget jeg lige skulle vænne mig til. Jeg ringer stadig værtinden op og spørger til menuen og bliver alle steder mødt med forståelse. At rigtig mange sidder til selskab efter selskab og spiser noget, de ikke kan lide for dermed at signalere god opdragelse og 'jeg vil ikke være til besvær' er jo deres valg. Selv vil jeg kun spise ting jeg kan lide og ting jeg ved min krop har godt af. Alternativt tager jeg selv mad med - dette er jo ikke ulig hvordan mange allergikere lever deres liv. Men de må godt, for de har lægens diagnose - eller hvad?

Jeg synes din artikel er et interessant indspark i et aktuel debat. Men jeg synes også den er unuanceret og fortjener et modspil. Tag gerne en blodprøve, mit blodtryk og se min kost efter i sømmene. Mit bud er at jeg er sundere end gennemsnittet.

Jeg synes din artikel bærer præg af rimelig dårlig research eller ekstremt forsøg på grim manipulation.

Detox - her fremstilles det, som var det en livsstil. Nej - det er det jo ikke. Detox er en kort periode i livet, hvor man undlader at give sin krop, al det den plejer at få, for at få den 're-startet', så man bedre kan mærke, hvordan det man kommer i den, rent faktisk også virker i den. Sammenlign det med en person, der er afhængig af amfetamin - han kan næppe forklare, hvordan det virker i kroppen - han skal bare have det, for at fungere godt. Kommer han på afvænning, bliver hans krop re-started' og giver du ham amfetamin igen, vil han uden tvivl kunne mærke, hvordan stoffet virker i kroppen.
Det er vist ikke så svært at forstå, hvis bare, man fjerner dine absurde paralleler med religion.

At skylle tungen i olie - for det første, så er det en direkte forkert sammenligning med optagelses ritualer. Det er nærmest så pinligt, at jeg fristes til at tro, det ikke er en bog, der er blevet læst at den citerede selv.
'kernesund familie' har en række forslag til, en mere behagelig krop. En af dem er at skylle tungen i olie en gang om ugen, fordi der er fedtopløslige belægninger på tungen, der ikke kommer af, når man skyller munden i vand. Det skal man ikke have en længere uddannelse for at kunne se fornuften i. Jo vist, kan man da sikkert få en masse mundskyllehalløj, der også kan tage fedtbelægninger, men hvis ikke, man har lyst til at skylle sin mund i en masse syntetisk snask - ja - så er det måske ikke så absurd at bruge noget alle har i køkkenskabene...nemmere kan det da ikke være.

At mene, at man bliver syg og ikke kan fungere socialt, er jo helt groteskt. Jo vist, der er da ganske sikkert, at der er mennesker, der bliver sådan - men det havde de nu nok, uanset, hvad de nu havde kastet deres interesse over. Det ville betyde at fødevareallergikere, folk der ikke kan tåle røg, husdyrsallergikere, gravide, folk på andre slankekure, vegetare - ja - alle, der ikke spiser burgere og opbagt brun sovs, skulle blive socialt udstødte.
Jeg skal naturligvis ikke udtale mig om 'jeres' familie og omgangskreds, men alle de steder jeg kommer og har kommet i mit liv, har der være plads til alle. Og det er faktisk min oplevelse, at vi danskere faktisk er sådan mest, når det kommer til stykket. Ja - vi kan synes andres madvaner o.l. er mystiske, men vi giver plads!

Denne artikel, og flere for tiden, bærer et meget ubehageligt præg af en blanding af stupiditet og en meget meget stærk lobbyvirksomhed her i landet.
Jeg synes din artikel bærer præg af rimelig dårlig research eller ekstremt forsøg på grim manipulation.

Detox - her fremstilles det, som var det en livsstil. Nej - det er det jo ikke. Detox er en kort periode i livet, hvor man undlader at give sin krop, al det den plejer at få, for at få den 're-startet', så man bedre kan mærke, hvordan det man kommer i den, rent faktisk også virker i den. Sammenlign det med en person, der er afhængig af amfetamin - han kan næppe forklare, hvordan det virker i kroppen - han skal bare have det, for at fungere godt. Kommer han på afvænning, bliver hans krop re-started' og giver du ham amfetamin igen, vil han uden tvivl kunne mærke, hvordan stoffet virker i kroppen.
Det er vist ikke så svært at forstå, hvis bare, man fjerner dine absurde paralleler med religion.

At skylle tungen i olie - for det første, så er det en direkte forkert sammenligning med optagelses ritualer. Det er nærmest så pinligt, at jeg fristes til at tro, det ikke er en bog, der er blevet læst at den citerede selv.
'kernesund familie' har en række forslag til, en mere behagelig krop. En af dem er at skylle tungen i olie en gang om ugen, fordi der er fedtopløslige belægninger på tungen, der ikke kommer af, når man skyller munden i vand. Det skal man ikke have en længere uddannelse for at kunne se fornuften i. Jo vist, kan man da sikkert få en masse mundskyllehalløj, der også kan tage fedtbelægninger, men hvis ikke, man har lyst til at skylle sin mund i en masse syntetisk snask - ja - så er det måske ikke så absurd at bruge noget alle har i køkkenskabene...nemmere kan det da ikke være.

At mene, at man bliver syg og ikke kan fungere socialt, er jo helt groteskt. Jo vist, der er da ganske sikkert, at der er mennesker, der bliver sådan - men det havde de nu nok, uanset, hvad de nu havde kastet deres interesse over. Det ville betyde at fødevareallergikere, folk der ikke kan tåle røg, husdyrsallergikere, gravide, folk på andre slankekure, vegetare - ja - alle, der ikke spiser burgere og opbagt brun sovs, skulle blive socialt udstødte.
Jeg skal naturligvis ikke udtale mig om 'jeres' familie og omgangskreds, men alle de steder jeg kommer og har kommet i mit liv, har der være plads til alle. Og det er faktisk min oplevelse, at vi danskere faktisk er sådan mest, når det kommer til stykket. Ja - vi kan synes andres madvaner o.l. er mystiske, men vi giver plads!

Denne artikel, og flere for tiden, bærer et meget ubehageligt præg af en blanding af stupiditet og en meget meget stærk lobbyvirksomhed her i landet.

PS.
Du har glemt at fortælle, hvordan Ellen Hillingsøe havde det efter sin detox.

PS.
Du har glemt at fortælle, hvordan Ellen Hillingsøe havde det efter sin detox.

Ja - undskyld mit dobbelthalløj i indlægget...jeg er nok lidt træt...

Eller også lider jeg af underernæring ;)

Detox-bølgen er endnu en omgang af den evige cyklus der kører på det marked. Ved sidste århundredeskifte var der også godt gang i udrensningerne og masser af analfiksering som ikke kun var negativt - Freud satte gang i forståelsen af sindet og Kellogg udviklede Corn-Flakes. Og naturligvis hjælper det. Når man har betalt for det så virker det... et stykke tid.

Carsten Friskytte

Det elendige sundhedsævl minder er fuldt sammenlignelig med de tribale riter, som man kan observere hos primitive folkeslag, der lever i åndeligt mørke langt fra civiliserede samfund. Men det er en givtig økonomisk klide for skruppelløse plattenslagere, som gerne udnytter også desperate syge mennesker.

Mund- og røvskylninger, økologiske mørkemænd - guderne være os nådige!

røskva troutman

Jeg har også observeret den udvikling der er stået på i samfundet de seneste par år, med fokus på selvudvikling og selvoptimering både materielt, psykisk og fysisk, især hos dem der har haft overskudet og midlerne til det, og måske også dem der har ladet sig forføre for at passe ind.
Da det rigtig gik op for mig, sad jeg og så "Godmorgen Danmark". Der var atter en gæst på besøg i studiet, som fortalte sin solstrålehistorie. Hun havde arbejdet en hel masse med sig selv, og nu var hun blevet et bedre og mere sundt menneske. Jeg kan ikke huske det nøjagtige emne, men værtindens strålende, nærmest liderlige ansigt inspirede mig til at skrive denne sangtekst:

Love yourself and I love you
'Cause you are what you do
and I wanna do it too (to)
you.

Now we're standing here side by side
but I hope you love me not
Though we're standing here side by side
It is only me.

Så spørgsmålet er; Om man kun er noget hvis man er som Hr. og Fru Supermand?

Og om de ikke snart har bestået eksamen på selvudviklingsakademiet og kommer de nødstedte til undsætning og redder hele verden?

Måske når vi snart det punkt hvor fladskærme, lederstillinger og wellnesskure smager tilpas meget af havregrød så vi trænger til nye udfordringer.

Jeg synes det er en interessant udvikling, at den materielle overflod omsider fører dette med sig. Jeg har selv brugt rigtig meget energi på selvudvikling. Men ikke for at være med på noderne, men simpelthen fordi jeg var nødt til det, for at blive fri fra "min traumatiske barndom". Jeg synes selvudvikling er selvklart. Men måske kan alle de individerne snart blive samlet til en familie igen.

Jeg er glad for detox-mad, jeg har lige opdaget "fænomenet". Selvom jeg altid har haft smag for sund mad og er blevet fodret med sund mad og helsebøger (Adelle Davis) i min opvækst, så
har jeg aldrig set så lækre retter som i detoxmenuen. Så det jo meget heldigt.

Mht. ortoreksi, så mener jeg ikke at detox eller lign. alene kan give spiseforstyrrelse, der vil altid ligge nogle psykiske årsager bag.
Jeg frygter ikke at blive socialt frastødt eller distancere mig socialt bare pga. mine smagsløg ikke er til leverpostej og aldrig har været det.

Til sidst, så håber jeg snart vi bliver mindre splittede imellem det materielle og det spirituelle, og at det bliver mere afmystificeret. Hvis vi er heldige, så er det omtalte fænomen/tendens måske begyndelsen.

Mvh
Rusky Village

Hej alle bloggere,

Hele denne helsebølge finder jeg interessant. Der er ingen tvivl om, at folk bliver hysteriske, når vi dagligt bombarderes med ekspertråd om juicekurer, tarmskylninger, detoux, 'glutten er din fjende', 'sojamælk styrer' - og jeg kunne fortsætte.

Jeg er studerende på Danmarks Journalisthøjskole og vil gerne skrive en opgave om denne helsemani med fokus på ortoreksi, det man refererer til som 'den fjerde spiseforstyrrelse', karakteriseret ved en sygelig trang til at træne og spise ekstremt sundt. Ofte udvikler denne sygsom sig til anoreksi.

Ligger i inde med gode links, information eller kender i måske til folk, der lider af ortoreksi, hører jeg meget gerne fra Jer:
annicacaroline@hotmail.com
Tlf: 26 18 58 08